Δήμοι με διακριτές αρμοδιότητες

Από τη χθεσινή συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παναγιώτης Θεοδωρικάκος χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρώτη του θεσμική επίσκεψη στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Σύμφωνα με τον υπουργό, σύντομα θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση, μέσω της οποίας θα απλοποιείται η λειτουργία της αυτοδιοίκησης και θα ξεκαθαρίζονται ζητήματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης καθώς και του κεντρικού κράτους. Ο κ. Θεοδωρικάκος, αφού επανέλαβε βασικά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής για τους δήμους, όπως η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ, δεσμεύθηκε ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει και δεν θα αποφασιστεί χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με τους εκπροσώπους της. «Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε την αυτοδιοίκηση. Θα είμαστε κοντά σας, θα ακούμε τις απόψεις σας και θα αναζητήσουμε από κοινού τις βέλτιστες λύσεις, για όλα τα ζητήματα που σας απασχολούν», ξεκαθάρισε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης με αρκετές λεπτομέρειες στη νομοθετική ρύθμιση που η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει στη Βουλή στο πλαίσιο νομοσχεδίου την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα και να διευκολυνθεί η λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών, μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Είναι προφανές ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι δυνατόν ούτε να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος, ούτε βέβαια να καταργηθούν διατάξεις, ωστόσο η νέα νομοθεσία θα δίνει τη δυνατότητα να βρεθούν λύσεις.

Δύο είναι τα βασικά στοιχεία της νομοθετικής ρύθμισης, όπως τα παρουσίασε ο υπουργός. Πρώτον, θα δίνεται η πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου, στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στα Νομικά Πρόσωπα και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Δεύτερον, θα ενθαρρύνονται συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει σε αυτές η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες σχετικές λεπτομέρειες. Οπως σημείωσε, πρόκειται για μέτρο το οποίο χρειάζεται σχεδιασμό και μελέτη, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στην εφαρμογή του. Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ αποτελεί προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης. Ωστόσο, η εφαρμογή του μέτρου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχουν μεγάλοι δήμοι που έχουν ακίνητα μικρότερης αξίας ή λιγότερα από άλλους δήμους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υποχρηματοδότηση δήμων με μεγάλο πληθυσμό ή ανάγκες λειτουργίας, όπως π.χ. δήμοι στην επαρχία ή κάποιοι που διαθέτουν μεγάλες αδόμητες εκτάσεις. Από την πλευρά της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Γιώργος Πατούλης, χαιρέτισε τις προωθούμενες ρυθμίσεις, επισημαίνοντας πως κλειδί για μια αποτελεσματική λειτουργία της αυτοδιοίκησης είναι η συνεχής συνεργασία και ανταλλαγή εποικοδομητικών απόψεων. Στη συνεδρίαση μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Ο κ. Λιβάνιος επίσης μίλησε στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ και εξήρε τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη στήριξη των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης μέσω των κοινωνικών δομών και των άλλων δράσεων που αναπτύχθηκαν.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *