Υπουργός Ναυτιλίας: Το λιμάνι της Σαμοθράκης δεν είχε καθαριστεί επί δεκαετίες

Τη διαβεβαίωση ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη θα διασφαλιστεί είτε το πλοίο της saos κριθεί αξιόπλοο είτε όχι παρείχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτκής Γιάννης Πλακιωτάκης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ακόμα ότι το ταχύπλοο καταμαράν «Andros jet» θα συνεχίσει και αύριο Τετάρτη 21/08 τα δρομολόγιά του στη συγκεκριμένη γραμμή, ενώ σήμερα, πρόσθεσε, το υπουργείο Ναυτιλίας θα έχει πλήρη εικόνα για την αποκατάσταση της βλάβης στο πλοίο της saos.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι «ο πυθμένας του λιμανιού της Καμαριώτισσας στην Σαμοθράκη δεν είχε καθαριστεί επί δεκαετίες».

«28 χρόνια είχε να καθαριστεί το λιμάνι στη Σαμοθράκη» επιβεβαίωσε από πλευράς του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Χρήστος Μέτιος.

Ειδικότερα, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι μόλις εννέα πλοία της ακτοπλοΐας μπορούν να δέσουν στο συγκεκριμένο λιμάνι. «Δεν υπήρχε λιμενική πολιτική στη χώρα» σημείωσε, μιλώντας για πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων που πρέπει να συγκεντρωθούν στο υπουργείο Ναυτιλίας για ενιαίο σχεδιασμό.

«Τέλος αυτής της εβδομάδας θα προκηρύξουμε το διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές με βελτιωμένο πλαίσιο» υπογράμμισε ο υπουργός.

O Γιάννης Πλακιωτάκης σχολίασε ότι 25 Ιουλίου και 6 Αυγούστου και τα δύο πλοία που εκτελούσαν τα δρομολόγια Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ τον Ιανουάριο είχε αποκλειστεί η Σαμοθράκη για μια εβδομάδα.

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε σαθρό πλαίσιο από το παρελθόν. Βρήκαμε πλοίο, το μοναδικό ελεύθερο πλοίο, μπορούσε να προσεγγίσει, αλλά δεν μπορούσε να δέσει λόγω καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων του πυθμένα, ενώ ούτε και αρματαγωγά του ΠΝ μπορούσαν να δέσουν» εξήγησε ο υπουργός.

«Πρόβλημα ετών όχι ημερών»

«Ό,τι συνέβη είναι πρόβλημα ετών, όχι ήμερων, κάθε χρόνο παρουσιαζόταν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, άλλα αυτή τη φόρα συνέπεσε Δεκαπενταύγουστο, μεσούσης της θερινής περιόδου, έγινε ο θόρυβος και αυτό ήταν θετικό γιατί τέθηκαν τα θέματα σε συγκεκριμένη βάση» δήλωσε από την πλευρά του ο Χρήστος Μέτιος.

«Για πρώτη φόρα μετά από 28 χρόνια θα καθαριστούν τα λιμάνια Καμαριώτισσας και Θερμών, φερτά υλικά έχουν μεταφερθεί στο λιμάνι και δεν υπάρχει το απαιτούμενο βάθος» εξήγησε.

Μιλώντας για τη σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα τη Δευτέρα, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι «έγινε ρητή ανακοίνωση για νέα πλοία καλύτερων προδιαγραφών, άλλα και για πλοίο που θα είναι σε ετοιμότητα να αντικαταστήσει δρομολογημένο πλοίο που θα υποστεί τυχόν βλάβη».

Η ανάδοχος εταιρεία, τόνισε ο κ. Μέτιος, κάνει δοκιμές μετά από συντηρήσεις που έγιναν και στα δύο πλοία ίσως να ανακοινωθεί αύριο μεθαύριο (Πέμπτη) ότι είναι σε θέση να εκτελέσει τα δρομολόγια. Αν αυτό δεν συμβεί, τα πλοία που έχουν επιστρατευτεί θα συνεχίσουν μέχρι τον Οκτώβριο.

«Χρειάζεται να βρεθούν και πόροι για την επέκταση του λιμανιού για να μπορούν να δένουν και μεγαλύτερα πλοία. Ενώ υπάρχουν οι ακτοπλοϊκές γραμμές, στη Λέσβο, στη Χίο κλπ τα πλοία δεν είναι εύκολο να δέσουν στην Καμαριώτισσα» διευκρίνισε.

Πηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *