Γιάνις Τίμα: Ήθελε, αλλά δεν μπόρεσε

Γιάνις Τίμα: Ήθελε, αλλά δεν μπόρεσε

Ο Γιάνις Τίμα δεν προσαρμόστηκε ποτέ στον Ολυμπιακό. Η παραχώρησή του με δανεισμό το αποδεικνύει. Το Sport24.gr θυμάται έργα και ημέρες του Λετονού με τα “ερυθρόλευκα” και εξηγεί γιατί δεν βρήκε ποτέ ρόλο.

Η απόκτηση του Γιάνις Τίμα είχε δημιουργήσει αρκετό θόρυβο το καλοκαίρι. Προερχόμενος από μία σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα στην Μπασκόνια, ο Λετονός ερχόταν για να δώσει λύση σε ένα παραδοσιακό πρόβλημα των “ερυθρόλευκων”: Το μακρινό σουτ. Τελικά αποδείχθηκε όμως ότι απλώς δεν ταίριαζε στο φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού, με την απόφαση να παραχωρηθεί δανεικός στην Χίμκι να το αποδεικνύει.

Ο Τίμα πρακτικά δεν προσαρμόστηκε ποτέ στους "ερυθρόλευκους". Δεν βρήκε ποτέ έναν σταθερό ρόλο, δεν κατάφερε ποτέ να δώσει τις λύσεις για τις οποίες προοριζόταν. Μερικές σκόρπιες καλές εμφανίσεις – με δύο από αυτές να έρχονται κόντρα στον Παναθηναϊκό – ήταν το μόνο που είχε να επιδείξει ο Λετονός, ο οποίος πήρε αρκετές ευκαιρίες, ενίοτε και σε βάρος του πιο σταθερού Αξέλ Τουπάν, αλλά δεν τις αξιοποίησε. Ίσως γιατί δεν είχε και τον ρόλο που νόμιζε ο ίδιος ότι του ταίριαζε

Το Sport24.gr κάνει μία αναδρομή στα φετινά πεπραγμένα του Λετονού στον Ολυμπιακό, εξηγώντας τους λόγους που δεν μπόρεσε ουσιαστικά ποτέ να δώσει αυτά που περίμεναν οι “ερυθρόλευκοι” από αυτόν.

Η ΓΕΜΑΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Η αλήθεια είναι ότι την στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Ολυμπιακός απέκτησε ουσιαστικά πακέτο τους Αξέλ Τουπάν και Γιάνις Τίμα, υπήρξε κόσμος που αναρωτιόταν πώς θα χωρέσουν στην ίδια ομάδα. Όχι επειδή είναι ίδιοι παίκτες – τουναντίον, δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικοί – όσο επειδή ο Ολυμπιακός είχε ακόμα τον Κώστα Παπανικολάου στην θέση του σμολ φόργουορντ και τους Γιώργο Πρίντεζη και Αλέξανδρο Βεζένκοφ στην θέση του πάουερ φόργουορντ. Και όλα αυτά χωρίς να αναφέρεται τότε η αναμενόμενη επιστροφή του Δημήτρη Αγραβάνη (που προοριζόταν και για την θέση του σέντερ), αλλά και το – πιο συχνό από το αναμενόμενο – “κατέβασμα του Ζακ Λεντέι στην θέση του πάουερ φόργουορντ.

Το αρχικό πλάνο ήθελε τον Ολυμπιακό να χρησιμοποιεί τον Αξέλ Τουπάν σε θέση σούτινγκ γκαρντ, ενώ δεν προέβλεπε “κατέβασμα” του ΛεΝτέι σε θέση πάουερ φόργουορντ. Όσο περνούσε η χρονιά ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Ο Ντέιβιντ Μπλατ προτίμησε να έχει συνήθως δύο γκαρντ στο παρκέ (και σε κάποια παιχνίδια τρεις) και κάπως έτσι έπρεπε να “στριμωχτούν” οι Τουπάν, Παπανικολάου και Τίμα στην θέση του σμολ φόργουορντ, παίρνοντας επικουρικά κάποια λεπτά σε θέση πάουερ φόργουορντ. Μοιραία κάποιος θα έμενε κάποια στιγμή εκτός ροτέισον. Πολύ συχνά, αυτός ο κάποιος ήταν ο Τίμα, κάτι που είχε εξήγηση: Σε σχέση με τους “ανταγωνιστές” του έκανε λιγότερες δουλειές στο παρκέ.

Ο ΑΣΤΑΘΗΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ο Τίμα είναι ένας παίκτης-ρυθμού. Ανήκει στην κατηγορία των παικτών που χρειάζεται να έχουν αρκετό χρόνο συμμετοχής για να είναι αποδοτικοί. Ο λόγος που εκτοξεύτηκε στην καριέρα του στην Ζενίτ ήταν πως έπαιζε σταθερά 27-28 λεπτά ανά αγώνα. Ο λόγος που στη Μπασκόνια ήταν έστω μέτριος ήταν πως βρισκόταν στο παρκέ 22 λεπτά ανά αγώνα. Στον Ολυμπιακό όμως χρησιμοποιείτο 15 λεπτά στην Basket League και 11 λεπτά στην EuroLeague, τα οποία συνήθως ήταν σκόρπια ανάμεσα στις περιόδους. Αυτό όμως δεν τον βοήθησε ποτέ να βρει ρυθμό.

Οι λόγοι που συνέβη αυτό βέβαια είναι σαφείς. Αρχικά, όπως αναφέρθηκε ήδη, υπήρχε πολυκοσμία στις θέσεις των φόργουορντ και δεν ήταν εύκολο να βρεθούν 20-25 λεπτά για τον Τίμα. Με τους αγώνες – ειδικά στην EuroLeague – να κρίνονται στις… λέπτομερειες, δεν υπήρχε το περιθώριο από τον Μπλατ να περιμένει από τον Τίμα να αστοχήσει σε 2-3 σουτ μέχρι να ζεσταθεί ή να τον αφήσει στο παρκέ έπειτα από μαζεμένα λάθη στην άμυνα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, όσο κυνικό κι αν ακουστεί, οι ανταγωνιστές του Τίμα απλώς… έπαιζαν καλύτερα. Τόσο ο Παπανικολάου, που είναι κομβικός σε άμυνα και επίθεση, όσο και ο Τουπάν, ο οποίος ακόμα και στην κακή του μέρα δίνει λύσεις έστω στην άμυνα.

ΠΗΡΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ

Ακόμα κι έτσι πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τίμα πήρε ευκαιρίες, αλλά απλώς δεν τις αξιοποίησε. Οι τραυματισμοί των Παπανικολάου, Τουπάν – αλλά και Στρέλνιεκς – είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν παιχνίδια που πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής, αλλά δεν μπόρεσε να αποδώσει τα προσδοκώμενα, κινούμενος σε… ρηχά νερά. Την ίδια στιγμή, δεν γίνεται να λησμονείται πως μετά την απόκτηση του Μπριάντε Γουέμπερ, ο Ντέιβιντ Μπλατ προτίμησε να “κόψει” τον Τουπάν και όχι τον Τίμα από την Basket League, σε μία κίνηση που αποδείχθηκε πως ήταν η τελευταία ευκαιρία του Λετονού.

Από ένα σημείο και έπειτα έγινε σαφές ότι ο Τίμα απλώς δεν μπορούσε να βρει τρόπο να είναι παραγωγικός, ενώ – κακά τα ψέματα – έπαψε να τον εμπιστεύεται και ο Μπλατ. Το γεγονός ότι ήταν ο μοναδικός παίκτης του Ολυμπιακού που δεν πήρε χρόνο συμμετοχής στον αγώνα με το Λαύριο (νίκη με 81-76) ήταν απλώς η τελευταία απόδειξη. Οι – φετινές – μέρες του Λετονού στον Ολυμπιακό ήταν μετρημένες.

ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ο Τίμα έχει συμβόλαιο για έναν ακόμα χρόνο με τον Ολυμπιακό. Το τι σημαίνει βέβαια αυτό για το μέλλον του είναι σχετικό. Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι πως ο διεθνής φόργουορντ θα αγωνιστεί ως δανεικός σε μία ανταγωνιστική ομάδα, σε μία λίγκα που την γνωρίζει (VTB League, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην EuroLeague) και θα έχει την ευκαιρία να βρει ξανά τα πατήματά του και τον εαυτό του.

Η αλήθεια είναι ότι η φετινή παρουσία του Τίμα στον Ολυμπιακό έχει αρνητικό πρόσημο. Από όποια πλευρά και να το εξετάσει κανείς, δεν γίνεται να βγάλει διαφορετικό συμπέρασμα. Η παραχώρησή του με δανεισμό το δείχνει ξεκάθαρα. Το θέμα πλέον είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπλατ, αυτή η κίνηση είναι καλή και για τις δύο πλευρές. Όταν έρθει το καλοκαίρι θα φανεί πλέον αν αυτές οι δύο πλευρές θα εξακολουθούν να πορεύονται και μαζί.

Πηγή άρθρου – sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *