Αληθινή αγάπη σημαίνει προσφορά ηρεμίας και σταθερότητας

Κάποιος που σας αγαπά αληθινά θα σας κάνει να γελάτε, να μοιράζεστε μαζί του τις χαρές, θα σας προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά σε σχέση με…
τους φόβους, τις ανησυχίες και τις στενοχώριες σας. Η αληθινή αγάπη συνεπάγεται προσφορά ηρεμίας και σταθερότητας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές μιας υγιούς σχέσης αγάπης.

Όλοι γνωρίζουμε πως δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί ένα συναισθηματικά ώριμο άτομο που να συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος που θα μας προσφέρει πραγματικό αίσθημα ασφάλειας, τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για μισόλογα ή εξαπατήσεις.

Αλλά υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή σε σχέση με την προσφορά ηρεμίας και σταθερότητας σε μια σχέση. Δεν χωρά διαπραγμάτευση πως πρέπει να δίνουμε με τη σειρά μας στους άλλους όσα απαιτούμε για τους εαυτούς μας. Σε αντάλλαγμα, πρέπει πάντα να είμαστε ξεκάθαροι για αυτά που πιστεύουμε πως αξίζουμε. Αυτό συνεπάγεται ειλικρίνεια τόσο με τους άλλους όσο και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Φυσικά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι συναισθηματικές ή διαπροσωπικές σχέσεις μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά πολύπλοκες ως προς την αέναη προσφορά ηρεμίας και σταθερότητας.

Απαιτούν ένα σημαντικό μερίδιο προσωπικής επένδυσης. Περιλαμβάνουν την επιθυμία να εξελιχθούμε όπως και την ικανότητα να προσφέρουμε σεβασμό και ευτυχία στο αγαπημένο μας πρόσωπο χωρίς παράλληλα να εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας. Δεν είναι μια καθόλου εύκολη συνταγή!

Οι σχέσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτές στις οποίες και τα δύο μέρη νιώθουν ηρεμία και άνεση να είναι ο πραγματικός τους εαυτός. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί μια συναρπαστική και μαγική πραγματικότητα που μας προσφέρει σημαντική ικανοποίηση και ενισχύει την προσωπική μας ευτυχία.

Αφού είναι, λοιπόν, ένα τόσο πολύπλοκο θέμα, αξίζει να το αναλύσουμε λιγάκι παραπάνω.

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ
Το να αφουγκράζεσαι τον άλλον διαφέρει πολύ από απλώς να τον ακούς. Το τελευταίο είναι κάτι που το κάνουμε όλοι εξάλλου. Στην αγάπη, πάνω από όλα έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε πως κάποιος μας ακούει πραγματικά και πως μας καταλαβαίνει.

Σε μια ερωτική σχέση έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε πως ό,τι πιστεύουμε και όσα προσπαθούμε να δώσουμε στον άλλον να καταλάβει γίνονται όντως αντιληπτά και λαμβάνονται υπόψη.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως πρέπει να συμφωνείτε με το σύντροφό σας για καθετί -αυτό θα ήταν πρακτικά σχεδόν αδύνατο! Αυτό που, ωστόσο, είναι σημαντικό είναι να γνωρίζετε πώς να κάνετε τον άλλον να νιώθει πως τον ακούτε πραγματικά. Ο στόχος είναι να καταλήγουμε σε κάποιου είδους συμφωνία στο τέλος, ακόμα και αν δεν έχουμε εντελώς υιοθετήσει την άποψή του.
Γι’ αυτόν το λόγο η γνώση των μηχανισμών της επικοινωνίας είναι τόσο σημαντική. Αυτό που μερικές φορές φαντάζει ως πολύπλοκο εγχείρημα είναι να καταφέρει κανείς να ξετυλίξει με λέξεις όλο εκείνο το μπλεγμένο συναισθηματικό κουβάρι που κρύβει μέσα του.
Όταν δεν είμαστε καλοί στην επικοινωνία, για παράδειγμα, είναι συχνό να καταπνίγουμε μέσα μας τα μικρά πράγματα που μας ενοχλούν. Δυστυχώς, περιμένουμε απλώς από τον άλλον να μαντέψει ή να τα διαισθανθεί σχεδόν με τρόπο μαγικό.

Αυτή η απαίτηση δεν έχει κανένα νόημα. Αντίθετα, πρέπει να μάθουμε να λέμε στους άλλους όσα μας ενοχλούν. Όλα όσα μας ανησυχούν τη στιγμή που μας ανησυχούν ή μας ενοχλούν και όχι να περιμένουμε μέχρι να είναι πλέον πολύ αργά.

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑ ΤΟΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΑΣ

Καθένας από εμάς αξίζει μια σωστή αγάπη, όχι μια »περίπου» σχέση που βασίζεται σε προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα του τύπου: “Σήμερα σε αγαπάω, αλλά αύριο ίσως το ξανασκεφτώ. Αν θέλεις να σου δείχνω την αγάπη μου, πρέπει να συμπεριφέρεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο.”

Κανείς δεν αξίζει μια αγάπη που βασίζεται στην αβεβαιότητα ή τον εκβιασμό. Η προσφορά ηρεμίας και σταθερότητας είναι απαραίτητη. Κανείς δεν αξίζει μια αγάπη που τον σκεπάζει με φόβο ότι ο σύντροφός του μπορεί να φύγει ανά πάσα στιγμή.

Καμιά σταθερή και ώριμη σχέση δεν μπορεί να θεμελιωθεί πάνω σε κινούμενη άμμο.

Μια ώριμη αγάπη έρχεται σε εκείνο το σημείο όπου η προσφορά ηρεμίας και σταθερότητας μας κάνει να μη φοβόμαστε το οτιδήποτε. Εκεί όπου δεν υπάρχει φόβος ή αμφιβολία αν θα μας αγαπά και αύριο κάποιος ή αν αξίζουμε να έχουμε το σεβασμό του συντρόφου μας.

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΜΑΣ
Από αυτό το βήμα, συζητάμε πολύ για την ανάγκη να μπορούμε μόνοι μας να ορίζουμε την τύχη μας . Μαθαίνουμε να αγαπάμε δυνατά τον εαυτό μας. Να είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση. Να διαφυλάσσουμε την προσωπική μας ασφάλεια. Να διασφαλίζουμε ότι ζούμε τη ζωή όπως ακριβώς τη θέλουμε εμείς. Όλα αυτά μας βοηθούν να κάνουμε τις δικές μας αποφάσεις. Και αυτό συμβαίνει χωρίς να επιτρέπουμε στη γνώμη των άλλων να μας επηρεάζει τόσο πολύ.

Η διατήρηση μιας δυνατής σχέσης σηματοδοτεί μια καθημερινή ισχυρή δέσμευση και επένδυση του εαυτού μας, μέσω της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης που πρέπει να δείξουμε σε κάποιον άλλο.

Σε κάθε σχέση, φυσικά, είναι απαραίτητο να νιώθουμε πως έχουμε τη στήριξη όσων μας περιστοιχίζουν.

Είναι φυσιολογικό να νοιαζόμαστε πολύ για το τι σκέφτεται ο σύντροφός μας για εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε επίκριση ή κάθε περιφρονητικό σχόλιο σχετικά με τους στόχους, τις επιθυμίες ή ακόμα και τον τρόπο που περνάμε το χρόνο μας μάς πληγώνουν.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως το να αγαπάς κάποιον σημαίνει πως ταυτόχρονα αναγνωρίζεις πώς να τον σέβεσαι και πώς να φωτίζεις τους στόχους και τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Είναι αυτό που εμπλουτίζει τη σχέση και δυναμώνει το αίσθημα της προσωπικής εξέλιξης που έχει ανάγκη κάθε άνθρωπος.

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΔΩΣΕΙ
Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται περισσότερες εξηγήσεις ότι κάποιος που μας εξαπατά, μας προδίδει ή μας λέει ψέματα σε καθημερινή βάση μάς προσφέρει μια αδύναμη αγάπη που δεν αξίζει καν να λέγεται αγάπη.Κανείς δεν αξίζει κάτι τέτοιο, δεν το χρειάζεται και δεν προσφέρει τίποτα στον αυτοπροσδιορισμό μας.

Κάτι ακόμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως ο άνθρωπος που είναι ικανός να λέει ψέματα σε κάποιον που υποθετικά αγαπάει, δεν είναι σε θέση να αγαπήσει καν τον εαυτό του.

Κάτι που αγαπάμε υποτίθεται πως το προσέχουμε σαν πολύτιμο κειμήλιο. Σαν έναν εύθραυστο θησαυρό που πρέπει να περιφρουρείται με προσοχή και φροντίδα.

Αν έχετε ήδη συγχωρήσει ένα ψέμα και έναν ψεύτη, πρέπει το λιγότερο να είστε προσεκτικοί και να εξετάζετε αν η συμπεριφορά αυτή επαναλαμβάνεται.

Η συγχώρεση είναι σωστή αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν είμαστε αναγκασμένοι να συγχωρούμε τα πάντα. Αν κάνουμε κάτι τέτοιο, υπάρχει η πιθανότητα να κατηγορήσουμε στο μέλλον τον εαυτό μας για το κακό που μας έχουν προξενήσει οι άλλοι. Και όλα αυτά για το λόγο ότι δεν θέσαμε με γενναιότητα ξεκάθαρα όρια.

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ
Αυτός που μας αγαπά πραγματικά λατρεύει κάθε διαφορετικότητά μας, κάθε δυνατότητά μας. Κάθε όμορφο χάρισμά μας αλλά ακόμα και καθένα από τα ελαττώματά μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ αυτή την απλή αρχή. Όπως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ζητά πράγματα που έρχονται σε ρήξη με τις αρχές και την ταυτότητά μας, ούτε και εμείς έχουμε αυτό το δικαίωμα. Δεν πρέπει να απαιτούμε από το σύντροφό μας να γίνει κάτι που δεν είναι.
Πρέπει να ζητάμε να μας αγαπούν με αυθεντικότητα, για όσα είμαστε. Για το πώς είμαστε, για όλα όσα μας προσδιορίζουν ως άτομα και χαρακτηρίζουν την αληθινή μας ύπαρξη.
Ποτέ μην μπείτε στον πειρασμό να προσποιηθείτε μόνο και μόνο για να ικανοποιήσετε τους άλλους. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χάσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Προσπαθήστε να έχετε πάντα κατά νου αυτές τις αρχές όταν αξιολογείτε την ερωτική σας σχέση σε σχέση με την προσφορά ηρεμίας και σταθερότητας που σας παρέχει. Έτσι θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές πεδίο γεμάτο πληρότητα και ικανοποίηση και για τους δυο σας. Με άλλα λόγια, θα έχετε καταφέρει να ζείτε την απόλυτα υγιή αγάπη.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *