ΤΩΡΑ ΡΗTH Εντολή του ΥΕΘΑ : «ΧΤΥΠΗΣΤΕ ότι παραβιάζει την Εθνική μας κυριαρχία»

1ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ, ΕΕ & ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Για πρώτη φορά το ΥΠΕΞ στέλνει σκληρό διάβημα στην Τουρκία για Πασά-Οινούσσες με ανοικτό το ενδεχόμενο «προληπτικών μέτρων»
Σε σκληρού περιεχομένου διάβημα προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς την Αγκυρα μετά την αποκάλυψη του σχεδίου κατάληψης της νησίδας Πασά ανατολικά των Οινουσσών και του «πακέτου» των επιθετικών ενεργειών των τελευταίων ημερών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας.

«Μην κάνετε λανθασμένες αξιολογήσεις για το πού μπορούμε να φτάσουμε για να υπερασπιστούμε την εδαφική μας κυριαρχία», επισημαίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο έντονο διάβημα προς την Άγκυρα αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο, την επόμενη φορά που θα υπάρξει τέτοιος σχεδιασμός να μην αποκλειστεί από ελληνικής πλευράς ενέργεια βάσει του νυν αμυντικού δόγματος, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ: Δηλαδή κίνηση αποτροπής της ενέργειας, με ότι αυτό συνεπάγεται…
Γράφει ο Πάνος Σπαγόπουλος

Επί της ουσίας, η Αθήνα είναι εξαιρετικά ανήσυχη και η έμμεση επίκληση «προληπτικών μέτρων αποτροπής» προφανώς και δεν αντανακλά πολεμικές προθέσεις. Κάθε άλλο. Όλοι ξέρουν την κατάσταση.
Αλλά κρίθηκε απαραίτητο να καταδειχθεί η μάξιμουμ αποφασιστικότητα, ειδικά για να γίνει αντιληπτό προς «συμμάχους» και «εταίρους», αλλά και προς την διεθνή κοινότητα, για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση.
«Μην έχετε καμία αμφιβολία πώς αν η Τουρκία κάνει κάποια κίνηση ανάλογη με αυτή των Ιμίων, ότι θα τους κτυπήσουμε με ότι έχουμε. Και χωρίς αναγκαστικά πρότερη έγκριση από την πολιτική ηγεσία. Έχουμε κάθε δικαίωμα. Θα είναι η τελευταία επιλογή, αλλά δεν θα μας έχουν αφήσει κανένα περιθώριο» ανέφερε στο pronews.gr ανώτατος Ελληνας αξιωματικός που του ζητήθηκε να σχολιάσει το πώς η ελληνική πλευρά θα αντιδρούσε στην ενέργεια κατάληψης της νησίδας Πασά.

Τα διαβήματα κοινοποιήθηκαν τόσο προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσο και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΝΑΤΟ και ξεχωριστά στο Βερολίνο, ενώ υπήρξε άτυπη ενημέρωση σε στελέχη της Ρωσίας.
Λίγες ώρες πριν είχαμε και παρέμβαση των ΗΠΑ στην κρίση: «Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στο Αιγαίο προς όφελος της ευρύτερης περιοχής».
Στην δήλωση προέβη πριν λίγες ώρες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την αποκάλυψη των σχεδίων κατάληψης της νησίδας Πασά ανατολικά των Οινουσσών. Η παρέμβαση των ΗΠΑ στην ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο και στην απειλή «ΘΕΡΜΟΥ» επεισοδίου φανερώνει την σοβαροτητα της κατάστασης.

Βέβαια το ζήτημα είναι γιατί ζητούν από την Ελλάδα που είναι απλώς αμυνόμενη και υπερασπίζεται απλώς την επικράτειά της να συνεργαστεί με την Τουρκία που ζητεί εδάφη, έλεγχο και αναθεώρηση συνθηκών και «σφυρίζουν αδιάφορα» απέναντι στην Αγκυρα και σε αυτά που κάνει…

pronews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *