Διάλειμμα συναίνεσης στο Κοινοβούλιο

Σήμερα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η διαδικασία της ψηφοφορίας, αύριο από την εθνική αντιπροσωπεία, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποτελεί, εκτός των άλλων, και μια μικρή παρένθεση «συναίνεσης» στο κλίμα γενικευμένης πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Το κλίμα αυτό αναθερμαίνεται σήμερα με τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια και για τις κυρώσεις επί αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ στην αρμόδια επιτροπή, ενώ θα γνωρίσει την κορύφωσή του τα προσεχή 24ωρα, στις συνεδριάσεις για την έγκριση του νέου εκλογικού νόμου.

Οι εκατέρωθεν συγκρουσιακές διαθέσεις κατέστησαν σαφείς χθες και κατά την έναρξη της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για τη θεσμοθέτηση επιδόματος γέννησης. Η μεν κυβέρνηση κάνει λόγο για συνέπεια προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικών πράξεων και για ρυθμίσεις που αποτελούν απόδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας της.

«Στηρίζουμε το επίδομα γέννησης και σας καλωσορίζουμε στην πολιτική των επιδομάτων που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και που γι’ αυτή την πολιτική εσείς μας κατηγορούσατε», ανέφερε με καυστική διάθεση εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κ. Θεανώ Φωτίου, ενώ επιτέθηκε στη Ν.Δ. για την ασκούμενη πολιτική προκαλώντας την άμεση αντίδραση του υπουργού Εργασίας: για «ψέματα, αλλοιώσεις πραγματικότητας και ανακρίβειες» μίλησε ο κ. Ι. Βρούτσης.

Κριτική στο νομοσχέδιο, η συζήτηση επί του οποίου συνεχίζεται σήμερα με ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων, άσκησαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την ίδια κριτική στάση έναντι κυβερνητικών επιλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους, τηρεί στο σύνολό της η αντιπολίτευση και όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, που εισάγεται την Πέμπτη προς τελική επεξεργασία και ψήφιση στην Ολομέλεια. «Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Και τότε θα συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας και θα σας στείλει μια και καλή στην αντιπολίτευση», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά ότι ο νόμος που ισχύει (για την απλή αναλογική) ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν θα αλλάξει για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, καθώς η σημερινή πρόταση της Ν.Δ. δεν τυγχάνει πλειοψηφίας 200 βουλευτών ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του νόμου άμεσα (τον ψηφίζουν μόνο η κυβερνώσα πλειοψηφία και η Ελληνική Λύση).

Η Ν.Δ. θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, αντέτεινε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και, υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών επιλογών, υπενθύμισε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε χρήση του μπόνους των 50 εδρών, αν και είχε ποσοστό κάτω του 39%, χωρίς να καταγγέλλει –όπως σήμερα– «καλπονοθευτικό σύστημα κατανομής εδρών».

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *