Δεν αξιοποιήθηκε η απόφαση στο Βουκουρέστι

Παρέμβαση για τη συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, λίγες ώρες πριν από την ψήφισή της από την ελληνική Βουλή. Ο πρώην πρωθυπουργός στη δήλωσή του τονίζει ότι δεν αξιοποιήθηκε από την ελληνική πλευρά η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ενώ επισημαίνει πως η κριτική της Ν.Δ. προς τη συμφωνία των Πρεσπών είναι τεκμηριωμένη.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής σημειώνει ότι η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για τη διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα».

Tέλος, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση όφειλε να σεβαστεί την ευαισθησία και να «αφουγκραστεί» τις «εύλογες ανησυχίες» της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες «στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης». «Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα».

Σημειώνεται ότι η μόνη μέχρι χθες παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στο θέμα ήταν στις παραμονές της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής της Ν.Δ. στην κυβέρνηση.

Τότε η δήλωση ήταν ένα σχόλιο σε ομιλία που είχε κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη για τις διαφορές ανάμεσα στη συμφωνία των Πρεσπών και στα όσα είχε δεχθεί στο Βουκουρέστι, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η τότε κυβέρνηση Καραμανλή.

Στο σχόλιό του στην ομιλία Μπακογιάννη, ο κ. Καραμανλής επεσήμαινε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα στις δύο τοποθετήσεις –της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ– και ότι η συμφωνία που θα υπέγραφε ο Ν. Κοτζιάς συνιστούσε υποχώρηση από την εθνική γραμμή.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *