Όταν ο Ολυμπιακός έσωσε τον Παναθηναϊκό από τον υποβιβασμό στην Β’ Εθνική το 1975 (βίντεο, εικόνες)

1Πολλή φασαρία γίνεται κατά καιρούς για το αν ο Παναθηναϊκός έπρεπε να είχε πέσει στη Β’ Εθνική το 1975, όταν στην γνωστή «υπόθεση των λουλουδιών», ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γ. Ανδριανλοπουλος, είχε ψηφίσει υπέρ του «αιώνιου» αντιπάλου και ουσιαστικά τον έσωσε από τον υποβιβασμό.

Τι είχε συμβεί το 1975

Σχετκό Περιεχόμενο
Στις 29 Μαΐου ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε σε νοκ άουτ ημιτελικό Κυπέλλου τον Ηρακλή στην Τούμπα, όπου νίκησε με 2-1.

Αργότερα, είχε γίνει καταγγελία από τον ποδοσφαιριστή του «Γηραιού», Γιώργο Ροκίδη (σ.σ. είχε αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό από το 1964 έως το 1972), ο οποίος υποστήριξε ότι ο παράγοντας του Τριφυλλιού, Αντώνης Μαντζαβελάκης, προσπάθησε να τον χρησιμοποιήσει ως μεσάζοντα για να δωροδοκήσει τους συμπαίκτες του, Ζαχαρία Χαλιαμπάλια και Τάκη Νικολούδη, για να έχουν μειωμένη απόδοση στον συγκεκριμένο αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός είχε κριθεί ένοχος από τα ποινικά δικαστήρια, αλλά σαν σήμερα, στις 12 Δεκεμβρίου του 1975 αθωώθηκε χάριν της ψήφου του Γιώργου Ανδριανόπουλου στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ.

Εκτός από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, υπέρ των «πρασίνων» είχαν ψηφίσει και οι κ. Βασιλόπουλος (πρόεδρος της ΔΑΕ) και κ. Γεραρής (συν. εφέτης). Κατά είχαν ψηφίσει οι κ. Παρασκευόπουλος και κ. Γεωργόπουλος (εισηγητής). Έτσι λοιπόν οι «πράσινοι» αθωώθηκαν με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά.

Η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Ανδριανόπουλου ήταν η εξής:«Δεν επείσθην περί  της ενοχής του σωματείου», ενώ αρκετά χρόνια αργότερα είπε στον αδερφό του Λεωνίδα πως «δεν πήγαινε η καρδιά μου να πέσει ένα τόσο ιστορικό σωματείο. Άλλωστε με ποιόν θα παίζαμε αν γινόταν κάτι τέτοιο, με τον Εθνικό μόνο να κόβουμε 50 εισιτήρια;».

Κανείς δεν ξεχνάει βέβαια, μία αποθεωτική δήλωση του Γιώργου Ανδριανόπουλου για τον Παναθηναϊκό 12 χρόνια πριν την «υπόθεση των λουλουδιών»:

«Σαν επίσημος εκπρόσωπος του Ολυμπιακού θα ήθελα να αναγνωρίσω την ανωτερότητα του Παναθηναϊκού, ο οποίος υπήρξε και παραμένει πρωτοπόρος των αθλητικών εκδηλώσεων του τόπου μας και αποτελεί τον Σύλλογον των Πρωταθλητών, την πεμπτουσίαν του ελληνικού αθλητισμού. Και δικαίως θα πρέπει να αποτελεί πάντοτε παράδειγμα προς μίμησιν δι’ όλους ημάς τους υπολοίπους και θα είναι τιμή και υποχρέωσις κάθε ελληνικού σωματείου να προσπαθήσει να πλησιάσει το αδιαφιλονίκητο μεγαλείο του Παναθηναϊκού».

Η ονομασία «υπόθεση των λουλουδιών» προήλθε από τον αστικό μύθο που έλεγε πως θα δίνονταν μία ανθοδέσμη με λουλούδια στους παίκτες του Ηρακλή πριν από την έναρξη του αγώνα, και πως αν την αποδέχονταν, αυτό θα σήμαινε πως η «συμφωνία» θα είχε κλείσει.

Σαν σήμερα ο Ολυμπιακός έσωσε τον Παναθηναϊκό από τη Β´ εθνική! (pics & vid)

Που στήριξαν την αθωωτική ψήφο τους οι τρεις άνδρες

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, κ. Ανδριανόπουλος αλλά και οι κ.κ. Βασιλόπουλος και Γεραρής στάθηκαν στα εξής στοιχεία:

  • Ο ίδιος ο Χαλιαμπάλιας, ο ένας εκ των δύο εμπλεκόμενων ποδοσφαιριστών του Ηρακλή, στην ένορκη κατάθεσή του χαρακτήρισε την υπόθεση αστεία, αλλά και στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε πολύ καλή απόδοση.
  • Ο Ηρακλής δεν προσκόμισε στην επιτροπή τις μαγνητοφωνήσεις που υποστήριζε ότι είχε στην κατοχή του ως ηχητικό αποδεικτικό στοιχείο για την απόπειρα δωροδοκία από πλευράς Παναθηναϊκού.
  • Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, γενικός γραμματέας τότε του Παναθηναϊκού, είχε καταγγελθεί για ανάμιξη στην απόπειρα δωροδοκίας. Από το διαβατήριό του όμως αποδείχθηκε ότι εκείνο το χρονικό διάστημα βρισκόταν στην Ιαπωνία για επαγγελματικούς σκοπούς.
  • Ο προπονητής του Ηρακλή, Λες Σάνον, υπεραμύνθηκε των ποδοσφαιριστών του και ειδικά του Χαλιαμπάλια, καθώς κατέθεσε ενόρκως πως η απόδοσή τους ήταν καλή και απέδωσε την ήττα στην απειρία των παικτών του αλλά και σε μία άτυχη στιγμή του τερματοφύλακα Φανάρα που δέχθηκε ένα εύκολο γκολ.

Αξίζει να αναφερθεί πως η κατάθεση του Ροκίδη (σ.σ. λόγω ασθένειας δεν είχε παρευρεθεί στην επιτροπή της ΕΠΟ), ο οποίος είχε κάνει την καταγγελία αρχικά, είχε ληφθεί μετά τον αγώνα και η ανάμιξη του ονόματος του κ. Μαντζαβελάκη έγινε κατόπιν πιέσεων, απειλών και υποσχέσεων.

Αργότερα αθωώθηκαν και δικαστικά οι παράγοντες του Παναθηναϊκού, με την υπόθεση να μπαίνει στο αρχείο, ενώ στο ενδιάμεσο ο Απόστολος Νικολαΐδης, τότε πρόεδρος των «πρασίνων», είχε δηλώσει: «Δεν έχω διαβάσει τη δικογραφία, αλλά το μόνο που μου δημιουργεί κάποια απορία είναι γιατί η καταγγελία έγινε μετά και όχι πριν τον αγώνα. Μου φαίνεται ότι οι δωροδοκίες πάνε να γίνουν επάγγελμα. Οι μαγνητοταινίες ελήφθησαν μετά τον αγώνα και αυτό είναι κάτι που λέει πολλά».

SDNA.GR

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *