Τελευταία Νέα

Υπάρχει αλλεργία που μπορεί να κάνει κακό στη στύση!

1Το έκζεμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας
Οι άνδρες που εμφανίζουν την αλλεργική δερματική κατάσταση που λέγεται έκζεμα, ίσως..έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας σε σχέση με τους άλλους, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Στη μελέτη συμμετείχαν 4000 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί θα πρέπει να αφουγκράζονται τα παράπονα των ασθενών με ατοπική δερματίτιδα, ή αλλιώς έκζεμα, σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή.
Ένας ειδικός αλλεργιολόγος όμως που δε συμμετείχε στη μελέτη δήλωσε πως αν και τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στη μελέτη, έτσι ώστε να μη μπορεί να αποδειχθεί η σχέση του εκζέματος με τη στυτική δυσλειτουργία. Χρειάζονται σίγουρα πολλές μελέτες για να επιβεβαιώσουν τη σχέση και να εξετάσουν αν πρόκειται για μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Αν δηλαδή η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να είναι αιτιολογικός παράγοντας της στυτικής δυσλειτουργίας.
Είναι ήδη γνωστό πως κάποια χρόνια νοσήματα όπως είναι τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Ο μηχανισμός που εξηγεί αυτή τη σχέση βασίζεται στη δυσλειτουργία που προκαλείται από τα νοσήματα αυτά στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.
Παράλληλα κάποιες παλαιότερες μελέτες έχουν βρει ότι οι άνδρες με κάποιες συγκεκριμένες δερματικές φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως είναι η ψωρίαση εμφανίζουν πιο συχνά στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.
Η παρούσα μελέτη βρήκε ότι το 11% των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία είχε έκζεμα πριν από τη διάγνωση της διαταραχής, ενώ μόλις το 7% των ανδρών χωρίς στυτική δυσλειτουργία είχε ιστορικό εκζέματος.
Μετά τον έλεγχο άλλων παραγόντων όπως είναι η ύπαρξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, βρέθηκε πως οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία ήταν 60% πιο πιθανό να έχουν ιστορικό εκζέματος σε σχέση με τους άνδρες που δεν ανέφεραν σεξουαλικά προβλήματα.
Ένα βασικό ερώτημα προκύπτει από τα ευρήματα αυτά, σχετίζεται με το μηχανισμό που συνδέει αυτές τις δύο καταστάσεις. Οι ερευνητές υποθέτουν πως ο κοινός παρονομαστής μπορεί να είναι η υποκείμενη φλεγμονή που μπορεί να επηρεάζει όχι μόνο το δέρμα αλλά και τα αγγεία.
Οι περιορισμοί της μελέτης αναφέρονται στην πιθανή ανακρίβεια των ισχυρισμών των συμμετεχόντων αναφορικά με το ιστορικό εκζέματος, καθώς επίσης και στη μεγάλη ετερογένεια που υπήρχε στις δηλώσεις των ασθενών σχετικά με το χρόνο εμφάνισης του εκζέματος. Σε πολλές περιπτώσεις το έκζεμα είχε παρουσιαστεί πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση του σεξουαλικού προβλήματος.
Παράλληλα οι ερευνητές παρέλειψαν να διερευνήσουν τον τρόπο ζωής των ασθενών με αποτέλεσμα να μην αναδείξουν παράγοντες, όπως είναι το στρες, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση της σχέση του εκζέματος με τη στυτική δυσλειτουργία.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να πραγματοποιηθούν νέες μελέτες, έτσι ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να ξεκαθαριστούν οι υποκείμενοι μηχανισμοί.
Τέλος, οι ερευνητές τονίζουν πως το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την παρούσα μελέτη, είναι πως οι ιατροί θα πρέπει να ρωτούν τους ασθενείς με έκζεμα για τη σεξουαλική τους λειτουργία, στα πλαίσια της ολιστικής ιατρικής φροντίδας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *