Αυξήθηκαν κατά 6,5%, στα 139,57 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις

Η επιστροφή των καταθέσεων που έχουν οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό, –υπολογίζονται σε 12 δισ. ευρώ– είναι από τους βασικούς στόχους των ελληνικών τραπεζών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αυξημένες κατά 6,5% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν στο τέλος Νοεμβρίου οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθαν σε 139,57 δισ. ευρώ και αυξάνονται σχεδόν σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια.

Ειδικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανήλθαν σε 114,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ενώ αυξάνονται οι καταθέσεις σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου και όψεως, μειώνονται –από τον περασμένο Σεπτέμβριο– αυτές των προθεσμιακών λογαριασμών. «Οι καταθέσεις προθεσμίας των νοικοκυριών, αν και ακόμη προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις σε σύγκριση με τον μέσον όρο των αντίστοιχων αποδόσεων της Ζώνης του Ευρώ, υποχώρησαν (…) Στην υποχώρηση των καταθέσεων προθεσμίας συνέβαλε την περίοδο αυτή και η περαιτέρω συρρίκνωση της διαφοράς επιτοκίου των καταθέσεων προθεσμίας σε σύγκριση με εκείνο των καταθέσεων μιας ημέρας. Συγκεκριμένα, η διαφορά αυτή, αφού διατηρήθηκε περίπου σταθερή μεταξύ Νοεμβρίου 2017 και Απριλίου 2019 στις 50 μονάδες βάσης, στη συνέχεια υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 40 περίπου μονάδων βάσης», επισήμαινε η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, τον Δεκέμβριο.

Είναι γεγονός πως οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς τα επιτόκια διαμορφώνονται στα επίπεδα του 0,6% και ίσως χαμηλότερα. Λαμβανομένου υπόψη και του πληθωρισμού, η πραγματική απόδοση για τους αποταμιευτές – ακόμη κι αυτούς που θα αποφασίσουν να «κλείσουν» τα χρήματά τους για έναν χρόνο σε μια τράπεζα είναι αρνητικές. Ετσι, πολλοί επιλέγουν να μην ανανεώσουν την προθεσμιακή κατάθεσή τους και να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις τους σε έναν απλό λογαριασμό, ώστε να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν σε όποια επενδυτική ευκαιρία παρουσιαστεί.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες μειώνονται σταθερά από την αρχή του 2019. «Η υποχώρηση των επιχειρηματικών καταθέσεων το 2019 πιθανόν αντανακλά τη μείωση του καθαρού λειτουργικού πλεονάσματος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (-4,6%), λόγω της ισχυρής αύξησης του εισοδήματος εξαρτημένης εργασίας (8,7%), ή και τη σημαντική αύξηση των εισαγωγών διαρκών καταναλωτικών αγαθών και ενδιάμεσων αγαθών το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους», εκτιμά η ΤτΕ.

Η επιστροφή των καταθέσεων που έχουν οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό –υπολογίζονται σε 12 δισ. ευρώ– είναι από τους βασικούς στόχους των ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία διατηρούν σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις κυρίως του τουριστικού κλάδου, οι οποίες μετά την επιβολή των capital controls πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω λογαριασμών που διατηρούν σε τράπεζες του εξωτερικού. Οι επιχειρήσεις αυτές λόγω της δραστηριότητάς τους διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό, τους οποίους χρησιμοποιούν προκειμένου να κάνουν πληρωμές, αλλά και εισπράξεις, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς, αλλά και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που επιβλήθηκαν την τελευταία τετραετία μετά την επιβολή των capital controls. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά και η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσουν στη σταδιακή επιστροφή αυτών των κεφαλαίων.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *