Διακίνηση προϊόντων «μαϊμού» με δέματα μέσω ΚΤΕΛ

Η διακίνηση ρούχων και αξεσουάρ «μαϊμού» υπολογίζεται ότι προκαλεί απώλειες στον αντίστοιχο νόμιμο κλάδο της Ε.Ε. ύψους 26 δισ. ευρώ ετησίως.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ακόμη και μέσω των λεωφορείων ΚΤΕΛ διακινούνται πλέον προϊόντα απομίμησης, συνήθως με προέλευση την Τουρκία και τη Βουλγαρία, τα οποία περνώντας από την Ελλάδα καταλήγουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Με Ι.Χ. φτάνουν στην Ελλάδα, συχνά μαζί με λαθραία τσιγάρα, και εντομοκτόνα «μαϊμού» με προέλευση επίσης την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Τις νέες πρακτικές που εφαρμόζουν τα κυκλώματα παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας προϊόντων απομίμησης, αξιοποιώντας την απουσία ενδοκοινοτικών ελέγχων, αλλά και τις νέες τεχνολογίες καταγράφει νέα έκθεση της Europol και του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO).

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αναφέρονται στην εν λόγω έκθεση, πρόσφατα εντοπίστηκαν ρούχα «μαΐμού» να διακινούνται από την Τουρκία στη Βουλγαρία και την Ελλάδα ως μη συνοδευόμενα δέματα μέσα σε υπεραστικά λεωφορεία. Οταν τα δέματα φτάσουν στον τερματικό σταθμό, τα παραλαμβάνει κάποιος και είτε τα διακινεί εντός της ελληνικής επικράτειας, είτε φορτώνονται με πλοία συνήθως προς Ιταλία για να βρουν πελάτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα «μαϊμού» ρούχα, αξεσουάρ και πολυτελή προϊόντα κατασκευάζονται κυρίως στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Τουρκία και δευτερευόντως στην Αλβανία, τη Γεωργία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, αλλά και το Ιράν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, έχουν διαπιστωθεί δεσμοί μεταξύ τζιχαντιστών και κυκλωμάτων διακίνησης προϊόντων απομίμησης, με τα δεύτερα να χρηματοδοτούν τους πρώτους. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποκάλυψη ότι οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo εμπλέκονταν σε κύκλωμα πώλησης «μαϊμού» αθλητικών παπουτσιών. Οι ίδιοι πραγματοποιούσαν τις πληρωμές μέσω διεθνούς υπηρεσίας πληρωμών, ενώ λάμβαναν τα προϊόντα από την Κίνα μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφορών. Σύμφωνα με την έκθεση του EUIPO και της Europol η διακίνηση ρούχων και αξεσουάρ «μαϊμού» υπολογίζεται ότι προκαλεί απώλειες στον αντίστοιχο νόμιμο κλάδο της Ε.Ε. ύψους 26 δισ. ευρώ ετησίως.

Εντύπωση, εξάλλου, προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί κόμβο και για τη διακίνηση εντομοκτόνων «μαϊμού». Μόνο εντός της Ε.Ε. οι ετήσιες απώλειες του κλάδου από αυτή τη δραστηριότητα υπολογίζονται σε 1,3 δισ. ευρώ. Τα προϊόντα αυτά μεταφέρονται παράνομα με αυτοκίνητα, σύμφωνα με την έκθεση, από την Τουρκία στη Βουλγαρία και την Ελλάδα και συχνά είναι σε ίδια φορτία με λαθραία τσιγάρα. Ολοένα δε και εντείνεται το φαινόμενο τα προϊόντα αυτά να παραγγέλνονται και μέσω Διαδικτύου και να φτάνουν στους παραλήπτες μέσω κοινών πακέτων.

Η εμπορία προϊόντων απομίμησης μέσω Διαδικτύου αποτελεί άλλωστε έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» για τις διωκτικές αρχές τα τελευταία χρόνια και βεβαίως όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα παράνομα εντομοκτόνα. «Αν και η αποστολή των προϊόντων απομίμησης προς την Ε.Ε. εξακολουθεί να πραγματοποιείται κυρίως χύδην στο πλαίσιο εμπορευματικών μεταφορών, κατά τα τελευταία έτη διαπιστώνεται σημαντική αύξηση στις ταχυμεταφορές», αναφέρεται στην έκθεση. Αυτή η απότομη αύξηση στο εμπόριο μέσω δεμάτων μικρού μεγέθους συνδέεται με την αύξηση των διαδικτυακών αγορών στις οποίες πωλούνται προϊόντα «μαϊμού».

Τα προϊόντα απομίμησης και πειρατείας θα μπορούσαν να αντιστοιχούν έως και στο 6,8% των εισαγωγών της Ε.Ε., με την αξία τους να ανέρχεται σε 121 δισ. ευρώ.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *