Όταν επισκέπτεται κανείς συχνά το μπάνιο το βράδυ

1Η ούρηση κατά τη νύχτα είναι συνήθης σε παιδιά μικρής ηλικίας. Η επιμονή του φαινομένου μετά την ηλικία των πέντε ετών συνήθως οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια ή σε καθυστερημένη ωρίμανση των νεύρων και μυών του ουροποιητικού, καταστάσεις που συνήθως αποκαθίστανται με την πάροδο της ηλικίας. Σπανιότερα είναι τα οργανικά αίτια σε παιδιά (π.χ. διαβήτης, παλινδρόμηση ουροποιητικού).

Όσο η ηλικία μεγαλώνει τα ποσοστά της νυχτερινής ενούρησης στον γενικό πληθυσμό μειώνονται θεαματικά. Μετά την ηλικία των σαράντα πέντε ετών ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων που σηκώνεται για να πάει στην τουαλέτα κατά την διάρκεια της νύχτας προοδευτικά αυξάνεται. Στην καθημερινή κλινική πράξη, παρά το γεγονός ότι η νυχτερινή ενούρηση στον ενήλικο τις περισσότερες φορές ευρίσκεται υπό τον έλεγχο της συνείδησης, το φαινόμενο δημιουργεί ψυχολογικό stress ή διαταραχές ύπνου και συχνά οδηγεί στον έμπειρο παθολόγο.

Τα αίτια της ενοχλητικής αυτής παθολογικής κατάστασης στον ενήλικο είναι:

1. «Φυσιολογικώς εμφανιζόμενες» καταστάσεις σε υγιή άτομα
Η αλλαγή συνηθειών της καθημερινότητας (π.χ. έναρξη κατανάλωσης αλκοόλ κατά το απόγευμα, κύηση, επίμονο stress) αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις τις αιτίες αφύπνισης προς ενούρηση κατά τη νύχτα.

2. Τοπικά οργανικά νοσήματα
Οι παθήσεις του προστάτη και οι νεφρικές παθήσεις αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατηγορίας.

3. Οργανικά νοσήματα εκτός του ουροποιογεννητικού συστήματος
Ο κατάλογος είναι μακρύς (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, άποιος διαβήτης, καρδιακή ανεπάρκεια).

Η επίπτωση των οργανικών νοσημάτων που εμπλέκονται στην εμφάνιση της νυχτερινής ενούρησης μεγαλώνει με την πάροδο της ηλικίας. Η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να μην προκαλείται από το οργανικό νόσημα, αυτό καθεαυτό, αλλά από φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπισή του.

Κατά την ιατρική εξέταση διερευνάται το ατομικό ιστορικό παλαιών νοσημάτων, το κληρονομικό ιστορικό, οι συνήθειες της καθημερινότητας και εξετάζεται η ύπαρξη αντικειμενικών παθολογικών σημείων. Τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή αξιολόγηση και την εκτίμηση της αναγκαιότητας διενέργειας ορισμένων εργαστηριακών εξετάσεων.

Πηγη healthier world

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *