Ανδρόπαυση: Περνούν οι άνδρες κλιμακτήριο;

1Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη βαθιά φωνή, τη μυϊκή μάζα, καθώς και το ανδρικό πρότυπο τριχοφυΐας στο πρόσωπο και στο σώμα. Καθώς οι άνδρες ωριμάζουν, το επίπεδο της τεστοστερόνης στο σώμα και η παραγωγή του σπέρματος γίνονται σταδιακά χαμηλότερα. Ως εκ τούτου οι άνδρες βιώνουν φυσικά αλλά και ψυχολογικά συμπτώματα.
Αυτό είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης και εκτιμάται ότι η τεστοστερόνη μειώνεται περίπου 10% κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 30 στους άνδρες.

Τι είναι η ανδρόπαυση;

Η ανδρόπαυση είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με τη μείωση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης. Διαφέρει από την εμμηνόπαυση στο ότι η μείωση της τεστοστερόνης και η ανάπτυξη των συμπτωμάτων είναι πιο σταδιακή από ό, τι συμβαίνει στις γυναίκες. Περίπου το 30% των ανδρών στα 50 τους έτη θα παρουσιάσουν συμπτώματα της ανδρόπαυσης που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Ένα άτομο που βιώνει ανδρόπαυση μπορεί να έχει μια σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάσταση αυτή και θα μπορούσε, επίσης, να είναι σε κίνδυνο για άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η οστεοπόρωση, αν δε λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Πού οφείλεται η ανδρόπαυση;

Η μείωση της τεστοστερόνης είναι ένα σημαντικό εύρημα που πρέπει να εκτιμηθεί σε άνδρες που υπάρχει υποψία ότι έχουν ανδρόπαυση. Ωστόσο, καθώς οι άνδρες γερνάνε, όχι μόνο το σώμα αρχίζει να παράγει λιγότερη τεστοστερόνη, αλλά και τα επίπεδα μιας άλλης ορμόνης που ονομάζεται φυλοδεσμευτική σφαιρίνη (SHBG), η οποία δεσμεύει τη διαθέσιμη τεστοστερόνη στο αίμα, αρχίζουν να αυξάνονται. Η τεστοστερόνη που δεν είναι συνδεδεμένη με την ορμόνη SHBG ονομάζεται βιοδιαθέσιμη τεστοστερόνη, που σημαίνει ότι είναι διαθέσιμη για χρήση από το σώμα.
Οι άνδρες που εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με ανδρόπαυση έχουν μειωμένα ποσά βιοδιαθέσιμης τεστοστερόνης στο αίμα τους. Ως εκ τούτου, οι ιστοί του σώματος που διεγείρονται από την τεστοστερόνη λαμβάνουν χαμηλότερο ποσό από αυτή.

Πώς εκδηλώνεται η ανδρόπαυση και ποιες επιπλοκές αναφέρονται;

Αν και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, τα συνήθη συμπτώματα των ανδρών που διέρχονται ανδρόπαυση περιλαμβάνουν:

χαμηλή σεξουαλική ορμή
δυσχέρεια στη στύση ή στύσεις που δεν είναι τόσο ισχυρές όσο το συνηθισμένο
έλλειψη ενέργειας
κατάθλιψη
ευερεθιστότητα και εναλλαγές της διάθεσης
απώλεια δύναμης ή μυϊκής μάζας
αύξηση του σωματικού λίπους
εξάψεις
Πώς γίνεται η διάγνωση της ανδρόπαυσης;

Ένας γιατρός θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με το πώς αισθάνεστε για να δει αν τα συμπτώματα σας ταιριάζουν με εκείνα των ανθρώπων με χαμηλή τεστοστερόνη. Στη συνέχεια, θα ζητηθεί εξέταση αίματος για να ελεγχθεί το επίπεδο της τεστοστερόνης στο αίμα.
Επειδή υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που συνδέονται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (για παράδειγμα, ο υπογοναδισμός και διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως π.χ. ο διαβήτης), ο γιατρός σας θα κάνει εξετάσεις, ώστε να αποκλείσει αυτές τις παθήσεις, πριν κάνει τη διάγνωση της ανδρόπαυσης .
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ανδρόπαυση είναι, επίσης, φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και μπορεί να μην είναι αναστρέψιμα με τη θεραπεία.
Οι επιπλοκές που σχετίζονται με την ανδρόπαυση περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και οστεοπόρωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται η ανδρόπαυση;

Η χορήγηση τεστοστερόνης για την αποκατάσταση των επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα είναι η πιο κοινή θεραπεία για τους άνδρες που διέρχονται από την ανδρόπαυση. Αυτή η θεραπεία μπορεί να παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα και να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πολλές περιπτώσεις. Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της άσκησης, η μείωση του στρες και η καλή διατροφή βοηθούν, επίσης. Ο γιατρός σας θα εκτιμήσει αν η θεραπεία τεστοστερόνης είναι η κατάλληλη για την περίπτωση σας, καθώς η θεραπεία δεν είναι χωρίς κινδύνους.
Η Τεστοστερόνη είναι διαθέσιμη σε μια ποικιλία από διαφορετικά σκευάσματα συμπεριλαμβανομένων έμπλαστρου δέρματος, κάψουλας, γέλης και ένεσης. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για σας και θα εξετάσει συχνά τον τρόπο ζωής σας κατά τη λήψη της απόφασης αυτής. Η παρακολούθηση από το γιατρό σας είναι σημαντική μετά την έναρξη της θεραπείας. Ο γιατρός ελέγχει την ανταπόκρισή σας στη θεραπεία και προβαίνει στις αναγκαίες προσαρμογές, αν χρειαστεί.

Θεραπεία με τεστοστερόνη δεν θα πρέπει να χορηγείται σε άνδρες που πάσχουν από καρκίνο προστάτη. Εάν έχετε καρδιακή νόσο, παίρνετε κάποια φάρμακα όπως αντιπηκτικά, έχετε υπερτροφία προστάτη ή έχετε νεφρική ή ηπατική νόσο, θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας για το αν ή όχι η θεραπεία τεστοστερόνης είναι κατάλληλη για εσάς.

Πηγη doctoranytime

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *