Διστακτικοί οι Γερμανοί για να «κλείσουν» τις καλοκαιρινές διακοπές τους

Η γερμανική αγορά είναι η μεγαλύτερη για την Ελλάδα. Το 2018 εκτιμάται ότι πάνω από 4,5 εκατ. Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας, φέρνοντας έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τουρισμός

Νέες ανησυχητικές ενδείξεις για την πορεία του ελληνικού τουρισμού κατά το 2019 έρχονται από τη Γερμανία τη μεγαλύτερη αγορά επισκεπτών της Ελλάδας.

Ερευνητές της αγοράς κρατήσεων και πρακτόρων της αξιόπιστης ευρωπαϊκής εταιρείας μετρήσεων GfK διαπιστώνουν πως οι κρατήσεις Γερμανών τουριστών συνολικά για το εξωτερικό μειώθηκαν δραματικά τον Ιανουάριο και βρίσκονται πίσω από τις περυσινές, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση των μηνιαίων πωλήσεων.

Το γεγονός πως η ζήτηση διακοπών από τη Γερμανία έχει εξασθενήσει σημαντικά, προκύπτει από στοιχεία της GfK που συγκρίνουν τις πωλήσεις από 2.000 αντιπροσωπευτικά ταξιδιωτικά πρακτορεία, συμβατικά και διαδικτυακά και οργανισμούς κρατήσεων όπως και ταξιδιωτικούς οργανισμού ολοκληρωμένων υπηρεσιών τον περασμένο μήνα με τον Ιανουάριο του 2018, ο οποίος ήταν πολύ ισχυρός μήνας κράτησης.

Οι πωλήσεις για το καλοκαίρι μειώθηκαν κατά 9% τον Ιανουάριο, παρά το γεγονός πως είναι παραδοσιακά ένας από τους ισχυρότερους μήνες κρατήσεων. Ως αποτέλεσμα, το καλοκαίρι του 2019 είναι πλέον 2% κάτω από την ίδια περυσινή περίοδο σε αθροιστική βάση (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των κρατήσεων που έγιναν για φέτος το καλοκαίρι από πέρυσι). Οι κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο είναι μεταξύ 1% και 3% χαμηλότερες από πέρυσι.

Οι Ελληνες ξενοδόχοι και φορείς του τουρισμού έχουν ήδη προειδοποιήσει πως η φετινή χρονιά θα είναι σταθεροποιητική ή και διορθωτική σε σχέση με την περυσινή σεζόν, κατά την οποία σημειώθηκαν ιστορικά ρεκόρ, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις βασικές αγορές για τη χώρα μας, όπως η Γερμανία και η Αγγλία δείχνει να υποχωρεί. Αντίστοιχα στοιχεία χαμηλότερων αφίξεων από τη Γερμανία προκύπτουν, άλλωστε, και από τον προγραμματισμό θέσεων προς την Ελλάδα των αεροπορικών θέσεων που δείχνουν μείωση της τάξεως του 7% συνολικά και κατά 16% από τη Γερμανία.

Οι Γερμανοί ταξιδιώτες ολόκληρο το 2018 με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έως και τον Νοέμβριο εκτιμάται πως άγγιξαν ή και ξεπέρασαν τα 4,5 εκατ., φέρνοντας έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που εξυπηρετούν τους Γερμανούς είχαν ήδη δει χαμηλότερες πωλήσεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι τον Ιανουάριο παρουσίασαν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτο συνεχόμενο μήνα και μάλιστα επιταχυνόμενους. Η GfK επεσήμανε ότι η «ασθενής ζήτηση διακοπών» εξηγείται εν μέρει από τους πολύ ισχυρούς διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2018. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ελπίζουν τώρα ότι οι Γερμανοί καταναλωτές απλώς καθυστερούν τις κρατήσεις των καλοκαιρινών διακοπών τους και δεν θα προσφύγουν σε αυτο-οργανωμένες διακοπές με αυτοκίνητο στη Γερμανία ή σε εύκολα προσβάσιμους προορισμούς όπως η Αυστρία και η Ιταλία.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *