«Χωρίζουν δρόμους» η πολεμική αεροπορία και το ναυτικό των ΗΠΑ για την ανάπτυξη των μελλοντικών μαχητικών τους

«Χωρίζουν δρόμους» η πολεμική αεροπορία και το ναυτικό των ΗΠΑ για την ανάπτυξη των μελλοντικών μαχητικών τους

Αφού ανέπτυξαν από κοινού το F-35 Lightning II, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό (USN) και η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) «χωρίζουν δρόμους» ως προς την ανάπτυξη των νέων μαχητικών τους.

Σύμφωνα με το FlightGlobal, η Άντζι Κνάπενμπεργκερ, αναπληρώτρια διευθύντρια air warfare του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, δήλωσε στη συνδιάσκεψη Navy League Sea-Air-Space στο Μέριλαντ, δήλωσε πως αυτό οφείλεται στο ότι το USN δεν επιθυμεί να χρησιμοποιεί το NGAD (Next Generation Air Dominance) σε αποστολές διείσδυσης σε διαφιλονικούμενο εναέριο χώρο, όπως σκοπεύει η USAF να κάνει με το δικό της μαχητικό επόμενης γενιάς.

«Το Ναυτικό δεν χρειάζεται μαχητικό διείσδυσης» είπε, σημειώνοντας πως κάποια από τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου αεροσκάφους θα ανέβαζαν το κόστος του. Αντ'αυτού, το USN μπορεί να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλης εμβέλειας εναντίον εξελιγμένων αντιπάλων, ή να αναθέτει την αποστολή στη USAF.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα μαχητικά επόμενης γενιάς του USN και της USAF θα μοιράζονται κάποια συστήματα (ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ, δικτύωσης κ.α). Επίσης, όπως σημείωσε η Κνάπενμπεργκερ, το NGAD του αμερικανικού ναυτικού πιθανώς να έχει κοινά συστήματα με τα F-35B και F-35C, καθώς θα προορίζεται να αποτελεί συμπληρωματικό σύστημα στο F-35. Παρόλα αυτά, τόνισε πως το USN δεν είναι έτοιμο να μιλήσει για μαχητικό 6ης γενεάς.

Όπως σημειώνει το Popular Mechanics, το επόμενο μαχητικό του USN προορίζεται να αντικαταστήσει τα F/A-18E/F Super Hornet στα καταστρώματα των αμερικανικών αεροπλανοφόρων κατά τη δεκαετία του 2030. Όσον αφορά στην αεροπορία, το νέο της μαχητικό πρόκειται να αντικαταστήσει το F-22 Raptor, που ήταν το πρώτο μαχητικής 5ης γενεάς που εντάχθηκε σε υπηρεσία στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Ιδιαίτερη έμφαση, πέρα από τα stealth χαρακτηριστικά, τους αισθητήρες κλπ, θα δοθεί στις αποστολές μακράς εμβέλειας, πιθανότατα συνοδεύοντας βομβαρδιστικά B-21 Raider σε αποστολές βαθιάς διείσδυσης σε εχθρικούς εναέριους χώρους.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *