Διορθωτικές κινήσεις για να ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε διορθωτικές κινήσεις που θα δώσουν τέλος στην αποχή των συμβολαιογράφων προχώρησε η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

Το βραχυκύκλωμα στις μεταβιβάσεις ακινήτων ανάγκασε την κυβέρνηση να τροποποιήσει τη νομοθεσία που αφορά τις υποχρεώσεις των συμβολαιογράφων κατά τη διαδικασία σύνταξης συμβολαίων. Συγκεκριμένα, με τη νέα διάταξη αίρεται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 η επιβολή προστίμου 100 ευρώ ανά συμβολαιογραφική πράξη στην περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου.

Επιπλέον, αναστέλλεται έως τις 30 Ιουνίου 2020 το νέο καθεστώς για μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές, που προβλέπει την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους συμβολαιογράφους.

Ειδικότερα, με τη νέα διάταξη θεσπίζεται η μη επιβολή προστίμου στην περίπτωση που από τη χρήση του ανακριβούς πιστοποιητικού δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου. Επίσης, ορίζεται ότι ανακριβές είναι το πιστοποιητικό στο οποίο δεν απεικονίζεται ορθά η φορολογική ταυτότητα του ακινήτου ή του δικαιώματος επί ακινήτου. Ως φορολογική ταυτότητα του ακινήτου νοείται το σύνολο των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον ορθό υπολογισμό του φόρου. Ακόμη παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση στον διοικητή της ΑΑΔΕ προκειμένου με απόφασή του να καθορίζονται τα στοιχεία που συνιστούν τη φορολογική ταυτότητα των ακινήτων. Μετά τις διορθώσεις, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών περιμένει τώρα από τους συμβολαιογράφους να αναστείλουν την αποχή, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *