ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ… ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΤΣΑΝΤΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ο ΟΜΠΑΜΑ…;;;;

6Πρόκειται για έναν μάυρο, δερμάτινο χαρτοφύλακα που τον αποκαλούν πυρηνική «μπάλα ποδοσφαίρου» (nuclear «football»). Στο εσωτερικό του περιέχει αντικείμενα υψίστης ασφαλείας, ικανά να επιτρέψουν στον πρόεδρο να δώσει την εντολή για πυρηνική επίθεση, ακόμα κι όταν βρίσκεται μακριά από τα σημεία όπου δίνονται τέτοιου είδους εντολές, όπως η Αίθουσα Έκτακτων Καταστάσεων του Λευκού Οίκου.

Επισήμως, ονομάζεται ως «τσάντα έκτακτης ανάγκης του προέδρου» και συνήθως τη μεταφέρει ένας από τους πέντε άνδρες της ασφάλειας και είναι πάντα κοντά στον αρχηγό.

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της Στρατιωτικής Υπηρεσίας του Λευκού Οίκου, η τσάντα δεν περιέχει το περίφημο «κόκκινο» κουμπί που μπορεί να πυροδοτήσει την «Ημέρα της Κρίσεως«, αλλά τέσσερα άλλα αντικείμενα:

– ένα μαύρο βιβλίο 75 σελίδων με επιλογές για επιβολή αντιποίνων σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης το οποίο είναι τυπωμένο με μαυροκόκκινο μελάνι.

– ένα ακόμα μαύρο βιβλίο με μια λίστα απόρρητων τοποθεσιών όπου θα μπορούσε να φυγαδευτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε περίπτωση κινδύνου.

– έναν φάκελο που περιέχει 10 σελίδες με οδηγίες πάνω στο πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα σύστημα για εκπομπή προγράμματος σε έκτακτη ανάγκη

– μια κάρτα με κωδικούς πρόσβασης και πιστοποίησης

Μερικές φορές μπορεί κανείς να δει μια κεραία να ξεπροβάλει «μαγικά» από τον χαρτοφύλακα κι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περιέχει εξοπλισμό επικοινωνίας.

Το παρατσούκλι «Football» προέρχεται από το παρατσούκλι «Dropkick», κωδική ονομασία που έχει δοθεί σε ένα μυστικό σχέδιο για πυρηνικό πόλεμο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Άμυνας, Robert McNamara.

Οι στρατιώτες που είναι επιφορτισμένοι να μεταφέρουν τον χαρτοφύλακα, έχουν εκπαιδευτεί να προστατεύσουν σε κλάσματα δευτερολέπτου τον πρόεδρο σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

Η πανταχού παρούσα “Football” είναι πάντα στο ίδιο αεροπλάνο, ελικόπτερο, αυτοκίντο και ασανσέρ μαζί με τον πρόεδρο. Όταν ο πρόεδρος είναι στο σπίτι του, η τσάντα αποθηκεύεται σε ασφαλή – και φυσικά απόρρητη – τοποθεσία μέσα στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το Associated Press.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *