Έρευνα: Οι σχέσεις καλής γειτονίας μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

48Οι καλές σχέσεις με τους γείτονες, αλλά και η διαβίωση σε ένα περιβάλλον όπου πρυτανεύει η ατμόσφαιρα της κοινωνικής συνοχής, μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Μέχρι σήμερα, οι μελέτες είχαν αποδείξει ότι ο θόρυβος, η ρύπανση και οι συχνές επισκέψεις σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού ενδέχεται να έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία.
Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Έρικ Κιμ του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν μελέτησε τι θα μπορούσε να είναι προστατευτικό για τη λειτουργία της καρδιάς, όσον αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έντυπο Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας, της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης (BMJ).
Για τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 5.000 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 70 χρόνια (εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες), και οι οποίοι δεν είχαν κάποιο γνωστό πρόβλημα με την καρδιά τους κατά την έναρξη της μελέτης.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα 7 σημείων, το αίσθημα του «ανήκειν» στην κοινότητα, την ύπαρξη γειτόνων που μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση προβλημάτων ή το αίσθημα εμπιστοσύνης που τους διακατέχει απέναντι στην πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής τους .
Αναλύοντας τους 148 θανάτους που συνέβησαν εξαιτίας καρδιακών προβλημάτων κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έφτασαν στην υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα των 7 στοιχείων είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 67% να υποστούν καρδιακή προσβολή, σε αντίθεση με εκείνους τους συμμετέχοντες που συγκέντρωσαν χαμηλή βαθμολογία.
Το αποτέλεσμα της μελέτης έλαβε προφανώς υπόψη και τους μείζονος σημασίας παράγοντες κινδύνου για μια πιθανή καρδιαγγειακή νόσο, όπως η ηλικία, το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, ο τρόπος ζωής, το βάρος ή προβλήματα υγείας σαν το διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Για τον επικεφαλής της έρευνας Έρικ Κιμ τα στοιχεία που προέκυψαν «κατά προσέγγιση είναι συγκρίσιμα με εκείνα που μπορούν να εξαχθούν μεταξύ ενός καπνιστή και ενός μη-καπνιστή».
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων και τονίζουν ότι αυτή είναι μόνο μια παρατηρητική μελέτη, η οποία δεν επιτρέπει την εξαγωγή «οριστικών συμπερασμάτων».
Ωστόσο, σημειώνουν τη σημασία της «γειτονιάς και του κοινωνικού περιβάλλοντος», αναφέροντας ότι είναι πιθανό να οδηγήσει σε πολύ ευεργετικές συμπεριφορές, όπως η σωματική άσκηση και η ευδιάθετη συμπεριφορά.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *