Αντιγήρανση: Βρέθηκαν τα φάρμακα που μπορούν να μας ξανανιώσουν

Δύο πειραματικά φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ προλαμβάνουν κυτταρικές αλλαγές που σχετίζονται με τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης
Δύο πειραματικά φάρμακα, με την προσωρινή ονομασία CMS121 και J147, αν και μελετώνται σε ζωικά μοντέλα έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ φαίνεται ότι βελτιώνουν τη μνήμη και επιβραδύνουν την εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων. Ωστόσο, προς έκπληξη των ερευνητών του Ινστιτούτου Salk στην Καλιφόρνια, οι πειραματικοί αυτοί παράγοντες δείχνουν να μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση στα υγιή ποντίκια αποκαθιστώντας τα επίπεδα συγκεκριμένων μορίων στα εγκεφαλικά κύτταρα.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο eLife, τα δύο φάρμακα μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν μια σχέση μεταξύ φυσιολογικής γήρανσης και νόσου Αλτσχάιμερ.
Η ηλικία είναι ο σοβαρότερος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς μετά τα 65 έτη, ο κίνδυνος διπλασιάζεται ανά πενταετία. Ωστόσο, σε μοριακό επίπεδο δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει στον εγκέφαλο τι ακριβώς συμβαίνει με τη διαδικασία της γήρανσης που συντελεί στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι Pamela Maher και Antonio Currais από το αμερικανικό ινστιτούτο μελετούν εδώ και καιρό τους πειραματικούς παράγοντες CMS121 και J147 που βασίζονται σε φυτικά συστατικά και έχουν αποδειχθεί ικανοί να διατηρούν ζωντανούς τους νευρώνες του εγκεφάλου όταν εκτίθενται σε κυτταρικό στρες, όπως αυτό που προκαλεί η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης αλλά και η νόσος Αλτσχάιμερ. Περαιτέρω πειράματα όμως αποκάλυψαν ότι μπορούν να στοχεύσουν σε μοριακά μονοπάτια που είναι σημαντικά για τη μακροζωία και τη γήρανση.
Έτσι εστίασαν σε ένα ζωικό μοντέλο τρωκτικών που γερνά ασυνήθιστα γρήγορα. Σε μια μικρή ομάδα λοιπόν τρωκτικών χορηγήθηκε CMS121 ή J147 όταν ήταν εννέα μηνών (το αντίστοιχο του τέλους της μέσης ηλικίας για τους ανθρώπους) και μετά από τέσσερις μήνες οι ερευνητές έλεγξαν τη μνήμη και τη συμπεριφορά τους αναλύοντας γενετικούς και μοριακούς δείκτες του εγκεφάλου τους.
Όχι μόνο τα πειραματόζωα που πήραν κάποιο εκ των δύο φαρμάκων είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου αλλά οι εγκέφαλοί τους είχαν διαφορά σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Συγκεκριμένα η γονιδιακή έκφραση που σχετιζόταν με τα μιτοχόνδρια είχε διατηρηθεί παρά τη γήρανση χάρη στα πειραματικά φάρμακα CMS121 και J147.
Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι και τα δύο φάρμακα επιδρούσαν στα μιτοχόνδρια αυξάνοντας τα επίπεδα του ακετυλο-συνένζυμο (acetyl-coA): όταν απομόνωσαν εγκεφαλικά κύτταρα και μπλοκάρισαν τη δράση ενός ενζύμου που συνήθως διασπά το acetyl-coA ή όταν πρόσθεσαν επιπλέον μιας πρόδρομης μορφής του acetyl-coA, οι ερευνητές παρατήρησαν την ίδια θετική επίδραση στα μιτοχόνδρια και την παραγωγή ενέργειας. Τα εγκεφαλικά κύτταρα δηλαδή ήταν προστατευμένα έναντι των φυσιολογικών μοριακών αλλαγών που σχετίζονται με τη γήρανση.
«Αυτό που αξίζει να θυμόμαστε από τη μελέτη είναι ότι οι δύο αυτοί παράγοντες προλαμβάνουν κυτταρικές αλλαγές που σχετίζονται με τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης», σημειώνει η Δρ. Maher.
Σύμφωνα με την ίδια, ήδη σχεδιάζονται πειράματα για να δουν οι συνεργάτες της πως τα CMS121 και J147 επιδρούν στη γήρανση άλλων οργάνων του σώματος. Labels Άρθρα, Υγεία loading…ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *