Δείτε τα πιο ακριβά νομίσματα στον κόσμο

42Η διαδικασία συλλογής νομισμάτων είναι ένα χόμπι που ανέκαθεν γοήτευε τους συλλέκτες. Χαρακτηρίζεται ως εποικοδομητική απασχόληση, μια και η μελέτη του κάθε νομίσματος όσον αφορά στην προέλευση, στις παραστάσεις, στο μέταλλο, στο νομισματοκοπείο κ.λ.π., συνδέεται με την ιστορία, την γεωγραφία, την πολιτική, τις καλές τέχνες και την λογοτεχνία. Πολλά νομίσματα κυρίως τα αρχαία, αλλά και σύγχρονα αποτελούν έργα τέχνης, πραγματικά αριστουργήματα σε μικρογραφία.
Τα νομίσματα, εκτός από μέσα συναλλαγής και έργα τέχνης, αποτελούν σε ορισμένες περιπτώσεις, για τους ερευνητές και πολύτιμη πηγή πληροφοριών κυρίως ιστορικών, πολλές από τις οποίες δεν θα μας ήταν γνωστές αν δεν ήταν αποτυπωμένες πάνω σε κάποιο νόμισμα.
Καθοριστικό ρόλο στην αγοραστική αξία ενός νομίσματος παίζει η σπανιότητα του. Υπάρχουν νομίσματα από τα οποία κατασκευάστηκε ένα μόνο κομμάτι, ή έχει διασωθεί μόνο ένα. Ανεξαρτήτως από την χρονολογία κοπής, τα νομίσματα αυτά έχουν τεράστια αξία.
Δείτε παρακάτω κάποια από τα πιο ακριβά κοσμήματα στον κόσμο:
1804 Silver Dollar
Αξία: 4,140,000 δολ.
Το νόμισμα αυτό κόπηκε το έτος 1834 και ισχυρίζεται ότι είναι το τέταρτο πιο ακριβό νόμισμα στον κόσμο και έχει μια μοναδική ιστορία. Κατά την διάρκεια της κοπής του, χωρίστηκε σε “κατηγορίες”, όπου δημιουργήθηκαν μόνο 15 κομμάτια. Οκτώ απο αυτά αποτέλεσαν την κατηγορία I και κόπηκαν το 1834. Ένα κέρμα αποτέλεσε την κατηγορία ΙΙ, έξι την κατηγορία III και κόπηκαν μεταξύ 1858 και 1860. Το νόμισμα δημιουργήθηκε ως μέρος της συλλογής του βασιλιά του Σιάμ, όπου πήρε και το όνομα “ο βασιλιάς των νομισμάτων.” Το τέταρτο πιο ακριβό νόμισμα στον κόσμο, αγοράστηκε από έναν συλλέκτη νομισμάτων το 2001, ο οποίος αγόρασε το σύνολο των νομισμάτων από τον βασιλιά του Σιάμ για 4.140.000 δολ.
Queen Elizabeth II
Αξία: 4 εκατ. δολ.
Το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα στον κόσμο (ζυγίζει 100 κιλά). Κόπηκε από το Royal Canadian Mint, με φύλλα σφενδάμου στη μία πλευρά και την βασίλισσα Ελισάβετ II, από την άλλη. Πουλήθηκε 4 εκατ. δολ. σε δημοπρασία στο οίκο δημοπρασιών Dorotheum, στην Αυστρία. Η καθαρότητα του, είναι 99.999%, το πιο αγνό είδος στην αγορά. Τις τελευταίες δεκαετίες που η βασίλισσα της Αγγλίας είναι η Ελισάβετ, έχουν γίνει ακόμη δύο εκδόσεις χρυσών λιρών για επενδυτές και συλλέκτες. Το 1957 και 1968 με νεανική προτομή της βασίλισσας και το 2002 και το 2005 με προτομή της βασίλισσας σε μεγαλύτερη ηλικία.
1804 Class I Silver Dollar from Queller’s Collection
Πουλήθηκε έναντιr: 3,737,500 δολ.
Το 1804 Class I Silver Dollar από τη συλλογή Queller είχε κοπεί το 1834. Λέγεται ότι λόγω της εκ φύσεως σπανιότητας του, κάποια από τα νομίσματα είχαν πωληθεί για υψηλά ποσά. Το νόμισμα πουλήθηκε έναντι 3.737.500 δολαρίων το 2010. Έχει εκτιμηθεί ως ένα από τα πιο ακριβά νομίσματα του κόσμου.
1913 Liberty Head Nickel
Αξία: 3,700,000 δολ.
Το 1913 Liberty Head nickel, ένα από τα πιο ακριβά νομίσματα στον κόσμο, είναι στην πραγματικότητα ένα αμερικανικό πέντε σεντ, σπάνιο νόμισμα. Το κέρμα λέγεται ότι είναι σπάνιο επειδή παράχθηκε σε πολύ περιορισμένες ποσότητες και χωρίς την εξουσία του Νομισματοκοπείο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1972, ένα δείγμα από αυτό το σπάνιο νόμισμα έγινε το πρώτο για να ανέλθει η τιμή του 100.000 δολ. Στη συνέχεια, το 1996, ένα άλλο δείγμα έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ, το φράγμα των εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων. Ειπώθηκε ότι αν κάποιος βρει αυτό το νόμισμα σε άριστη κατάσταση, θα μπορούσε να του αποφέρει ακόμη και πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια. Κατά το έτος 2003, ένα νόμισμα πουλήθηκε για περίπου 3,000,000 δολ. Τέλος το 2010, το κομμάτι Olsen και πάλι πουλήθηκε για 3.700.000 δολάρια σε δημόσιο πλειστηριασμό. Αναφορές λένε ότι μόνο πέντε από αυτά υπάρχουν ακόμα σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.
(newmoney)

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *