Γιγαντιαίο «αστρικό φυτώριο» ανακαλύφθηκε στον γαλαξία μας

Γιγαντιαίο «αστρικό φυτώριο» ανακαλύφθηκε στον γαλαξία μας

www.radcliffe.harvard.edu

Αστρονόμοι ανακάλυψαν μια γιγαντιαία δομή στον γαλαξία μας, η οποία αποτελείται από πολλά διασυνδεσόμενα «φυτώρια», όπου «γεννιούνται» άστρα.

Όπως αναφέρει το BBC, η τεράστια αυτή έκταση αερίων έχει μήκος 9.000 έτη φωτός και πλάτος 400. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 ετών φωτός από τον Ήλιο- απόσταση σχετικά μικρή για τα αστρονομικά δεδομένα.

Η ανακάλυψη αυτή περιγράφεται στο Nature και προέκυψε στο πλαίσιο δουλειάς που γινόταν με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου χάρτη του γαλαξία μας. Διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε δεδομένα από το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia, που εκτοξεύτηκε το 2013.

Στη δομή αυτή δόθηκε η ονομασία Radcliffe Wave, προς τιμήν του Radcliffe Institute for Advanced Study στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.

«Αυτό που είδαμε είναι η μεγαλύτερη δομή αερίου με συνοχή που γνωρίζουμε στον γαλαξία, οργανωμένη όχι σε δακτύλιο αλλά σε ένα πελώριο, κυματοειδές νήμα» είπε ο Γιοάο Άλβες του Πανεπιστημίου της Βιέννης και του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το τηλεσκόπιο του ΕΟΔ, καθώς και άλλες μετρήσεις, για τη δημιουργία ενός λεπτομερούς τρισδιάστατου χάρτη της διαστρικής ύλης στον γαλαξία. Τα αποτελέσματα αυτά διορθώνουν την εικόνα που υπήρχε προηγουμένως για αυτή την περιοχή του γαλαξία.

Πολλές από τις περιοχές- «φυτώρια» άστρων στο Radcliffe Wave θεωρούνταν προηγουμένως ότι είναι τμήματα μιας δομής ονόματι Gould's Belt, πλάτους 3.000 ετών φωτός.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *