Τελευταία Νέα

Όργιο φοροδιαφυγής λόγω «κατάργησης» των προστίμων

1Μόνο το ΙΚΑ φοβούνται πια οι μαγαζάτορες – Εντονος προβληματισμός για τους ελέγχους μετά τη διάλυση του ΣΔΟΕ

Ατέλειωτο πάρτυ φοροδιαφυγής έχει στηθεί στην αγορά λόγω του νόμου που δεν αφήνει τους ελεγκτές να επιβάλουν πρόστιμα σε όσους πιάνονται στα πράσα να μην κόβουν αποδείξεις.
Τα κρούσματα είναι πια καθημερινά: το περασμένο Σαββατοκύριακο συνεργείο ελεγκτών μπήκε σε πολυτελές καφέ-εστιατόριο της παραλιακής. Στα εκατό τραπέζια ζήτημα ήταν αν στα πέντε υπήρχε απόδειξη. Για την παράβαση επιβλήθηκε πρόστιμο 25 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, για δέκα αποδείξεις που δεν είχαν κοπεί σε καφετέρια επιβλήθηκε πρόστιμο 16 ευρώ. Οπως λένε έμπειροι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, «το έχουν μάθει όλοι πως αγγίζουν το μηδέν τα πρόστιμα της Εφορίας και δεν βάζουν καν την ταμειακή μηχανή στην πρίζα».

Η ατιμωρησία βοηθά να απενοχοποιηθεί η φοροδιαφυγή η οποία, λόγω της κρίσης αλλά και της φορομπηχτικής μανίας που έχει καταλάβει την κυβέρνηση, προβάλλει πλέον στη συνείδηση πολλών και ως μέσο επιβίωσης, αφού οι νόμοι της Πολιτείας που ψηφίστηκαν τον Νοέμβριο αφήνουν ατιμώρητους τους παραβάτες. Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ελεγκτές επέβαλαν υπέρογκα πρόστιμα (250 ή 500 ευρώ) ακόμα και… για ένα κουλούρι για το οποίο δεν κόπηκε απόδειξη, τώρα ο νόμος έχει περάσει στο άλλο άκρο της υπερβολής και αφήνει ατιμώρητους όσους συλλαμβάνονται!

Ούτε τα έξοδα για το χαρτί

Ακόμα χειρότερα, όταν εντοπίζουν ότι δεν κόπηκαν αποδείξεις, οι ελεγκτές δεν τολμούν να επιβάλουν καν τα πρόστιμα των 5-10 ευρώ και αρκούνται σε συστάσεις. «Και μόνο το να συμπληρώσουμε τα χαρτιά προκειμένου να επιβληθούν τα πρόστιμα είναι μεγάλο χασομέρι», λένε οι ίδιοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ηγεσία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού επικρατεί δυσφορία και προβληματισμός γιατί οι προληπτικοί έλεγχοι στην αγορά δείχνουν πολύ χαμηλά ποσοστά παραβατικότητας, της τάξεως των 5%-10% – και πάντως πολύ κάτω από τον στόχο για αποκάλυψη παραβατικότητας, της τάξεως τουλάχιστον του 25%. Από την άλλη, οι ελεγκτές ισχυρίζονται ότι τέτοια εμπόδια δεν τους επιτρέπουν να φέρουν σε πέρας τους ελέγχους. «Ισως η κυβέρνηση να επιδιώκει μηδενίζοντας τα πρόστιμα να μηδενίσει την παραβατικότητα ή το φακελάκι, αλλά πάντως όχι να αυξήσει τα έσοδα», λένε σκωπτικά.
Για την ακρίβεια, τα πρόστιμα που επιβάλλονται από πέρυσι τον Νοέμβριο είναι το 50% του ΦΠΑ για κάθε απόδειξη που δεν κόπηκε. Δηλαδή για ένα τραπέζι με λογαριασμό 124 ευρώ (όπου ο ΦΠΑ είναι 24 ευρώ) το πρόστιμο που πληρώνει η επιχείρηση είναι 12 ευρώ. Βέβαια, το πρόβλημα είναι πώς θα υπολογίσει ο ελεγκτής τον λογαριασμό από ένα τραπέζι στο οποίο έχουν μείνει μόνο… τα άδεια πιάτα και ποτήρια. Με το προηγούμενο καθεστώς, δεν θα ήταν λιγότερο από 250 ευρώ. Πλέον, όπως λένε στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού, «μόνο το ΙΚΑ φοβούνται οι φοροφυγάδες. Αν μπει το ΙΚΑ και βρει ανασφάλιστο εργαζόμενο, επιβάλλει πρόστιμο 10.500 ευρώ. Τα πρόστιμα της Εφορίας είναι αστεία και συμφέρει να μην κόβεις αποδείξεις. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλάβει το λάθος, αλλά έναν χρόνο διαβουλεύονται για να αλλάξουν τον νόμο, ο οποίος μένει ακόμα ο ίδιος».

Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι

Ο κόφτης στα πρόστιμα οξύνει και τα προβλήματα που προκάλεσε η κατάργηση του ΣΔΟΕ στους προληπτικούς ελέγχους στην αγορά. Πρώην στελέχη του μεταφέρονται σε άλλες υπηρεσίες, αλλά ακόμη και μετά από μήνες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να αναζητεί λύσεις. Για παράδειγμα, στην Πάτρα μετακινήθηκαν περί τα 60 άτομα για να καλύψουν με ελέγχους τη Δυτική Ελλάδα, αλλά βγήκαν εκτός μάχης επειδή δεν είχαν κομπιούτερ και πού να στεγαστούν. Με τις συνθήκες αυτές, «κόβουν βόλτες» μεν στην αχαϊκή πρωτεύουσα, αλλά μένουν εκτός ελέγχου η υπόλοιπη Πελοπόννησος και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα νησιά του Ιονίου, καθώς και τουριστικά θέρετρα όπως η Πάργα, τα Σύβοτα Θεσπρωτίας κ.λπ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *