Είναι ασφαλής η χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας;

Η δημοφιλής σε όλους ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ηλεκτρική κουβέρτα προθερμαίνει το κρεβάτι μας και το διατηρεί ζεστό όλη τη νύχτα…
Χρησιμοποιείται ακριβώς όπως η απλή κουβέρτα με τη διαφορά ότι η θερμότητα που εκλύει απομακρύνει την υγρασία από τα σεντόνια και το στρώμα προσφέροντάς μας ξεκούραστο και ζεστό ύπνο.

Εναλλακτικά, υπάρχει και το ηλεκτρικό υπόστρωμα, το οποίο λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με τη διαφορά ότι τοποθετείται κάτω από το κατωσέντονο. Πέρα από τα προφανή οφέλη όμως, μήπως υπάρχουν και σοβαρές επιπτώσεις;

Τρόπος λειτουργίας

Πριν από τα υπέρ και τα κατά, ας δούμε πρώτα πώς λειτουργεί μια τέτοια κουβέρτα: μέσα στο ύφασμα της ηλεκτρικής κουβέρτας υπάρχει ένα καλώδιο με μόνωση που ζεσταίνεται όταν το βάλουμε στην πρίζα.

Η μόνωση είναι αυτή που μας προφυλάσσει από το ενδεχόμενο ηλεκτροπληξίας, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη. Όσο καινούργιες και αν μας φαίνονται ως λανσάρισμα στην αγορά, η πραγματικότητα είναι ότι οι ηλεκτρικές κουβέρτες μετράνε πάνω από δεκαετία στο εμπόριο και χρόνο με το χρόνο η τεχνολογία τους βελτιώνεται. Για τις πιο καινούργιες μάλιστα, χρησιμοποιούνται ίνες άνθρακα που τις καθιστά πιο ανθεκτικές και ελαφριές.

Μόλις μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο κίνδυνος φωτιάς ήταν υπαρκτός ειδικά σε κουβέρτες που μετρούσαν ήδη μεγάλη διάρκεια ζωής. Από τις αρχές του 2000 όμως, οι νέες κουβέρτες διαθέτουν ενσωματωμένα συστήματα ασφαλείας με θερμοστάτη ή χρονοδιακόπτη (ή και τα δύο) εξαλείφοντας έτσι τον κίνδυνο φωτιάς ή εγκαυμάτων στο σώμα.

Ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας παραμένει όμως- ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ρεύμα- γι’ αυτό και πριν την αγοράσουμε, αλλά και για όσο καιρό τη χρησιμοποιούμε θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά και σχολαστικά την επιφάνειά της για φθορές. Οι πιο σύγχρονες τεχνολογικά έχουν πολύ ισχυρή μόνωση και πλένονται άφοβα και στο πλυντήριο.

Τα υπέρ και τα κατά

Οι θετικές επιρροές της ηλεκτρικής κουβέρτας (ή αντίστοιχα του ηλεκτρικού υποστρώματος) στο ανθρώπινο σώμα είναι αρκετές και σχετικά προφανείς: μειώνει δραστικά τους μυικούς πόνους, τους πόνους της μέσης, της αρθρίτιδας και της ινομυαλγίας, μειώνει τις αλλεργίες, αντιμετωπίζει ακόμα και τα προβλήματα ιγμορίτιδας.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει όμως, προβληματίζει πολύ κόσμο και δικαίως: τα ηλεκτρικά ρεύματα προκαλούν διέγερση των μυών και των νεύρων και μεταβολές στα νευρικά κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος, πράγμα όχι και τόσο καλό. Ένας τρόπος να αποφύγουμε αυτή την πιθανότητα είναι να ανάβουμε την κουβέρτα αρκετή ώρα πριν πέσουμε για ύπνο και να τη σβήνουμε όταν αποφασίζουμε να κοιμηθούμε ή να τη ρυθμίζουμε στη χαμηλότερη σκάλα. Η ζέστη αποθηκεύεται έτσι κι αλλιώς για πολλή ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μας κρατήσει ζεστούς όλη νύχτα.

Ευπαθείς ομάδες

Καλό θα ήταν μωρά, παιδιά, ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, διαβητικοί και έγκυες να μην κοιμούνται με την κουβέρτα στην πρίζα. Επίσης, δεν είναι κατάλληλη για ανθρώπους με υπερευαισθησία στη θερμότητα, ενώ όσοι έχουν βηματοδότη δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούν για πολλές ώρες.

Για τις έγκυες οι απόψεις διίστανται, το βέβαιο όμως είναι ότι η κουβέρτα δεν αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός τους ώστε να οδηγήσει σε αποβολή. Αποβολή προκαλείται μόνο όταν η θερμοκρασία του σώματος ξεπεράσει τους 39 βαθμούς, κάτι που η ηλεκτρική κουβέρτα δεν μπορεί να προκαλέσει. Λέγεται όμως, ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγονται μπορούν να οδηγήσουν σε γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου. Πάντως, καλό είναι οι έγκυες να αποφεύγουν τελείως τη χρήση της κατά τις επτά πρώτες εβδομάδες της κύησης, όταν οι πιθανότητες αποβολής είναι αυξημένες λόγω του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που δημιουργείται.

Προφυλάξεις

Για να εξαλείψουμε κάθε πιθανό κίνδυνο, ας προσέξουμε τα εξής: δεν ανάβουμε ποτέ την κουβέρτα διπλωμένη, αν έχει υποστεί φθορές, δεν την φέρνουμε σε επαφή με βρεγμένα άκρα, δε χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα θερμοφόρες ή άλλα θερμαντικά μέσα που προορίζονται για τοπική χρήση.

Στην καθημερινότητά μας φροντίζουμε να μην μπερδεύεται ποτέ το καλώδιο, δεν την τυλίγουμε με χημικά προϊόντα για προστασία από το σκόρο, ακάρεα κλπ., δεν τοποθετούμε πάνω της βαριά αντικείμενα και παύουμε να τη χρησιμοποιούμε αν την έχουμε πάνω από δέκα χρόνια.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *