Φόβοι για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Κίνας- ΗΠΑ: Εξελίξεις σε σπάνιες γαίες και Huawei

Φόβοι για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Κίνας- ΗΠΑ: Εξελίξεις σε σπάνιες γαίες και Huawei

REUTERS/JASON LEE

Οι εξαγωγές σπανίων γαιών από την Κίνα- η οποία κατέχει κυρίαρχη θέση μεταξύ των παραγωγών ανά τον πλανήτη- έπεσαν κατά 16% τον Μάιο, σε σχέση με έναν μήνα πριν, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος τραβά πάνω του όλο και περισσότερο ενδιαφέρον, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών- αν και, όπως σημειώνει το Reuters, η πτώση αυτή φαίνεται να συνάδει με τις συνήθεις διακυμάνσεις στον κλάδο.

Οι εξαγωγές σπανίων γαιών από την Κίνα- 17 χημικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται σε μια ευρύτατη γκάμα τεχνολογικών προϊόντων- σημειώνουν μεγάλες διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και της τάξης του 20%, σύμφωνα με σχετικά δεδομένα. Οι εξαγωγές του Μαΐου έπεσαν στους 3.640 τόνους από τους 4.329 που ήταν τον Απρίλιο, αλλά δεν απείχαν πολύ από τον μηνιαίο μέσο όρο των 4.264 τόνων που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2018, βάσει δεδομένων που δημοσιοποίησαν την Δευτέρα οι κινεζικές τελωνειακές αρχές.

Σημειώνεται πως οι τιμές των σπανίων γαιών πρόσφατα σημείωσαν άνοδο εν μέσω μιας σειράς αναφορών από κινεζικά κρατικά ΜΜΕ σε ενδεχόμενη αξιοποίηση της κυρίαρχης θέσης της Κίνας στις σπάνιες γαίες ως «όπλου» στον εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον. Υπενθυμίζεται πως η Κίνα έχει το 85% των δυνατοτήτων επεξεργασίας σπανίων γαιών στον κόσμο, σύμφωνα με την Adamas Intelligence. Επίσης, από την Κίνα προερχόταν το 80% των σπανίων γαιών που εισήγαγαν οι ΗΠΑ το 2014- 2017.

Παράλληλα, στο άλλο μεγάλο «μέτωπο» της αναμέτρησης μεταξύ των δύο χωρών, κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου φέρονται να έδωσαν οδηγία σε εργαζομένους τους να σταματήσουν να συζητούν για θέματα τεχνολογίας και τεχνικών στάνταρ με ομολόγους τους στη Huawei, λόγω της πρόσφατης ένταξης της κινεζικής εταιρείας σε «μαύρη λίστα» από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές ενημερωμένες για το συγκεκριμένο θέμα, μεταξύ των εταιρειών που έχουν επιβάλει περιορισμούς στους εργαζομένους τους ως προς τις ανεπίσημες επαφές με εργαζομένους της Huawei είναι οι Intel, Qualcomm, InterDigital Wireless και LG Uplus. Σημειώνεται πως τέτοιου είδους συζητήσεις αποτελούν ρουτίνα σε διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια, όπου μηχανικοί συναντιούνται για να θέσουν τεχνικά στάνταρ για τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών- μεταξύ των οποίων και η επόμενη γενιά δικτύων, 5G.

To αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δεν έχει απαγορεύσει επαφές μεταξύ εταιρειών και της Huawei, ωστόσο στις 16 Μαΐου έβαλε την κινεζική εταιρεία σε μια «μαύρη λίστα», απαγορεύοντας σε αμερικανικές εταιρείες να της πωλούν εξαρτήματα χωρίς σχετική άδεια από την κυβέρνηση. Σημειώνεται πάντως ότι λίγες ημέρες μετά παρείχε άδεια στις αμερικανικές εταιρείες για αλληλεπίδραση με τη Huawei σε τέτοια πλαίσια, ως κάτι «απαραίτητο για την ανάπτυξη των στάνταρ για το 5G». Ωστόσο, μεγάλες αμερικανικές (και μη) εταιρείες εμφανίζονται να δίνουν οδηγία στους μηχανικούς τους να περιορίσουν τις επαφές, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με τις αμερικανικές αρχές.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *