Υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο άνθρωπος που… φοβάται ο πλανήτης

1Μετά από 8 χρόνια θητείας των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο, πολύ περισσότερο μετά από 8 χρόνια θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, του ηγέτη που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο, αλλά τελικά…
άλλαξε ο ίδιος, η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη “αλλαγή χειρός” μεταξύ των δυο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας των ΗΠΑ.

Οι προεδρικές εκλογές του 2016 πλησιάζουν καλπάζοντας, τα αντίπαλα στρατόπεδα ζυγίζουν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα και επιλέγουν τους υποψηφίους τους, οι δημοσκοπήσεις… χορεύουν, αναφορικά με το προς τα πού πηγαίνει το ρεύμα, το κοινό συμπέρασμα των πολιτικών αναλυτών όμως ότι “εκείνοι” επιστρέφουν.

Όπου “εκείνοι”, βάλτε εσείς τους Ρεπουμπλικανούς, δηλαδή το κόμμα που χάρισε στις ΗΠΑ και στην ανθρωπότητα έναν Αβραάμ Λίνκολν και έναν Ρόναλντ Ρέιγκαν, αλλά και ταυτόχρονα έναν… Τζορτζ Μπους (τον νεώτερο), καθώς η “κοινή αίσθηση” που υπάρχει στις ΗΠΑ είναι ότι, ακόμη κι αν οι Δημοκρατικοί καταλήξουν στην προφανή επιλογή της Χίλαρι Κλίντον για τις προεδρικές εκλογές του 2016, δεν θα φτάσουν τα 16 συνεχή χρόνια παραμονής στον Λευκό Οίκο.

Γι’ αυτό και “the real thing”του παρασκηνίου στις ΗΠΑ αφορά στο ποιοί Ρεπουμπλικανοί ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα. Υπάρχει για παράδειγμα ο Τζεμπ Μπους, ο… σωστός Μπους της μεγάλης οικογένειας, που ως Κυβερνήτης της Φλόριντα “καθάρισε” το 2000 τις πιο σκοτεινές εκλογές που διεξήχθησαν ποτέ στην υπερδύναμη, χαρίζοντας την Προεδρία στον αδελφό του, και ανοίγοντας διάπλατα την εποχή του τρόμου που ακολούθησε για τον πλανήτη.

Υπάρχουν δυναμικοί εκπρόσωποι της νεώτερης γενιάς των Ρεπουμπλικανών, περισσότερο μετριοπαθείς και συμβιβαστικοί, όπως ο Ραντ Πολ, ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Σκοτ Γουόκερ, που και οι τρεις μετρούν τις δυνάμεις τους πριν καταλήξουν στη μεγάλη απόφαση.

Όλους αυτούς όμως, τους πρόλαβε εκείνος που… φοβάται ο πλανήτης. Ο 44χρονος Γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ, η πιο ακραία φωνή στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Δευτέρα την απόφασή του να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Νωρίτερα από κάθε άλλον, και με περίσσευμα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας, ο πολιτικός που έκανε αφόρητα δύσκολη τη ζωή του Μπαράκ Ομπάμα τα τελευταία τρία χρόνια, πολέμησε τη μεταρρύθμιση του Obamacare, συνέβαλε καθοριστικά στο να επικρατήσει η ακραία ρητορική του Tea Party και να κινδυνεύσει η αμερικανική οικονομία δυο φορές με στάση πληρωμών, κάνει το επόμενο βήμα.

Ουσιαστικά, θέτει την ατζέντα των προκριματικών για τους Ρεπουμπλικανούς, και κλείνει το μάτι στους μεγάλους χορηγούς του κόμματος, δείχνοντας ότι έχει μια σαφή και ξεκάθαρη ατζέντα.

Μια ενδεχόμενη επικράτηση του Τεντ Κρουζ στην προκριματική μάχη για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, θα του ανοίξει το δρόμο για τον Λευκό Οίκο. Και παρά την ακραία ρητορική του, που ανανακλά σε ακραίες πολιτικές θέσεις, ο Ισπανόφωνος (με ρίζες στην Κούβα)… Καναδός (εκεί γεννήθηκε) θα χρειάζεται απλώς έναν μετριοπαθή Ρεπουμπλικανό δίπλα του, ως υποψήφιο Αντιπρόεδρο, για να κερδίσει το περίπου 2% του μεσαίου χώρου που θα χρειαστεί το 2016 για να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το ποσοστό που δεν είχαν ο Τζον ΜακΚέιν το 2008 και ο Μιτ Ρόμνεϊ το 2012. Και προσέξτε: Εκείνοι δεν είχαν καν καταφέρει να “κουβαλήσουν” μαζί τους στην κάλπη την παραδοσιακή βάση των Ρεπουμπλικανών. Εκείνους δηλαδή που, βαθιά μέσα τους, δυσκολεύονταν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για όσα πρέσβευε, και το πάθος με το οποίο το έκανε, ο “εκλεκτός” του Tea Party.

Θεωρητικά λοιπόν, από αύριο οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ήδη τον… υποψήφιο Πρόεδρό για τις εκλογές του 2016.

Στη… χειρότερη για την ανθρωπότητα περίπτωση, οι ΗΠΑ βρήκαν ήδη τον επόμενο Πρόεδρό τους. Τον συνεχιστή της πολεμοχαρούς ατζέντας της ομάδας που… έκανε παιχνίδι, όταν ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος βρισκόταν για 8 ολόκληρα χρόνια στον Λευκό Οίκο.

ysterografa.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *