«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά»

Την ανάγκη να επιστρέψουν τα Ελγίνεια μάρμαρα στην Ελλάδα και να τοποθετηθούν εκεί όπου ανήκουν σημειώνει σε Κυριακάτικο άρθρο της η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα, Έλενα Σμιθ, παίρνοντας θέση στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα,
«Σχεδόν κάθε μέρα περπατάω γύρω από την Ακρόπολη» σημειώνει ξεκινώντας το άρθρο της χαρακτηρίζοντας την Ακρόπολη ως ένα αριστούργημα 2.500 ετών, που κόβει την ανάσα, κάτω από τον Αττικό ουρανό. Η καλύτερη αναστήλωση, όπως σημειώνει η Σμιθ είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα τα οποία εδώ και 200 χρόνια βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο, θα πρέπει να επανενωθούν «εκεί όπου δημιουργήθηκαν».
«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά», υπογραμμίζει η Ε. Σμίθ, σημειώνοντας παράλληλα την επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα, η οποία έδωσε αφορμή να ανοίξει ξανά η συζήτηση, για μία διαμάχη η οποία θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό, εάν κυριαρχούσαν «η λογική και η στοιχειώδης αξιοπρέπεια».
Επανέλαβε δε την φράση του λόρδου Βύρωνα: «Είμαι με την Ελλάδα» και τονίζει: «Τρέμω στην ιδέα τού τι θα συνέβαινε εάν ένα βρετανικό μνημείο είχε την τύχη του Παρθενώνα», ενώ την ίδια στιγμή σχολιάζει: «Έχω εντυπωσιαστεί από την ψυχραιμία που επιδεικνύει η Αθήνα».
Η Ε. Σμιθ στο άρθρο της παραθέτει τους στίχους από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου σημειώνοντας: «»Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ” τα ξένα βήματα» έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος. Χρειάζονται το φως του αττικού ουρανού για να εκτιμηθούν καλύτερα». Χαρακτηρίζει δε τη θέση του Βρετανικού Μουσείου, ότι το Λονδίνο είναι μία καλύτερη τοποθεσία για να «εξυπηρετήσει το παγκόσμιο κοινό» ώστε να δει από κοντά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ως μια ανοησία.
Καταλήγοντας στο άρθρο της η Έλενα Σμιθ υπογραμμίζει: «η Ελλάδα έζησε τις χειρότερες στιγμές της τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν μία ισχυρή τονωτική ένεση για μία χώρα που πάντα στήριζε τη Βρετανία στις δύσκολες στιγμές της. Σπανίως έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε ένα λάθος. Τώρα μας δίνεται αυτή η ευκαιρία και, για ό,τι συμβολίζει, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία».
Την ίδια στιγμή οι υπέρμαχοι της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δείχνει να κερδίζει έδαφος στη Βρετανία. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, το 37% των Βρετανών δηλώνει υπέρ της επιστροφής των γλυπτών, ενώ μόλις το 23% επιμένει στην παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο. Το 32% δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει, και το 7% λέει ότι δεν ξέρει. Βασικό επιχείρημα όσων τάσσονται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα είναι η επανένωση των γλυπτών, ενώ το 34%, δηλώνει ότι ανήκουν στην Ελλάδα καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς της χώρας.
Αντίθετα το 23% όσων είπαν «ναι» στην παραμονή των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο ισχυρίζονται ότι νόμιμα πήρε τα γλυπτά ο Έλγιν από την Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ σύμφωνα με το 9% υποστηρίζει ότι ακόμη και αν παράνομα ήρθαν τα γλυπτά στη Βρετανία, θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα καθώς από τότε έχουν περάσει πάνω από 200 χρόνια.

Labels Περίεργα – Απίστευτα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *