Διαβήτης: Ποια τυριά και σε τι ποσότητα μπορείτε να τρώτε

Τα άτομα που έχουν διαβήτη υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων να ακολουθούν πολύ αυστηρή διατροφή, προκειμένου να μην επιδεινώσουν το πρόβλημά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τυριά σε γενικές γραμμές απαγορεύονται.
Σακχαρώδης διαβήτης – Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό Diabetes UK, οι πάσχοντες πρέπει να ακολουθούν μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή που βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος, των λιπών του αίματος και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Σκοπός είναι να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών από τον διαβήτη, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
Τι έδειξε έρευνα
Μαζί με τις αμυλούχες τροφές, τα τυριά συνήθως είναι εκτός ορίων για τους διαβητικούς, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι ορισμένα είδη τυριού και σε συγκεκριμένες ποσότητες μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 12%.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έτρωγαν μόνο 55 γραμμάρια τυριού (περίπου δύο φέτες) την ημέρα έπαιρναν τα οφέλη του για την υγεία. Δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ακριβώς γιατί συνέβαινε αυτό, αλλά το τυρί έχει πολλά γνωστά θετικά για τους διαβητικούς:
Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι απελευθερώνει γλυκόζη αργά και δεν προκαλεί απότομη αύξησή της στο αίμα.
Περιέχει πολλές πρωτεΐνες που κρατούν το άτομο χορτασμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ, εξειδικευμένα, μειώνει την πιθανότητα να καταναλώσει ένας διαβητικός πάρα πολλούς υδατάνθρακες ζάχαρης.
Διαβήτης: Ορισμένα τυριά είναι καλύτερα από άλλα για τους πάσχοντες
Τα τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (διαιτητικό νάτριο) είναι καλύτερα για τους διαβητικούς, επειδή δεν αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και, άρα, δεν προκαλούν και δεν επιδεινώνουν τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Τέτοιου είδους τυριά, με χαμηλό νάτριο, είναι τα Wensleydale, έμενταλ, μοτσαρέλα και το τυρί κρέμα. Αντιθέτως, η φέτα, το ένταμ και το χαλούμι έχουν περισσότερο αλάτι και δεν ενδείκνυνται για έναν διαβητικό.
Διαβήτης: Επεξεργασμένα τυριά, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά
Ωστόσο, μια μελέτη του 2011 έδειξε, ότι τα επεξεργασμένα τυριά έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι (1.242 mg ανά 100g).
Παρ' όλα αυτά, κάθε είδος τυριού πρέπει να καταναλώνεται ΠΑΝΤΑ με μέτρο, για να μην πάρετε πολλές θερμίδες και να το συνοδεύετε με άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε θερμίδες.
Τα τυριά είναι κατά κανόνα υψηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. Η υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους, την υψηλή χοληστερόλη, προβλήματα της χοληδόχου κύστης και με καρδιακές παθήσεις.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο συνιστούν, ότι ο μέσος άνθρωπος δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερο από 30 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ημερησίως.
Παρόλο που πρόσφατα διαπιστώθηκε έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων μεταξύ των κορεσμένων λιπαρών και των καρδιακών παθήσεων, τα άτομα με διαβήτη βρίσκονται ήδη σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και πρέπει να παραμείνουν σε μικρές ποσότητες τυριού. Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *