Ανοδικά οι τιμές των ακινήτων και το 2020

Αν και η άνοδος θα συνεχιστεί, είναι «ουτοπικό να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός αύξησης των τιμών για τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια», λέει ο κ. Γιάννης Ξυλάς, επικεφαλής της Geoaxis Property & Valuation Services.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν και κατά το 2020 οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Αττική, καθώς στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η υφιστάμενη δυναμική είναι διατηρήσιμη. Ηδη, η μέση άνοδος των αξιών κατά το τρέχον έτος κινείται πέριξ του 10%, αν και σε ορισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, έχουν καταγραφεί σχεδόν τριπλάσιες αυξήσεις σε ετήσια βάση, αγγίζοντας ακόμα και το 30%, τουλάχιστον αναφορικά με τις ζητούμενες τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis Property & Valuation Services, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η μέση άνοδος των τιμών προσεγγίζει το 9% κατά μέσον όρο, τάση η οποία προβλέπεται να διατηρηθεί και κατά τη διάρκεια του 2020.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «οι τιμές εμφανίζουν μια σαφή ανοδική τάση, η οποία εκτιμούμε ότι θα διατηρηθεί και τον επόμενο χρόνο με ανάλογο του σημερινού ρυθμού, δηλαδή πέριξ του 10% κατά μέσον όρο». Συμπληρώνει, δε, ότι «αποτελεί πεποίθησή μας πως η τρέχουσα ανάκαμψη της αγοράς διαμερισμάτων θα διατηρηθεί για τους επόμενους 12 μήνες, προεξοφλώντας μεταξύ άλλων την επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα». Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι, όπως ομολογεί και ο κ. Ξυλάς, «είναι ουτοπικό να γίνεται λόγος για διατήρηση του σημερινού ρυθμού αύξησης των τιμών για τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια».

Με βάση το Παρατηρητήριο Αξιών Κατοικιών της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο του 2019, το οποίο καταγράφει την πορεία των τιμών πώλησης σε πέντε αντιπροσωπευτικές περιοχές της Αττικής (Μαρούσι, Περιστέρι, Χολαργός, Αμπελόκηποι και Παλαιό Φάληρο), η ετήσια αύξηση διαμορφώνεται πλέον σε 8,5% κατά μέσον όρο. Μάλιστα, η αύξηση είναι μεγαλύτερη για τα νεόδμητα ακίνητα, καθώς διαμορφώνεται σε 9%, έναντι 8% για τα μεταχειρισμένα.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη άνοδος εντοπίζεται στους Αμπελοκήπους με 9,85% σε 1.790 ευρώ/τ.μ. για ένα νεόδμητο διαμέρισμα. Στο Περιστέρι οι τιμές διαμορφώνονται σήμερα σε 1.500 ευρώ/τ.μ., καταγράφοντας άνοδο κατά 9,2%. Αντίστοιχα, στο Μαρούσι η αύξηση ανήλθε σε 9,75% σε 1.830 ευρώ/τ.μ., ενώ στην περιοχή του Χολαργού, η μέση ετήσια άνοδος των τιμών διαμορφώθηκε σε 8,73% και 2.570 ευρώ/τ.μ. Μάλιστα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ειδικά για τον Χολαργό, είναι η πρώτη φορά από το 2010, όπου η μέση τιμή πώλησης νεόδμητου διαμερίσματος ξεπερνά τις 2.500 ευρώ/τ.μ. Οσον αφορά το Παλαιό Φάληρο, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 7,8% σε 2.125 ευρώ/τ.μ.

Οσον αφορά τα παλιότερα ακίνητα (μέσος όρος ηλικίας άνω των 40 ετών), η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στο Μαρούσι με 10% και 1.157 ευρώ/τ.μ., ενώ έπονται το Περιστέρι με αύξηση 9,35% σε 940 ευρώ/τ.μ. Στο Παλαιό Φάληρο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,7% σε 1.173 ευρώ/τ.μ., ενώ στον Χολαργό η ετήσια αύξηση άγγιξε το 7,35% σε 1.370 ευρώ/τ.μ. Στους Αμπελοκήπους η άνοδος των μέσων αξιών διαμορφώθηκε σε 7,1% και 965 ευρώ/τ.μ.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *