Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο;

Η επίμονη παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση με δυσμενείς συνέπειες για τον οργανισμό…

Μπορεί η καούρα να είναι για κάποιους περιστασιακή μόνο ενόχληση, για άλλους όμως αποτελεί μια δύσκολη καθημερινότητα που εμποδίζει την απόλαυση του φαγητού αλλά και απλές καθημερινές δραστηριότητες.
Η καούρα είναι το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα μιας πάθησης που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στην οποία τα οξέα του στομάχου κινούνται ανοδικά προς τον οισοφάγο προκαλώντας έντονο ερεθισμό.

Πέρα από τα παροδικά συμπτώματα της παλινδρόμησης, η πάθηση μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει βλάβες στο τοίχωμα του οισοφάγου, οδηγώντας σε ένα σύνολο προκαρκινικών αλλοιώσεων γνωστών με την ονομασία οισοφάγος Barrett.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, τόσο η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση όσο και ο οισοφάγος Barrett αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του οισοφάγου. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όσοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή οισοφάγο Barrett θα εκδηλώσουν σίγουρα καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους, ωστόσο σχεδόν όλοι οι ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου εκδήλωναν συχνές και έντονες καούρες πριν τη διάγνωση.

Ένα σημαντικό σημείο όσον αφορά τον καρκίνο του οισοφάγου είναι ότι σε αρχικό στάδιο δεν προκαλεί αρκετά εμφανή συμπτώματα ώστε να αναζητήσει κάποιος θεραπεία. Πολλές φορές αφορμή για την επίσκεψη στον γιατρό είναι η δυσκολία κατάποσης, η οποία υποδεικνύει ότι ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να εμποδίζει την ομαλή κάθοδο των τροφών κατά μήκος του οισοφάγου.

Ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει η συχνότητα της καούρας. Μία κρίση καούρας σε εβδομαδιαία βάση δεν είναι ανησυχητική και μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή ή με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, αν η καούρα είναι καθημερινή και ιδιαίτερα αν εκδηλώνεται αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα, τότε σίγουρα είναι αναγκαία η επίσκεψη στον γιατρό για αναλυτικότερη αξιολόγηση και άμεση αντιμετώπισή της, ώστε να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες επιπλοκές όπως ο οισοφάγος Barrett.

Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του οισοφάγου αναπτύσσεται με αργό ρυθμό σε βάθος αρκετών ετών, επομένως το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι υπάρχει το χρονικό περιθώριο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *