Α.Tσίπρας για ασφαλιστικό: «Εμείς τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα»

1Της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έρχεται προς ψήφιση την Κυριακή στη Βουλή και έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων, υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής ενώπιον της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε ήταν όχι μόνο να υλοποιήσουμε τη συμφωνία αλλά και να προστατεύουμε τους αδύναμους», σημείωσε ο κ. Τσαίπρας και συνέχισε λέγοντας: «Δεσμευτήκαμε να προστατέψουμε τις συντάξεις, τους μισθούς και την πρώτη κατοικία. Βάλαμε ως προτεραιότητα την προστασία της εργασίας, κληθήκαμε να υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία αλλά με δικλείδες».

Ο ίδιος υπενθύμισε τη στάση της κυβέρνησης τον περασμένο Σεπτέμβρη στα βασικά της συμφωνίας, «αλλά και όσων σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα».

Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, παρατήρησε πως «έχουν μάθει να κάνουν πολιτική υλοποιώντας τις συνταγές που τους προτείνει το ΔΝ, σαν να μην υπάρχει άλλος δρόμος».

«Εμείς γνωρίζαμε ότι η συμφωνία έδινε περιθώρια διαπραγμάτευσης. Ζήτησα από αρχές Νοέμβρη να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συνεννόηση για να μην μειωθούν οι συντάξεις. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στην προσπάθεια να αποδυναμώσουν τα διαπραγματευτικά μας όπλα, βρήκαν φτηνές δικαιολογίες για να αποφύγουν κάθε συναίνεση στην εθνική μας κόκκινη γραμμή για να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις», επισήμανε και πρόσθεσε: «Δεχτήκαμε και τη χλεύη και μας έλεγαν στο τέλος βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με τους δανειστές. Και τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «δεν είχαμε αυταπάτες ότι θα στηρίξουν. Παλέψαμε σκληρά αγνοήσαμε τις σειρήνες της καταστροφής και τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας όσον αφορά τη Βουλή γιατί έξω στην κοινωνία η μεγάλη πλειοψηφία αναγνωρίζει την ειλικρινή μας προσπάθεια. Μια τέτοια τομή συνιστά η προσπάθειά μας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που ξαναφέρνει το ασφαλιστικό σύστημα σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειωθούν ούτε ένα ευρώ οι κύριες συντάξεις, χωρίς να περικοπεί ούτε ένα ευρώ από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων».

«Δεν το καταφέραμε με ταχυδακτυλουργίες αλλά γιατί είχαμε την πολιτική βούληση να προστατεύσουμε τους αδύναμους. Είχαμε στρατηγική στόχευση να προστατεύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είχαμε την επιλογή το βάρος να το μοιράσουμε δίκαια στα υψηλά εισοδήματα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο επίσης για αναγκαιότητα της παρέμβασης στο ασφαλιστικό σύστημα που έχει να κάνει με την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του. «Σε λίγα χρόνια από τώρα ίσως να μην μπορούσαμε να εγγυηθούμε καν τις συντάξεις», τόνισε. «Η μεταρρύθμιση είναι μονόδρομος. Εμείς τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα αλλά και να φέρουμε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *