Διεθνής Έρευνα: Πώς πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος

Οι μέχρι σήμερα θεωρίες έκαναν λόγο μαλάρια, τύφο ακόμα και δηλητηρίαση από αντίπαλό του. Τι πραγματικά συνέβη, όμως;
Σε ηλικία μόλις 32 ετών είχε δημιουργήσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία, από τα Βαλκάνια ως το σημερινό Πακιστάν και ήταν έτοιμος για μια ακόμα εισβολή όταν αρρώστησε και πέθανε μετά από 12 μέρες βασανιστικών πόνων. Ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα το 323 μ.Χ., ενώ το σώμα του έμεινε ακέραιο για έξι ολόκληρες ημέρες, κάνοντας τους αρχαίους Έλληνες να πιστέψουν πως ήταν ένας «θεός».
Τα ακριβή αίτια του θανάτου του παρέμεναν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα. Μόνο εικασίες έκαναν οι επιστήμονες, βασιζόμενοι στα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία. Οι επικρατέστερες θεωρίες κάνουν λόγο για μαλάρια, τύφο ακόμα και δηλητηρίαση από αντίπαλό του. Ωστόσο, μια νέα θεωρία από την ερευνήτρια και κλινική επιστήμονα Dr. Katherine Hall, αναφέρει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε από το σύνδρομο Guillain – Barre, ένα σπάνιο αυτοάνοσο νευρολογικό νόσημα.
Η Hall, λέκτορας ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, δημοσίευσε το άρθρο της στο περιοδικό The Ancient History Bulletin. Εκεί υποστήριξε πως οι περισσότερες θεωρίες σχετικά με τα αίτια θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου επικεντρώνονται στον σπαρακτικό πυρετό και στο κοιλιακό άλγος από τα οποία υπέφερε τις μέρες πριν τον θάνατό του.
Στην πραγματικότητα, αναφέρει, είναι επίσης γνωστό πως ο Μακεδόνας βασιλιάς ανέπτυξε μια προοδευτική, συμμετρική και αύξουσα παράλυση κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του. Ωστόσο, παρόλο που ήταν πολύ άρρωστος, παρέμεινε πνευματικά διαυγής μέχρι τέλους.
Η Hall υποστηρίζει πως το σύνδρομο Guillain – Barre, μια σπάνια αλλά σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα στο νευρικό σύστημα, μπορεί να εξηγήσει καλύτερα από άλλες θεωρίες τον μυστηριώδη θάνατο.
Σύμφωνα με την Hall, ο Μέγας Αλέξανδρος ίσως προσβλήθηκε από μια παραλλαγή του συνδρόμου η οποία προκαλεί παράλυση χωρίς σύγχυση ή απώλεια συνείδησης. Παρότι η συζήτηση για τα αίτια θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είναι νέα, η Hall προτείνει πως ο ίδιος ίσως δεν ήταν νεκρός όταν οι άλλοι πίστευαν πως έχει πεθάνει.
Η ερευνήτρια υποστηρίζει πως η προοδευτική παράλυση από την οποία έπασχε, όπως επίσης και το γεγονός πως το σώμα του χρειαζόταν λιγότερο οξυγόνο οδεύοντας προς τον θάνατο, ίσως σημαίνει πως η αναπνοή του ήταν λιγότερο αντιληπτή.
Καθώς στα αρχαία χρόνια οι γιατροί βασίζονταν στην παρουσία ή την απουσία της αναπνοής, αντί του σφυγμού, για να καθορίσουν αν ένας ασθενής ήταν ζωντανός ή νεκρός, η Hall υποστηρίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να θεωρήθηκε νεκρός πριν πεθάνει.
«Ο θάνατός του μπορεί να είναι η πιο διάσημη περίπτωση νεκροφάνειας, ή λανθασμένης διάγνωσης θανάτου που έχει ποτέ καταγραφεί», σημειώνει η επιστήμονας, τονίζοντας ότι το σώμα του πιθανόν να μην παρουσίασε κανένα σημάδι σήψης επί 6 ημέρες, επειδή τελικά δεν ήταν νεκρός όπως όλοι πίστευαν, αλλά πέθανε την 6η μέρα.
via Labels Α-ΦΒ, Άρθρα, Αρχαία Ελλάδα, Ε.Ε, Περίεργα – Απίστευτα loading…ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *