Ύπουλες κ αόρατες θερμίδες,που μας παχαίνουν!!

1Μπορεί να κάνετε εξαντλητικές δίαιτες ή να μην τρώτε απολύτως τίποτα επιλήψιμο και παρολαυτά να βλέπετε τη ζυγαριά σας να ανεβαίνει. Μήπως εν αγνοία σας λαμβάνετε κρυφές θερμίδες από πράγματα που δεν είχατε φανταστεί ότι παχαίνουν;

Οσοι πίνουν αλκοόλ άθελά τους καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από ότι νομίζουν, εξηγούν οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας και κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το αλκοόλ ευθύνεται κατά ένα ποσοστό για την εμφάνιση παχυσαρκίας.

Η πλειοψηφία των γυναικών δεν γνωρίζει ότι δύο μεγάλα ποτήρια κρασί περιέχουν 370 θερμίδες – σχεδόν το 1/5 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Οπως εξηγεί η δρ. Φιόνα Σιμ, πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας για τη Δημόσια Υγεία «Πρέπει όλα τα ποτά που πωλούνται σε καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια και κάβες να έχουν ετικέτες που να γράφουν όχι μόνο πόσες μονάδες αλκοόλ περιέχουν, αλλά και το θερμιδικό τους περιεχόμενο.»

«Μεταξύ των ενηλίκων που πίνουν, εκτιμάται ότι το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων τους προέρχεται από το αλκοόλ» επισημαίνει.

«Με την ύπουλη αύξηση του μεγέθους των ποτηριών κρασιού στα μπαρ και τα εστιατόρια κατά την τελευταία δεκαετία, φαίνεται πιθανό ότι πολλοί από εμάς έχουμε άθελά μας αυξήσει τον αριθμό των «αόρατων »θερμίδων που καταναλώνουμε σε αλκοόλ.

Οι περισσότερες γυναίκες, για παράδειγμα, δεν συνειδητοποιούν ότι δύο μεγάλα ποτήρια κρασιού, περιέχουν 370 θερμίδες και περιλαμβάνουν σχεδόν το ένα πέμπτο της επιτρεπόμενης ημερήσιας πρόσληψης τους.

Γράφοντας στο British Medical Journal, η Δρ Σιμ επισημαίνει ότι σε μια έρευνα από το Royal Society διαπιστώθηκε ότι τα 4/5 των 2.117 ενηλίκων ερωτηθέντων δεν γνώριζαν το θερμιδικό περιεχόμενο των κοινών ποτών που σερβίρονται στις παμπ. Μάλιστα, οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ της επισήμανσης των θερμίδων στα ποτά

Σύμφωνα με το νόμο, τα συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να αναγράφουν τις διατροφικές πληροφορίες, αλλά τα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν περισσότερο από 1,2% αλκοόλης κατ ‘όγκο απαλλάσσονται. Η δρ Σιμ επεσήμανε ότι οι πελάτες που ερωτήθηκαν στο μπαρ δεν γνώριζαν ότι ένα μεγάλο ποτήρι κρασί περιέχει σχεδόν όσες θερμίδες έχει ένα ντόνατ και περίπου τις μισές θερμίδες από ένα μπέργκερ.

Ακολουθεί πίνακας με το θερμιδικό περιεχόμενο στα πιο δημοφιλή ποτά:

Πηγη iefimerida

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *