Άφθες στο στόμα: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση και πρόληψη [vid]

1Οι άφθες (ή άφτρες) είναι μικρά έλκη που εμφανίζονται στο στόμα και δυσκολεύουν το άτομο στο μάσημα της τροφής και στην ομιλία, ενώ αποτελούν μια σταθερή ενόχληση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέραςΟι άφθες στο στόμα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

Απλές άφθες στο στόμα: Είναι ο τύπος που μπορεί να εμφανιστεί τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο και διαρκεί έως και μία εβδομάδα. Συνήθως συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας 10 έως 20 χρόνων.
Περίπλοκες άφθες στο στόμα: Αυτές είναι λιγότερο συχνές και συμβαίνουν πιο συχνά σε ανθρώπους που τις είχαν και στο παρελθόν.
Τι προκαλεί τις άφθες στο στόμα;

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Το αυξημένο στρες ή/και κάποια βλάβη ιστού στο στόμα πιστεύεται ότι είναι η αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις. Ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών και των ιδιαίτερα όξινων φρούτων και λαχανικών (όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, ο ανανάς, τα μήλα, τα σύκα, οι ντομάτες και οι φράουλες) μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον πόνο αν έχετε άφτρες.

Σε ορισμένες περιπτώσειςμ οι άφτρες προκαλούνται από μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως η διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, προβλήματα διατροφής (όπως έλλειψη βιταμίνης Β-12, ψευδάργυρου, φολικού οξέος, ή σιδήρου) και κάποια ασθένεια στον γαστρεντερικό σωλήνα (όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn).

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι άφθες στο στόμα;

Μια επώδυνη πληγή, ή πληγές (έλκη) στο στόμα σας: στη γλώσσα, στην μαλακή υπερώα (το πίσω μέρος του ουρανίσκου), ή στην εσωτερική πλευρά από τα μάγουλα και τα χείλια σας
Ένα μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου, λίγο πριν εμφανιστούν οι άφτρες
Έλκη στο στόμα σας που είναι στρογγυλά, λευκά ή γκρι, με ένα κόκκινο άκρο ή κοκκινωπή περίμετρο
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι άφτρες ενδέχεται επίσης να συνοδεύονται από:

Πυρετό
Σωματική νωθρότητα
Πρησμένους λεμφαδένες

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση για τις άφθες στο στόμα;

Ο πόνος από τις άφτρες μειώνεται σταδιακά μέσα σε λίγες μέρες και οι πληγές επουλώνονται συνήθως χωρίς θεραπεία σε περίπου 1-2 εβδομάδες. Οι άφθες που θεραπεύονται με οδοντικά λέιζερ εμφανίζουν σχεδόν πλήρη ανακούφιση από τα συμπτώματα αμέσως. Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για την εν λόγω διαδικασία.

Ποια είναι η σωστή πρόληψη για τις άφθες στο στόμα;

Αποφύγετε τρόφιμα που ερεθίζουν το στόμα σας, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών, των όξινων λαχανικών και των πολύ πικάντικων τροφών
Αποφύγετε τους ερεθισμούς από το μάσημα τσίχλας
Το βούρτσισμα με μια μαλακή βούρτσα μετά από κάθε γεύμα και η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος, απομακρύνουν τα υπολείμματα τροφών, που μπορεί να προκαλέσουν άφτρες
Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας, αν έχετε:

Ασυνήθιστα μεγάλες πληγές από άφτρες
Άφθες που εξαπλώνονται
Άφθες που διαρκούν 3 εβδομάδες ή και περισσότερο
Αφόρητους πόνους παρά αποφυγή ερεθιστικών τροφών και την λήψη αναλγητικών φαρμάκων
Δυσκολία στην κατάποση επαρκών υγρών για την αποφυγή πιθανής αφυδάτωσης του οργανισμού
Υψηλό πυρετό μόλις εμφανιστούν οι άφτρες

πηγη

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *