Δημητριακά: όλη η αλήθεια πίσω από το κουτί!

4Μην εμπιστεύεστε ποτέ τις φανταχτερές ετικέτες οι οποίες γεμίζουν τις προσόψεις των κουτιών των δημητριακών. Μάθετε να τις διαβάζετε σωστά αν θέλετε να έχετε καλή υγεία και κομψή σιλουέτα.
Τα δημητριακά έχουν παρεισφρήσει στα ντουλάπια της κουζίνας πολλών σπιτιών και οι περισσότεροι τα καταναλώνουμε για πρωινό είτε με γάλα, είτε με γιαούρτι. Κάποιοι τα προτιμάμε και για βραδινό, σκέτα και ύστερα πέφτουμε για ύπνο ήσυχοι, ότι την ημέρα που πέρασε τηρήσαμε τη δίαιτα και δεν φάγαμε βαρύ βραδινό.
Τον… ύπνο του δικαίου όμως κοιμόμαστε, αφού τα δημητριακά του εμπορίου, όποια ώρα της ημέρας και όποια μέρα και να καταναλωθούν, δεν θα είναι μια μέρα που θα έχετε τηρήσει τη δίαιτα.
Μη γελιέστε! Τα δημητριακά παχαίνουν!

Φυσική ζάχαρη;

Μην εμπιστεύεστε ποτέ τις φανταχτερές ετικέτες οι οποίες γεμίζουν τις προσόψεις των κουτιών των δημητριακών. Μπορεί να ισχυρίζονται ότι είναι διαίτης αλλά αν δώσετε λίγη μόνο προσοχή στις ετικέτες στα πλάγια του κουτιού, θα διαπιστώσετε ότι η λέξη «δίαιτα» δεν έχει για όλους την ίδια σημασία. Τσεκάρετε τα γραμμάρια της ζάχαρης στη συσκευασία, συγκρίνοντας τη ζάχαρη που αντιστοιχεί σε μια μερίδα και την καθαρή ποσότητα περιεχομένου που έχει το κάθε κουτί. Μετά από αυτό, θα καταλάβετε ότι η ζάχαρη δεν θα είναι τόσο λίγη, όση νομίζατε.
Πιθανότατα το ίδιο κουτί με τα δημητριακά, θα έχει μια μεγάλη αστραφτερή ετικέτα και θα αναφέρεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η αλήθεια όμως είναι ότι ένα κουτί δημητριακά που ουσιαστικά το 1/3 του είναι ζάχαρη, δεν διορθώνεται, από θρεπτικής άποψης, όσες φυτικές ίνες και να προστεθούν μετά. Από όποια πλευρά και να το δείτε, το πρωινό γεύμα θα είναι ουσιαστικά ζάχαρη.

Δημητριακά ολικής άλεσης;
Ένα πρωινό ολικής άλεσης, είναι ένα καλό και προτεινόμενο πρωινό. Αλλά αν νομίζετε ότι τρώγοντας για πρωινό δημητριακά ολικής άλεσης, τρώτε ολική άλεση, τότε νομίζετε λάθος. Και σε αυτή την περίπτωση μην εμπιστεύεστε τους κράχτες του marketing στις προσόψεις των κουτιών. Διαβάστε τις πλαϊνές ετικέτες και αν τα δυο πρώτα συστατικά δεν είναι ολικής άλεσης, και είναι κάτι άλλο, τότε πέσατε θύμα παραπλάνησης. Εάν ένα από τα πρώτα συστατικά είναι ρυζάλευρο, τότε μιλάμε για επεξεργασμένο σιτάρι που όχι μόνο καμία σχέση δεν έχει με την ολική άλεση, αλλά κάνει και κακό.
Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε δημητριακά, προσέξτε στη λίστα με τα συστατικά να αναγράφει «100% ολικής άλεσης» και να θυμάστε πως αν η φράση «ολική άλεση» δεν αναφέρεται σε κάποιο συστατικό, τότε το πιθανότερο είναι να είναι επεξεργασμένος και άκρως ανθυγιεινός κόκκος σταριού. Φυτικές ίνες;
Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στο καλό που μας κάνουν οι φυτικές ίνες και την ενέργεια που δίνουν στο οργανισμό.
Όσον αφορά όμως τα δημητριακά, καλό είναι να αναζητούμε πρώτα εκείνα με την ολική άλεση (ακόμα και αν και εκεί θα μείνουμε ανικανοποίητοι) παρά με τις φυτικές ίνες. Στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα με φυτικές ίνες, που πάνε μαζί με σιτάρι ολικής άλεσης ή το πίτουρο και κάνουν καλό στην υγεία, αλλά κυκλοφορούν ακόμα περισσότερα προϊόντα στα οποία έχουν προστεθεί εκ των υστέρων οι φυτικές ίνες, με τη μορφή σκόνης. Αυτές οι ίνες, που έχουν αρχικά απομονωθεί από τον φορέα τους, δεν έχουν αποδεδειγμένη θρεπτική αξία και το μόνο που προσφέρουν είναι η δυνατότητα στις εταιρείες να διαφημίζουν φυτικές ίνες, χωρίς ουσιαστικά να τις προσφέρουν.

Τα δημητριακά κάνουν καλό στην υγεία;

Αγνοείστε πλήρως, όλους τους ισχυρισμούς που αναγράφουν τα κουτιά και υπόσχονται καλύτερη υγεία και λεπτότερη σιλουέτα. Δεν είναι ότι οι εταιρείες λένε ψέματα, αλλά ουσιαστικά… αυτό κάνουν.

Με λίγα λόγια έχετε στο νου σας τα εξής:

Φρούτα;
Οι φράουλες ή τα μούρα που νομίζετε ότι τρώτε στις μπάρες δημητριακών, μπορεί να είναι πολλά πράγματα αλλά σίγουρα δεν είναι αποξηραμένα φρούτα. Οι πιθανότητες μάλιστα λένε ότι κατά βάση είναι ένα μίγμα χρωστικής και ζελατίνης. Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα τα δημητριακά που επιλέγετε να περιέχουν και αληθινά φρούτα, αρκεί να θυμάστε πάντα να ελέγχετε την ετικέτα με τα συστατικά.

Δημητριακά αδυνατίσματος;Τα περισσότερα δημητριακά εστιάζουν στις αδυνατιστικές τους ιδιότητες αλλά και αυτό είναι ακόμα ένα ψέμα. Οι φυτικές ίνες που ισχυρίζονται ότι έχουν τα περισσότερα από αυτά, είναι επεξεργασμένες ίνες και οι επεξεργασμένες ίνες, μπορεί να κάνουν πολλά, αλλά σίγουρα δεν αδυνατίζουν.

Λίγες θερμίδες;
Ο μύθος των δημητριακών ως μια τροφή με λίγες θερμίδες, ακόμα και στις περιπτώσεις που ανταποκρίνεται, στην πραγματικότητα δεν στέκει. Οι «λίγες» θερμίδες που αναγράφουν οι ετικέτες αναφέρονται συνήθως στο ¼ μιας κούπας, αλλά κανείς δεν τρώει μόνο τόση ποσότητα. Η ποσότητα που καταναλώνουν οι περισσότεροι κυμαίνεται από 1-2 μπολ καθημερινά και αυτό επειδή νομίζουν ότι τρώνε διαιτητικά, που εν τέλει δεν ισχύει.

Συμπέρασμα

Αλλά για να μην πετάξουμε στα σκουπίδια μια ολόκληρη βιομηχανία τροφίμων ακολουθήστε –τουλάχιστον- τις παρακάτω οδηγίες όταν αγοράζετε δημητριακά και το κόστος στην υγεία και τα κιλά σας θα μειωθούν κατά πολύ:

-Προσέξτε τα επεξεργασμένα δημητριακά να έχουν το μικρότερο ποσοστό στις αναλογίες των συστατικών. Αν δε, πετύχετε και δημητριακά χωρίς καθόλου επεξεργασμένο σιτάρι και τα 2 πρώτα συστατικά από ολική άλεση ή πίτουρο, τότε βρήκατε το νέο σας αγαπημένο πρωινό.-Οι θερμίδες να μην ξεπερνούν τις 250 ανά κούπα.

-Τουλάχιστον 3-6 γραμμάρια φυτικής ίνας ανά μερίδα.
-Φροντίστε να αποφύγετε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη.

clickatlife.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *