«Έξυπνες» οδικές πινακίδες με ηλιακή ενέργεια

«Έξυπνες» οδικές πινακίδες με ηλιακή ενέργεια

utsa.edu

Τον δρόμο για «έξυπνες» οδικές πινακίδες ανοίγουν μηχανικοί του University of Texas at San Antonio (UTSA) , οι οποίοι αναπτύσσουν και δοκιμάζουν ένα χαμηλού κόστους, ενεργειακά αυτοτροφοδοτούμενο θερμικό σύστημα που θα εντοπίζει οχήματα, θα βελτιώνει την ορατότητα των πινακίδων στοπ και θα αποτρέπει με αυτόν τον τρόπο τροχαία δυστυχήματα.

«Οι πινακίδες στοπ σε δρόμους στην επαρχία δεν διακρίνονται εύκολα, κι αυτό οδηγεί σε επικίνδυνα ατυχήματα» λέει ο Αγιετουλάχ Μπίτεν, υποψήφιος διδάκτωρ στο UTSA Department of Electrical and Computer Engineering. Σημειώνεται πως η έλλειψη πρόσβασης σε δίκτυο ηλεκτροδότησης σημαίνει πως είναι πιθανότερο τέτοιοι δρόμοι να μην έχουν επαρκή σηματοδότηση (φανάρια κλπ).

Για να βελτιώσουν την ασφάλεια των οδηγών, οι Σάρα Αχμέντ και Σάμερ Ντεσούκι, καθηγητές στο UTSA College of Engineering, δημιούργησαν ένα χαμηλού κόστους, ενεργειακά αυτοτροφοτούμενο σύστημα εντοπισμού και προειδοποίησης για την ενημέρωση των αυτοκινητιστών για κινδύνους σε επαρχιακούς δρόμους. Το σήμα στοπ επόμενης γενιάς χρησιμοποιεί έναν multi-pixel παθητικό υπέρυθρο αισθητήρα που εντοπίζει ένα όχημα καθώς πλησιάζει σε μια διασταύρωση. Όταν το όχημα είναι εντός εμβέλειας, ενεργοποιείται το σύστημα ανάμματος της πινακίδας.

«Ο αισθητήρας παρατηρεί τα θερμικά ίχνη και τα επεξεργάζεται για τον εντοπισμό διερχόμενων οχημάτων» είπε ο Ζάκαρι Μπαλκάρ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο UTSA Departiment of Electrical and Computer Engineering. «Διακρίνει την κατεύθυνση της κίνησης, υπολογίζει την ταχύτητα του θερμικού ίχνους και διαπιστώνει την κατηγορία του οχήματος».

Συνολικά, το «έξυπνο» αυτό σύστημα έχει 90% ποσοστό εντοπισμού οχημάτων και ακρίβεια διαπίστωσης κατηγορίας 72%. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα οικονομικό, καθώς κάθε μονάδα κοστίζει 60-100 δολάρια.

Όπως λέει η Αχμέντ, το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε επαρχιακούς δρόμους, εντελώς ανεξάρτητα από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς τροφοδοτείται με ενέργεια από μικρά ηλιακά πάνελ και λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *