Γιατί μετεωρολόγοι στις ΗΠΑ ανησυχούν για τα δίκτυα 5G

Γιατί μετεωρολόγοι στις ΗΠΑ ανησυχούν για τα δίκτυα 5G

Τα σήματα των μετεωρολογικών δορυφόρων θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, υπό τη μορφή παρεμβολών, από τα δίκτυα mobile δεδομένων 5G στις ΗΠΑ, προειδοποιούν μετεωρολόγοι.

Όπως σημειώνει το BBC, μετεωρολόγοι στις ΗΠΑ είχαν εκφράσει προβληματισμούς για παρεμβολές από τα 5G και στο παρελθόν, ωστόσο, σε μια νέα εξέλιξη, ομάδα επιστημονικών φορέων έστειλε επιστολή στην FCC (Federal Communications Commission) για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην επιστολή αυτήν, την οποία εντόπισε η ιστοσελίδα The Register, τονίζεται πως η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική», και ζητείται να καθυστερήσει μια δημοπρασία ραδιοφάσματος για χρήση από δίκτυα 5G.

Σύμφωνα με την American Geophysical Union, την American Meteorological Society και τη National Weather Association, παρεμβολές από αυξημένη τηλεπικοινωνιακή δραστηριότητα θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικά μετεωρολογικά δεδομένα- πχ σε περιπτώσεις τυφώνων. Επίσης, υπογραμμίζουν πως τα μετεωρολογικά δίκτυα είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημόσια ασφάλεια και την επιστημονική έρευνα. «Η απώλεια δευτερολέπτων μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ της ασφάλειας και του μεγάλου κινδύνου για ζωή και περιουσία» έγραψε ο Τζόναθαν Πόρτερ της AccuWeather σε ξεχωριστή επιστολή του στο FCC.

Οι δορυφόροι αποστέλλουν σε μετεωρολόγους στη Γη εικόνες του πλανήτη, και στέλνουν επίσης δεδομένα που συλλέγονται από χιλιάδες επίγειους αισθητήρες.

Το επίμαχο τμήμα του ραδιοφάσματος 1,675- 1,680 Mhz θέλει να χρησιμοποιήσει για σκοπούς 5G η Ligado Networks. Σε δική της επιστολή προς την FCC, η εταιρεία λέει πως εάν δεν της επιτραπεί να το κάνει, αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την «μη αποδοτική κατανομή αυτού του πρωτεύοντος, χαμηλότερο, mid-band φάσματος- κάτι που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν, καθώς προσπαθούν να κερδίσουν την κούρσα του 5G».

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι μετεωρολόγοι θα μπορούσαν να κατεβάζουν τα δεδομένα που χρειάζονται μέσω υπηρεσιών Ίντερνετ. Ωστόσο η National Oceanic and Atmospheric Administration έχει εξετάσει πώς γρήγορα τέτοιου είδους τεχνολογίες μπορούν να παρέχουν φωτογραφίες ολόκληρης της Γης (full disk imagery) και έχει κρίνει πως οι ταχύτητές τους είναι χαμηλές.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *