Αλλόκοτοι κόσμοι: Πλανήτες ίσως να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μαύρες τρύπες

Αλλόκοτοι κόσμοι: Πλανήτες ίσως να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μαύρες τρύπες

www.nao.ac.jp/

Το ενδεχόμενο χιλιάδες πλανήτες να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μια κολοσσιαία μαύρη τρύπα αντί για κάποιο άστρο, όπως ο ήλιος μας- παρουσιάζουν ερευνητές από δύο διαφορετικούς τομείς στην Ιαπωνία.

«Με τις σωστές συνθήκες, θα μπορούσαν να σχηματιστούν πλανήτες ακόμα και σε “σκληρά” περιβάλλοντα, όπως γύρω από μια μαύρη τρύπα» είπε ο Κεΐτσι Γουάντα, καθηγητής στο Kagoshima University που διερευνά γαλαξιακούς πυρήνες- λαμπερά αντικείμενα που «ενεργοποιούνται» από μαύρες τρύπες.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες θεωρίες, οι πλανήτες σχηματίζονται από νέφη σκόνης σε πρωτοπλανητικούς δίσκους γύρω από νεαρά άστρα. Ωστόσο, τα νεαρά άστρα δεν είναι τα μόνα αντικείμενα που διαθέτουν δίσκους σκόνης. Σε μια νέα προσέγγιση, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε βαρείς δίσκους γύρω από κολοσσιαίες μαύρες τρύπες στους πυρήνες γαλαξιών.

«Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι δεκάδες χιλιάδες πλανήτες μάζας δεκαπλάσιας αυτής της Γης θα μπορούσαν να σχηματιστούν σε ακτίνα 10 ετών φωτός γύρω από μια μαύρη τρύπα» είπε ο Εϊτσίρο Κοκούμπο, καθηγητής στο National Astronomical Observatory of Japan, που μελετά τον σχηματισμό πλανητών. «Γύρω από μαύρες τρύπες ίσως να υπάρχουν πλανητικά συστήματα εντυπωσιακής κλίμακας».

Κάποιες κολοσσιαίες μαύρες τρύπες έχουν τεράστιες ποσότητες ύλης γύρω τους, υπό τη μορφή βαρέων, πυκνών δίσκων. Ένας δίσκος τέτοιου είδους μπορεί να περιέχει μέχρι και 100.000 φορές τη μάζα του ήλιου μας, σε σκόνη. Αυτό είναι ένα δισεκατομμύριο φορές η μάζα σκόνης ενός πρωτοπλανητικού δίσκου.

Σε μια χαμηλής θερμοκρασίας ζώνη ενός πρωτοπλανητικού δίσκου, κόκκοι σκόνης με «μανδύες» πάγου τείνουν να ενώνονται και να εξελίσσονται σε αμαλγάματα. Ένας δίσκος σκόνης γύρω από μια μαύρη τρύπα είναι τόσο πυκνός, που η έντονη ακτινοβολία από την κεντρική του ζώνη μπλοκάρεται και σχηματίζονται περιοχές χαμηλής θερμοκρασίας. Οι ερευνητές εφάρμοσαν τη θεωρία σχηματισμού πλανητών σε δίσκους γύρω από πυρήνες και διαπίστωσαν πως μπορούσαν να δημιουργηθούν πλανήτες μέσα σε διάστημα εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τεχνικές εντοπισμού αυτών των πλανητών γύρω από μαύρες τρύπες. Ωστόσο οι ερευνητές αναμένουν αυτή η μελέτη να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου κλάδου αστρονομίας.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *