Βενετία: Η πρώτη πολιτιστική πόλη που απειλείται με εξαφάνιση [φωτό]

1Η Βενετία είναι επισήμως η πόλη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς  που απειλείται με εξαφάνιση περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη. Η πόλη με τα δαιδαλώδη κανάλια, τα μεγάλα Palazzos και τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά γεγονότα σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, έχει κηρυχθεί το πιο απειλούμενο μέρος πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη.

Η Βενετία όπως ανακοίνωσε η Europa Nostra, βρίσκεται στη λίστα με τα 7 πλέον απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και κατέχει την πρώτη θέση. Η έκθεση κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση διαπιστώθηκε ότι η αύξηση της κυκλοφορίας των πλοίων και η σχετική εκβάθυνση οδηγούν στη διάβρωση του θαλάσσιου βυθού και απειλούν την ύπαρξη της Βενετίας και της λιμνοθάλασσάς της η οποία χαρακτηρίσθηκε ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1987.

venetia_1

Τα επιπλέον προβλήματα της Βενετίας είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας και ο τεράστιος αριθμός των τουριστών και τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που πλέουν στη λιμνοθάλασσα. Είναι επείγον να αντιμετωπισθούν ως μέρος ενός σχεδίου ορθής διατήρησης για να μην υπάρξουν δραματικές συνέπειες στην συνέχεια της ιστορίας της πόλης.

venetia_2

Ο πρόεδρος της Europa Nostra, παγκοσμίου φήμης τραγουδιστής της όπερας Πλάθιντο Ντομίνγκο έκανε μια συγκινητική δήλωση λέγοντας ότι η Βενετία είναι μια πόλη που γεννήθηκε στα νερά.

Η λιμνοθάλασσα δεν αντιπροσωπεύει μόνο την προέλευση και το παρελθόν της ιστορικής πόλης, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που κάνει την πόλη να αναπνέει, συνεπώς είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του μέλλοντος της Βενετίας.

venetia_3

Πενήντα χρόνια μετά τις μεγάλες πλημμύρες της Βενετίας,  οι οποίες προκάλεσαν μια πρωτοφανή κίνηση αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο και οι οποίες κατέστρεψαν εκατομμύρια παλαιά αριστουργήματα και βιβλία,  η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να υψώσει τη φωνή της στην ιταλική κυβέρνηση και τις διεθνείς οργανώσεις όπως και τους μεγιστάνες του πλούτου, συνέχισε ο Ντομίνγκο, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την διατήρηση της πόλης.

venetia_4

Εν τω μεταξύ, η UNESCO ετοιμάζει μια έκθεση σχετικά με την κατάσταση της Βενετίας, η οποία θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς τον Ιούλιο του 2016.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *