Υψηλοί τόνοι με αφορμή τη διαδικασία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε πεδίο νέας σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κυρίως για τον τρόπο νομοθέτησης, μετατράπηκε χθες η Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, κεντρικό ζήτημα του οποίου ήταν η επίλυση ζητημάτων αναφορικά με την έκδοση αδειών οδήγησης. Η συμπερίληψη σε αυτό το νομοθέτημα διατάξεων οι οποίες αφορούν άλλα υπουργεία, καθώς και η κατάθεση και τροπολογιών, που ουσιαστικά το μετέτρεψαν σε «μίνι-πολυνομοσχέδιο», πυροδότησαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση ωστόσο να υπογραμμίζει ότι ήταν αναγκασμένη να προβεί σε αυτή την έκτακτου χαρακτήρα κοινοβουλευτική επιλογή επειδή είναι πολλά τα προβλήματα τα οποία άφησε πίσω της η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία έπρεπε άμεσα να επιλυθούν.

«Τα επείγοντα και κατεπείγοντα νομοσχέδια του πρώτου μήνα της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι δικαιολογημένα εξαιτίας των λαθών της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και προθεσμιών ασφυκτικών που έπρεπε να αντιμετωπιστούν», σημείωσε υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, απαντώντας στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης πως μόνο στις πρώτες 30 ημέρες της νέας περιόδου, από τα πέντε νομοσχέδια που προωθήθηκαν, τα τρία είχαν τη μορφή του «κατεπείγοντος», τα δύο ήταν «επείγοντα» και μόνο το ένα πέρασε από τη Βουλή με κανονικές διαδικασίες. «Ολες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες ήταν πυροσβεστικές για να διορθώσουν πλημμέλειες της προηγούμενης διακυβέρνησης», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης και έσπευσε να προσθέσει ότι σύντομα άπαντες θα δουν την καλή νομοθέτηση και θα αξιολογήσουν την πρακτική της σημερινής κυβέρνησης συγκριτικώς με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

«Αναγνωρίζουμε ότι έχετε την πλειοψηφία και μπορείτε να καθορίζετε τις διαδικασίες κατά το δοκούν. Ομως εδώ τίθεται συνολικότερο ζήτημα σε σχέση με όρους που νομοθετεί το Κοινοβούλιο», σχολίασε ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και συμπλήρωσε ότι «δεν έχει προηγούμενο αυτή η απαξίωση του Κοινοβουλίου».

«Υπάρχει συνέχεια και αντιγραφή πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», είπε από την πλευρά του ο κ. Χρ. Γκόκας (ΚΙΝΑΛ). «Εμείς διαφωνούμε με την τακτική του κατεπείγοντος που η κυβέρνηση το έκανε κανόνα», τόνισε η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών. «Γιατί συνεχίζει η κυβέρνηση τα λάθη παλαιοτέρων;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτας. «Η κυβέρνηση έχει παγιώσει μια κάκιστη νομοθετική πρακτική», σημειώνει το ΜέΡΑ25 και αιτιολόγησε την αποχώρησή του από τη διαδικασία ώστε –όπως σημειώθηκε– να μην παρασχεθεί δημοκρατική νομιμοποίηση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Παρέμβαση

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας υποστήριξε ότι το πρώτο δείγμα γραφής δεν μπορεί να εκληφθεί ως προμήνυμα για το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια, όσον αφορά τη λειτουργία της εθνικής αντιπροσωπείας. «Βάσει των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων, τίποτα δεν μας δείχνει ότι αυτό θα διαρκέσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη της πλειοψηφίας, ως επιπρόσθετη απάντηση στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκαν σε ανάλογες τακτικές, ως προς την νομοθέτηση, που το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετούσε ως κυβέρνηση.

Εκ των πολιτικών αρχηγών έλαβε τον λόγο κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας ο κ. Κυρ. Βελόπουλος, ασκώντας κριτική για σειρά θεμάτων στην κυβέρνηση, αλλά και στον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο της πρόσφατης επίσκεψής του στο Βερολίνο, ενώ χρησιμοποίησε και επιθετική ορολογία αναφερόμενος στους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς εκτός των άλλων τους χαρακτήρισε «λαθροεισβολείς».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *