Ανακάλυψαν την «πηγή της νιότης» στο DNA

Γονίδιο “Lin28a”. Θεωρείται η “πηγή της νιότης” και έχει αναγνωριστεί από τους επιστήμονες οι οποίοι εδώ και καιρό προσπαθούσαν να βρουν τον λόγο που τα νεαρά ζώα αναρρώνουν πολύ πιο γρήγορα από τα ενήλικα..

Το γονίδιο “Lin28a” είναι εξαιρετικά ενεργό στα έμβρυα όμως η δράση του μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Δοκιμές σε ποντίκια, έδειξαν ότι η επούλωση των πληγών και η ανάπτυξη της γούνας επιταχύνθηκε. Συνέβαλε, επίσης, στην επιδιόρθωση ιστών στο αυτί, αφού τραυματίστηκαν.

Το Lin28a επιτυγχάνει όλα αυτά τα αποτελέσματα με την αύξηση της παραγωγής των διαφόρων μεταβολικών ενζύμων και την ενίσχυση των μεταβολικών διαδικασιών που είναι συνήθως πιο ενεργές σε έμβρυα.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Harvard ελπίζουν ότι το ξύπνημα του γονιδίου σε σώμα ενηλίκου θα μπορούσε να επιταχύνει την επούλωση των πληγών μετά από εγχειρήσεις.

Ο ερευνητής George Daley είπε ότι μπορεί να είναι δυνατή και παραγωγή φαρμάκου που έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το γονίδιο.

Πρόσθεσε: “Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά το Lin28a μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός κοκτέιλ θεραπείας που παρέχει στους ενηλίκους την ταχύτατη επιδιόρθωση των ιστών που παρατηρείται σε νεαρά ζώα.”

Είπε: “Το γιατί ομως μερικά ζώα μπορούν να ανάπλασουν πλήρως τα όργανα όταν άλλα δεν μπορούν, αποτελεί ένα μακροχρόνιο μυστήριο της βιολογίας..”

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *