Τo ball boy που έγινε βασιλιάς των κορτ και των διαφημίσεων

Τo ball boy που έγινε βασιλιάς των κορτ και των διαφημίσεων

Η βιομηχανία εκατομμυρίων Φέντερερ

Ο Ρότζερ Φέντερερ είναι ο βασιλιάς του τένις, ο καλύτερος όλων των εποχών, ένα φαινόμενο του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο ρέκορντμαν που συνεχίζει ακάθεκτος στα 36 του (γεννημένος στις 8 Αυγούστου του 1981) να διεκδικεί νίκες και τίτλους σε κορυφαία τουρνουά.

Μετρά 20 νίκες σε τουρνουά Grand Slam σε ατομικό επίπεδο, τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο συνάδελφό του, ενώ έχει παραμείνει στην κορυφή της κατάταξης ATP για 310 εβδομάδες, εκ των οποίων 237 συνεχόμενες, κάτι μοναδικό στην ιστορία του αθλήματος.

Ωστόσο ο Ελβετός δεν είναι μόνο ένας απίστευτος αθλητής, αλλά και ένα περιζήτητο πρόσωπο για τις εταιρείες που επενδύουν στην προσωπικότητά του και στο ταλέντο του για να διαφημιστούν.

Στο τουρνουά Γουϊμπλετον που ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου ο Φέντερερ, No2 στην παγκόσμια κατάταξη αυτή τη στιγμή, έγινε πρώτο θέμα συζήτησης όχι για τα κατορθώματά του στο αγαπημένο του γρασίδι (έχει κατακτήσει 8 φορές το τουρνουά), αλλά γιατί εμφανίστηκε με αθλητική περιβολή νέας μάρκας.

Επί 24 συναπτά έτη ο Ελβετός είχε συνδέσει το όνομά του με τη Nike, με την οποία η συνεργασία έληξε τον Μάρτιο χωρίς να ανανεωθεί.

Έτσι, η εμφάνισή του στο κεντρικό κορτ του τουρνουά για τον αγώνα με τον Σέρβο Λάγιοβιτς, φορώντας ρούχα της Ιαπωνικής Uniqlo και παπούτσια της Nike με την οποία βρίσκεται πλέον σε διαμάχη για το λογότυπο «RF8» που χρησιμοποιεί σε μοντέλα παπουτσιών της, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη.

«Το λογότυπο είναι στη Nike, αλλά θα έρθει σε μένα – ελπίζω σύντομα. Είναι τα αρχικά μου», σχολίασε επ’ αυτού απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο λόγος που αποφάσισε να αλλάξει εταιρεία αθλητικής ένδυσης είναι καθαρά οικονομικός καθώς η Ιαπωνική μπράντα του προσέφερε δεκαετές συμβόλαιο συνεργασίας συνολικής αξίας 260 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα. Δηλαδή εγγυημένα 26 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια, ακόμα κι όταν αποσυρθεί από τους αγώνες.

Η Nike από την πλευρά της δεν ήταν αρνητική στην επέκταση της συνεργασίας τους, αλλά δεν ενδιαφερόταν να δεσμευθεί για τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια.

Η… βιομηχανία εκατομμυρίων Φέντερερ

Μέχρι το 2003 συνεργαζόταν με την εταιρεία International Management Group που διαχειριζόταν την εικόνα του και υπέγραφε για λογαριασμό του συμφωνίες με σπόνσορες.

Τα χρήματα που έφταναν στον Ελβετό όμως δεν ήταν αυτά που περίμενε ο ίδιος με αποτέλεσμα να λήξει τη συνεργασία τους. Η απόφαση αυτή μάλιστα ήρθε την καταλληλότερη στιγμή καθώς εκείνη τη χρονιά πανηγύρισε την παρθενική του νίκη σε Gand Slam (Γουϊμπλετον).

Η επόμενη κίνηση ήταν να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία management στην οποία εργάζονταν τέσσερα άτομα: ένας δικηγόρος, ένας οικονομικός σύμβουλος, η μητέρα του Λινέτ και η τότε φίλη του και μετέπειτα σύζυγός του, Μίρκα που ανέλαβε το κομμάτι της επικοινωνίας με τα ΜΜΕ και τα ταξίδια.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε να χτίζεται μια αυτοκρατορία που εκτοξεύτηκε χάρη στο ταλέντο και τις αμέτρητες επιτυχίες του.

Η μυθική περιουσία του

Τα χρήματα που έχει κερδίσει από έπαθλα στα τουρνουά είναι πολύ λίγα συγκριτικά με αυτά που του αποφέρουν οι πολυετείς συμφωνίες που έχει συνάψει με εταιρείες – κολοσσούς.

Από τις 20 νίκες του στα κορυφαία τουρνουά έχει κερδίσει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ και από τους σπόνσορες σχεδόν επτά φορές περισσότερα. Για να ακριβολογούμε, 681,6 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά:

  • Uniqlo: 260 εκατ. ευρώ
  • Nike (έληξε τον Μάρτιο 2018): 109 εκατ. ευρώ
  • NetJets: 73 εκατ. ευρώ
  • Mercedes-Benz: 43,1 εκατ. ευρώ
  • Barilla: 34 εκατ. ευρώ
  • Sunrise Telecoms: 30 εκατ. ευρώ
  • Jura coffee: 28,3 εκατ. ευρώ
  • Lindt: 28,3 εκατ. ευρώ
  • Moet & Chandon: 26,1 εκατ. ευρώ
  • Wilson: 20,4 εκατ. ευρώ
  • Credit Suisse: 17 εκατ. ευρώ
  • Rolex & Gilette: 12,4 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, η οικογένεια Φέντερερ διαθέτει έξι Mercedes-Benz μεταξύ αυτών και μια AMG SLS Roadster, καθώς επίσης και ένα ιδιωτικό τζετ. Επίσης, μια βίλα στη λίμνη της Ζυρίχης που κοστολογείται στα 15 εκατομμύρια ευρώ, ένα σαλέ στις Ελβετικές Άλπεις και ένα ρετιρέ στον πύργο Le Reve στο Ντουμπάϊ.

Ο ίδιος φορά ένα ρολόι Rolex Sky Dweller αξίας 34.000 ευρώ, ενώ η σύζυγός του και πρώην τενίστρια, Μιροσλάβα (Μίρκα τη φωνάζει), ένα σπάνιο Rolex με σμαράγδια και διαμάντια αξίας 430.000 ευρώ.

Η συνολική περιουσία της εξαμελούς οικογένειας (έχουν δύο δίδυμα κορίτσια και δύο δίδυμα αγόρια) ανέρχεται σε 780 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που τους καθιστά πλουσιότερους ακόμα και από την βασίλισσα Ελισάβετ! Όχι κι άσχημα για έναν κορυφαίο αστέρα του αθλητισμού που στις αρχές των 90s έκανε το ball boy στο τουρνουά τένις της Βασιλείας.


Πηγή άρθρου – newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *