Αυτός είναι ο Κήπος της Εδέμ;

1Σε μια κοιλάδα στις Σεϊχέλες, αφθονεί ένα δέντρο που θεωρείται ότι ταιριάζει στις περιγραφές με τον Κήπο της Εδέμ!

Πρόκειται για το θρυλικό Κόκο ντε Μερ (Coco de mer) ή Lodoicea, ένα είδος φοίνικα που διαθέτει αρσενικά και θηλυκά φύλα, ενώ οι καρποί του μοιάζουν με ανθρώπινα μέλη!

Το δέντρο αυτό έκανε γνωστό ένας Βρετανός αξιωματικός, ο Τσαρλς Γκόρντον (Charles Gordon), το 1881, όταν ταξίδεψε
στις Σεϊχέλες, μια ομάδα από 115 νησιά στον Ινδικό Ωκεανό, που τότε ήταν ακατοίκητα.

Gordon, ήταν ένας θρησκευόμενος άνθρωπος και ένας Χριστιανός κοσμολόγος, ο οποίος αναγνώρισε αυτή τη γη από τις περιγραφές στο βιβλίο της Γένεσης για τον… Κήπο της Εδέμ.

coco

Ο χώρος αυτός που περιγράφει ως τον Κήπο της Εδέμ, βρίσκεται στην Βαλέ νετ Μαΐ (Vallée de Mai), και είναι καταπράσινος. Ένα πυκνό δάσος από τεράστια δέντρα που φτάνουν τα 35 μέτρα σε ύψος, καλύπτουν τη θέα προς τον ουρανό, ενώ απλώνουν τα φύλλα τους, τα οποία έχουν μέχρι 10 μέτρα πλάτος.

Το Vallée de Mai είναι το σπίτι σε έναν ιδιαίτερα μυστηριώδη υπαινιγμό για τη γέννηση του άνδρα και της γυναίκας. Και αυτό είναι το δέντρο, Coco de mer. Ο φοίνικας που είναι γνωστός για μια παράξενη ομοιότητα των σπόρων του, με τα ανθρώπινα γεννητικά όργανα.

Οι σπόροι, οι μεγαλύτεροι και βαρύτεροι στο φυτικό βασίλειο, φθάνουν σε βάρος μέχρι 30 κιλά! Θεωρούνται σύμβολα γονιμότητας και φήμες αναφέρουν πως είναι ισχυρό αφροδιασιακό.

coco2

Το Coco de mer έχει γεννήσει τόσους πολλούς θρύλους, με αποτέλεσμα να είναι περιβόητο σε εδάφη πολύ πέρα από τις Σεϊχέλες. Όταν αυτοί οι υπερμεγέθεις σπόροι, ξεβράστηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια στην Αραβική Χερσόνησο, έγιναν γρήγορα αντικείμενο φημών και μύθων.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το ευαίσθητο δέντρο μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο στο Πρασλίν (Praslin) , το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στις Σεϊχέλες. Χρειάζονται τρεις μήνες για να βλαστήσουν οι σπόροι, και πρέπει να παραμείνουν ακριβώς εκεί που έπεσαν, ανέγγιχτοι, προκειμένου να αναπτυχθούν.

Γύρω από το Coco de mer αναπτύχθηκαν θρύλοι με οργιώδη φαντασία, για θυελλώδεις ερωτικές νύχτες με το αρσενικό και το θηλυκό να είναι αλληλένδετα, όπως οι σπόροι του δέντρου.

Στα 40 χρόνια της ανεξαρτησίας τους, οι Σεϊχέλες προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατεύσουν τον «Κήπο της Εδέμ» τους, που είναι μία τις μικρότερες τοποθεσίες του κόσμου, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως Παγκόσμια Κληρονομιά από την UNESCO.

coco1

Το Coco de mer είναι το σύμβολο των Σεϊχελών. Φύλακες του πάρκου φρουρούν την προστατευόμενη γη και ντόπιοι ή τουρίστες χρειάζονται άδεια για να αγοράσουν το σπόρο του δέντρου.

Μόνο σε ορισμένους φύλακες επιτρέπεται να συλλέγουν έναν περιορισμένο αριθμό από την περιοχή Vallée de Mai. Οποιοσδήποτε άλλος το κάνει, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων!

Η κοιλάδα είναι το σπίτι σε μια ποικιλία από μικρά πλάσματα, όλα με παράξενες ικανότητες. Υπάρχουν υπερμεγέθεις γυμνοσάλιαγκες, βάτραχοι δέντρων, χαμαιλέοντες, έντομα, και φυσικά, τα διάσημα φίδια του Κήπου της Εδέμ.

Υπάρχει ένα διάσημο και άκρως απειλούμενο είδος μαύρου παπαγάλου του δάσους, το οποίο χτίζει τη φωλιά του πάνω στο «μαγικό δέντρο». Οι ζωές αυτών των πουλιών και η επιβίωση του Coco de mer συνυφασμένη: οι παπαγάλοι επικονιάζουν τα δέντρα και τα δέντρα είναι το μόνο μέρος όπου οι παπαγάλοι μπορούν να κάνουν φωλιά.

coco4

Τα νησιά των Σεϊχελών είναι το σπίτι σε πολλά μυστήρια. Μόνο 12 από 115 νησιά του αρχιπελάγους κατοικούνται. Το Praslin είναι ένα. Όπως και τα άλλα νησιά, προέρχονται από γρανίτη και διαθέτει όμορφες παραλίες με λευκή άμμο.

Για αιώνες, οι μελετητές έχουν αναζητήσει την αρχική τοποθεσία του Κήπου της Εδέμ. Περπατώντας μέσα από το Vallée de Mai, την οργιώδη φύση και τις σπάνιες ιδιαιτερότητες, μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι ίσως να βρίσκεται εκεί…

(με πληροφορίες και εικόνες από BBC, snoopit24)

apocalypsejohn.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *