Βουλή – Προϋπολογισμός: Αντιπαράθεση τριών «κόσμων» κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης

Σε τροχιά αντιπαράθεσης βρίσκονται τρεις «κόσμοι», από το απόγευμα του Σαββάτου στη Βουλή, με φόντο την εξελισσόμενη συζήτηση επί του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Στη μία πλευρά είναι η «γαλάζια» παράταξη: Με την πολιτική άνεση της αυτοδύναμης πλειοψηφίας που προέκυψε από τις εκλογές του καλοκαιριού, αλλά και ορισμένων θετικών οικονομικά-δημοσιονομικά εξελίξεων αυτής της πρώτης μικρής περιόδου στην διακυβέρνηση, η ΝΔ εμφανίζεται με βεβαιότητες ως προς τις επιλογές της, ενώ η επιχειρηματολογία της μοιάζει να στηρίζεται κυρίως στις απορριφθείσες από το εκλογικό σώμα πολιτικές που ακολουθούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια.

Απέναντί της, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδίδοντας επιθετικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά στον πολιτικό του λόγο, προωθεί το αφήγημα περί εξυπηρέτησης, από τη σημερινή κυβέρνηση, των συμφερόντων των «λίγων», ενώ πολλές φορές στελέχη του υποστηρίζουν ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση, με τις πράξεις της σήμερα, ανατρέπει τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν όλοι οι βουλευτές που περνούν από του βήματος της Ολομέλειας, αφιερώνουν είτε μεγάλο μέρος των ομιλιών τους, είτε ιδιαιτέρως έντονες αναφορές, στα έργα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ως να μην είχε μεσολαβήσει, και μάλιστα πρόσφατα, η απόρριψή τους από την πλειοψηφία στις κάλπες.

Το «τρίτο στρατόπεδο», που εμφανέστατα δεν είναι ομοιογενές, συγκροτείται από το σύνολο των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κοινό χαρακτηριστικό του λόγου που αρθρώνουν, ωστόσο, είναι ότι εξαπολύουν βέλη κριτικής τόσο στη σημερινή, όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Απαντες υποστηρίζουν ότι ο τωρινός προϋπολογισμός σε ελάχιστα διαφέρει από τους προηγούμενος και πως η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι σχεδόν ίδια και με ελάχιστες «τυπικές» διαφορές, με εκείνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο προϋπολογισμός του 2020 υλοποιεί τις πολιτικές που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά, υπερψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό και σήμερα τίθενται σε εφαρμογή» είπε ευθύς εξαρχής ο κ. Μαν. Βολουδάκης (ΝΔ). «Σεβόμαστε τη λαϊκή βούληση. Μέχρι πότε, όμως, θα χρησιμοποιείτε αυτό το γεγονός ως πολιτικό αντίλογο, απαξιώνοντας το Κοινοβούλιο;» απάντησε με εμφανή ενόχληση η κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου, πρώην υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προϋπολογισμός «αποτυπώνει μια οικονομική πολιτική που βασίζεται σε φιλοσοφία τελείως διαφορετική από αυτή που επικρατούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια», σημείωσε ο κ. Βολουδάκης, διαβλέποντας το περιεχόμενο της κριτικής του «τρίτου» στρατοπέδου. «Ο πρώτος δικός σας προϋπολογισμός, μετά το τέλος των μνημονίων, είναι βαθιά ιδεοληπτικός και νεοφιλελεύθερος» επέμεινε η κυρία Παπανάτσιου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» παρενέβη ο κ. γ. Μαρίνος (ΚΚΕ).

«Είναι ο δέκατος μνημονιακός προϋπολογισμός που υπακούει σε όσα λένε και τα τέσσερα μνημόνια» υποστήριξε η κυρία Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25).

«Μία από τα ίδια» υποστήριξε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Κ.Μπούμπας (Ελ.Λύση).

«Η κυβέρνηση χτίζει με μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να δημιουργήσει καλύτερες οικονομικές συνθήκες για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», αντέτεινε ο κ. Κ. Κατσαφάδος (ΝΔ).

«Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό αναπτυξιακό για λίγους και εκλεκτούς και ενίοτε και «κουμπάρους» και αντικοινωνικό για τους πολλούς και ιδιαίτερα για τους μισθωτούς, τους αγρότες και τους συνταξιούχους», έσπευσε να υπογραμμίσει ο κ. Ν. Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ).

Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφηκαν τοποθετήσεις με ρίζες στο πρόσφατο παρελθόν εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Να δούμε τί παραδώσατε στην κυβέρνηση της αριστεράς και τί παραλάβατε από αυτήν» είπε ο κ. Ν. Γουμενίδης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ σας παρέδωσε μια Ελλάδα που είχε αρχίσει να κατευθύνεται προς το ξέφωτο με πολλά βέβαια πράγματα τα οποία θα έπρεπε να γίνουν», υποστήριξε ο κ. Αθ. Μωραΐτης. «Δουλεύετε για τους λίγους» σημείωσε ο κ. Αθ. Παπαχριστόπουλος. «Τα γεγονότα χαλάνε την εικονική πραγματικότητα της ΝΔ. Φέρνετε μνημονιακές πολιτικές» ανέφερε ο κ. Ν. Παππάς.

«Αλλαξε μεν η Κυβέρνηση, δεν άλλαξε όμως κατά κεραία η οικονομική πολιτική» ήρθε η αποστασιοποίηση εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ διά στόματος αρχικά του Κ. Σκανδαλίδη. «Μία πολιτική, που αποδοκιμάστηκε στις τελευταίες εκλογές από τον ελληνικό λαό, φαίνεται ότι συνεχίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τη νέα κυβέρνηση» είπε ο κ. Μ. Κατρίνης.

«Παρά το γεγονός ότι άλλαξε η κυβέρνηση, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περάσαμε στην κυβέρνηση της ΝΔ, παρά το γεγονός της τυπικής εξόδου από τα μνημόνια, βλέπουμε να καταθέτει η κυβέρνηση της ΝΔ έναν κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος είναι το ίδιο όμοιος με τους κρατικούς προϋπολογισμούς που κατέθετε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» είπε με τη σειρά του εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος. Υπάρχει «συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης, του ΣΥΡΙΖΑ» είπε η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου.

«Οι προϋπολογισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι αλλαγές είναι, δυστυχώς, σημειακές» υποστήριξε ο κ. Κρ. Αρσένης (ΜέΡΑ25). «Η διάρθρωση του προϋπολογισμού για το 2020 μένει προσηλωμένη στο πνεύμα της λιτότητας και της συγκράτησης των δημοσίων δαπανών» πρόσθεσε ο κ. Γ. Λογιάδης.

«Ο προϋπολογισμός τώρα δεν έχει κανένα πολιτικό όραμα και κανέναν οικονομικό σχεδιασμό, αποτελώντας μόνο ένα διαχειριστικό εργαλείο για τον έλεγχο των εισπράξεων» υποστήριξε ο κ. Β. Βιλιάρδος (Ελ.Λύση). «Με τον προϋπολογισμό αυτόν που καταρτίσατε προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια των Ελλήνων, αφού άλλα τους παρουσιάζετε και δυστυχώς άλλη είναι η πραγματικότητα» πρόσθεσε ο κ. Κ. Χήτας.

kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *