Διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από τον R&I

Ο οίκος αξιολόγησης «Rating and Investment Information» (R&I) προέβη σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου, κατά δύο βαθμίδες, από Β+ με θετική προοπτική σε ΒΒ με σταθερή προοπτική.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σημαντικό σήμα βελτίωσης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης δόθηκε από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης Rating and Investment Information (R&I), ο οποίος προέβη σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου κατά δύο βαθμίδες, από Β+ με θετική προοπτική σε ΒΒ με σταθερή προοπτική, φέρνοντας την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα». Αν και ο R&I δεν ανήκει στους τέσσερις μεγάλους οίκους (Fitch, S&P, Moody’s, DBRS), η απόφασή του θεωρείται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στη διαδικασία επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα.

Οπως άλλωστε δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρά το ότι ο R&I δεν είναι επιλέξιμος οίκος αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το γεγονός ότι η εν λόγω αναβάθμιση δίνεται 8 μήνες μετά την αμέσως προηγούμενη από τον ίδιο οίκο (Απρίλιος 2019), καθώς και το ότι το νέο rating είναι το υψηλότερο συγκριτικά με όλων των άλλων οίκων και μόλις 2 βαθμίδες πίσω από το investment grade status (ΒΒΒ-), είναι ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος αλλά και της βελτιωμένης άποψης για την ελληνική οικονομία, ενός «συντηρητικού» οίκου αξιολόγησης, η οποία προέκυψε από τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και την εφαρμογή μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής.

Οπως σημείωσε ο οίκος, η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει την ισχυρή πορεία της και εκτιμά πως η ανάπτυξη θα κινηθεί σταθερά στο 2% και το 2020. Ο δείκτης του δημόσιου χρέους μειώνεται λόγω της διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ αν και το επίπεδο του χρέους παραμένει υψηλό, η βιωσιμότητά του έχει βελτιωθεί χάρη στη διατήρηση ενός μεγάλου «μαξιλαριού» ρευστότητας και του πολύ πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος χρηματοδότησης. Ο R&I επισημαίνει πως οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την αναβάθμιση είναι ότι το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί με την εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Το α΄ εξάμηνο του 2019 η ιδιωτική κατανάλωση επιβραδύνθηκε κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι εκλογές, ενώ αναμένεται να ανακάμψει στο β΄ εξάμηνο του 2019 και το 2020, χάρη στη βελτίωση της αγοράς εργασίας και του καταναλωτικού κλίματος. Επίσης, αναμένεται ανάκαμψη και των επενδύσεων, καθώς στις βασικές πολιτικές της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος.

Οσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, ο R&I τονίζει πως οι κεφαλαιακοί δείκτες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών κινούνται υψηλότερα από τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, ενώ η κερδοφορία τους έχει ανακάμψει, με τις καταθέσεις να αυξάνονται σταθερά. Παράλληλα αναφέρει πως, αν και τα ανεξόφλητα δάνεια προς μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις αυξάνονται με μέτριο ρυθμό, τα δάνεια προς τα νοικοκυριά εξακολουθούν να μειώνονται. Επίσης, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων του κλάδου εξακολουθεί να είναι υψηλός, ωστόσο η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» που προωθεί η κυβέρνηση θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των κόκκινων δανείων, βελτιώνοντας τον ρόλο των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *