Απώλειες για δολάριο λόγω προσδοκιών μείωσης επιτοκίων

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στην κρίσιμη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο πλαίσιο της συνόδου του G20 στην Ιαπωνία. EPA

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: H EUROBANK ΑΝΑΛΥΕΙ

Μεικτές ήταν οι τάσεις στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς η αυξημένη ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν (μετά την κατάρριψη αμερικανικού drone από ιρανικό πύραυλο και τις κυρώσεις που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Τεχεράνη) και η αβεβαιότητα στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας επηρέασαν το κλίμα στις αγορές.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στην κρίσιμη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της συνόδου του G20 στην Ιαπωνία, ελπίζοντας οι δύο ηγέτες να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την επανέναρξη των συνομιλιών που έχουν σταματήσει από τον περασμένο Μάιο. Η μειωμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στρέφει τους επενδυτές στην ασφάλεια των κυβερνητικών τίτλων, με τα ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας να παραμένουν ενισχυμένα. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου –η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή– βρέθηκε στο 1,98% την Τρίτη, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016, 1,97%, που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα, πριν ενισχυθεί ελαφρώς στην περιοχή του 2,00% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου, που τελούσε υπό διαπραγμάτευση στο -0,31% την ώρα συγγραφής του άρθρου την Παρασκευή, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό -0,33% που σημειώθηκε την Τρίτη. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της Γερμανίας του Ινστιτούτου Ifo, ο οποίος κατέγραψε τον Ιούνιο πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, συνέβαλε επίσης στην πτωτική τάση της απόδοσης του γερμανικού τίτλου. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης μειώθηκε κατά 0,5 στις 97,4 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, κυρίως λόγω σημαντικής επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών. Η συνεχιζόμενη πτωτική τάση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος ενισχύει τις προσδοκίες ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο, μετά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% (σε τριμηνιαία βάση) το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ βρέθηκε υπό πίεση εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τους επόμενους μήνες.

Χαρακτηριστικά, η προθεσμιακή αγορά προεξοφλεί πλήρως μείωση 25 μ.β. στα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 30-31 Ιουλίου. Η γενικότερη αποδυνάμωση του δολαρίου ευνόησε το ευρώ, το οποίο τελούσε υπό διαπραγμάτευση στο 1,1390 δολάριο στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, λίγο χαμηλότερα από το υψηλό τριών μηνών 1,1412 που σημειώθηκε την Τρίτη, παραμένοντας όμως περίπου 0,2% ενισχυμένο σε εβδομαδιαία βάση.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *