Αιμορροΐδες και δυσκοιλιότητα

1Η νόσος των αιμορροΐδων και η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρούν ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας.

Στη νόσο των αιμορροΐδων, οι αιμορροΐδες, αγγειακές μάζες της περιπρωκτικής περιοχής, παρουσιάζουν τοπικές αλλοιώσεις και συμφόρηση. Αρχικά οι παθολογικές εσωτερικές αιμορροΐδες, εντοπίζονται στο πρωκτικό κανάλι και δεν είναι ορατές από τον εξωτερικό παρατηρητή (στάδιο 1). Με το χρόνο, μπορεί να διογκωθούν σταδιακά οπότε εμφανίζεται ορατή πρόπτωση αιμορροΐδων κατά την αφόδευση, φαινόμενο που υποχωρεί αυτόματα (στάδιο 2). Με την πάροδο του χρόνου, οι εμφανιζόμενες αιμορροΐδες χρειάζονται επαναφορά με το χέρι μετά την εντερική κένωση (στάδιο 3) ή μπορεί να παραμείνουν χρονίως σε μη αναστρέψιμη πρόπτωση. Στη δυσκοιλιότητα, ο πάσχων έχει κενώσεις που προκαλούν υπερβολική προσπάθεια κατά την αφόδευση, ή έχει συστηματικά δύο ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα ή παρουσιάζει μείωση των συνήθων για τον οργανισμό κενώσεων.

Η νόσος των αιμορροΐδων και η δυσκοιλιότητα συνδέονται σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών. Η αυξημένη πίεση που ασκείται κατά την διάρκεια της αφόδευσης στο αιμορροΐδικό πλέγμα των ασθενών με χρόνια δυσκοιλιότητα, οδηγεί σε παρατεταμένη συμφόρηση και τελικά σε πρόπτωσή τους. Τα συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι βασανιστικά με συχνή έκκριση από τον πρωκτό, επίμονο πόνο κατά την αφόδευση, αιμορραγία, κνησμό. Χρόνια αναιμία, λόγω απώλειας σιδήρου με τα κόπρανα μπορεί να εμφανιστεί, επίμονο άγχος και δυσάρεστα αισθήματα είναι συχνά. Η οξεία θρόμβωση των αιμορροΐδων με οξέως εμφανιζόμενο ανυπόφορο άλγος, δεν είναι σπάνια.

Η θεραπευτική αποκατάσταση της χρόνιας δυσκοιλιότητας πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν αυξάνει την τάση κατά την αφόδευση, η οποία κινδυνεύει να προκαλέσει οξεία θρόμβωση αιμορροΐδων και επιδείνωση της κατάστασης. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση ειδικών φαρμάκων, την εφαρμογή ειδικών διατροφικών παρεμβάσεων, παρεμβάσεων καθημερινότητας και την χρήση ολιστικών συμπληρωμάτων.

Τι πρέπει να ξέρετε επιπρόσθετα εσείς, που πάσχετε από δυσκοιλιότητα και αιμορροιδοπάθεια:

1. Η επαρκής ΛΉΨΗ νερού, η δίαιτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και η σωστή άσκηση είναι απαραίτητα

2. Να τρώτε άφθονα πράσινα λαχανικά αφού τα πλύνετε καλά

3. Εάν σας παρουσιαστεί τάση για αφόδευση μην αναβάλλετε την χρήση της τουαλέτας

4.Η σωματική άσκηση είναι ευεργετική

5. Ορισμένες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας ή αιμορραγίας στα κόπρανα, χρειάζονται διερεύνηση προς αποκλεισμό επιπρόσθετης οργανικής νόσου (π.χ. διαταραχών πήξης, καρκίνου εντέρου).

Πηγη healthier world

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *