Διαφωνούν και όταν… συμφωνούν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Πεδίο ανάδειξης διαφορών και συγκρουσιακών διαθέσεων αποτελεί η συζήτηση επί των νομοθετημάτων κάθε μορφής, που με μεγάλη πυκνότητα εισάγονται αυτή την περίοδο προς ψήφιση στη Βουλή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σύντομη, όπως αναμενόταν, αποδείχθηκε η παρένθεση συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων και ειδικότερα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αυτή αποτυπώθηκε πρόσφατα με την εκλογή της επόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας. Η συζήτηση επί των νομοθετημάτων κάθε μορφής, που με μεγάλη πυκνότητα εισάγονται αυτή την περίοδο προς ψήφιση στη Βουλή, αποτελεί πεδίο ανάδειξης διαφορών και συγκρουσιακών διαθέσεων, ακόμα και σε περιπτώσεις όπως η χθεσινή με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας (για δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος «για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας»), επί του οποίου Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν.

Παρά τη συμφωνία τους, αλλά και το γεγονός ότι ως νομοθετική πράξη επί της ουσίας άρχισε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται από την κυβέρνηση της Ν.Δ., τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έλαβαν χθες τον λόγο επέλεξαν να αναδείξουν διαφορές στην πολιτική πρόταση των δύο πλευρών, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει –ως γνωστόν– και με την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που εισάγεται για ψήφιση μεθαύριο Πέμπτη, το μεσημέρι.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι ακόλουθες παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: ο εισηγητής Ν. Ηγουμενίδης, δηλώνοντας ότι τον έβρισκε σύμφωνο η τοποθέτηση του εισηγητή της Ν.Δ. και σημειώνοντας παράλληλα ότι το κόμμα του ψηφίζει θετικά το σχέδιο νόμου για τη δωρεά, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της εισήγησής του για να καταγγείλει ότι «η νεοσυντηρητική πρόταση της Δεξιάς στον τομέα της Υγείας επιδιώκει τελικά την αύξηση του ζωτικού χώρου του ιδιωτικού σε βάρος του δημόσιου τομέα». Για «νοσοκομεία που καταρρέουν τις τελευταίες ημέρες» μίλησε η κυρία Ειρήνη Αγαθοπούλου, για κυβερνητική πολιτική ενίσχυσης «της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας» έκανε λόγο ο κ. Αθ. Παπαδόπουλος, ενώ ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρ. Ξανθός, κλιμακώνοντας την κριτική του στην κυβέρνηση, ανέφερε ότι «χρειάζονται πολιτικά μέτωπα», για να προσθέσει: «Η Υγεία είναι ένας προνομιακός χώρος για να υπάρξουν προοδευτικές πολιτικές συγκλίσεις».

Απέναντι σε αυτό το κύμα κριτικής, και ενώ τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ακολουθούσαν πολιτική που δεν έχει σημαντικές διαφορές συγκριτικώς με αυτήν της σημερινής –«η κυβερνώσα παράταξη ουσιαστικά συνεχίζει την ίδια πολιτική με τους προκατόχους της», σχολίασε η Μαρία Απατζίδη (ΜέΡΑ25)–, η Ν.Δ. στην παρούσα φάση εντός Βουλής δείχνει να κρατάει χαμηλούς τόνους και να αποφεύγει τη σύγκρουση.

Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας ουδέν ανέφερε κατά τη σύντομη παρέμβασή του, ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης περιορίστηκε να πει ότι δεν ευσταθεί η κριτική προς την κυβέρνηση για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας, ενώ ο κ. Μπούρας σημείωσε: «Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι παραλάβαμε ένα σύστημα υγείας υποστελεχωμένο και με ανεπαρκείς πόρους. Η αδυναμία των νοσοκομείων να ρυθμίσουν τις εφημερίες δεν προέκυψε τώρα».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ παρέμειναν στη γνωστή «γραμμή» της κριτικής τόσο στη σημερινή όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν εναλλακτική πρόταση πολιτικής και στην Υγεία, η Ελλ. Λύση εμφανίζεται διά των τοποθετήσεων των στελεχών της ως η μοναδική αξιόπιστη δύναμη στο Κοινοβούλιο, ενώ δεν έλειψαν και χθες οι έντονες φραστικές συγκρούσεις του εν λόγω κόμματος με το ΚΚΕ.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *