Εθνική U16: Στο κυνήγι μιας θέσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο U17

Εθνική U16: Στο κυνήγι μιας θέσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο U17

Η Εθνική Παίδων αντιμετωπίζει την Κροατία (16/8, 17:30) για τις θέσεις 5-8 του Eurobasket U16, έχοντας στόχο την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17.

Το μετάλλιο χάθηκε μέσα από τα χέρια της Εθνικής Παίδων στο Ούντινε. Ο δεύτερος μεγάλος στόχος, πάντως, είναι ακόμα εφικτός. Πρόκειται για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 του 2020 και το πρώτο βήμα μπορεί να γίνει σήμερα (16/8, 17:30), στον αγώνα με την Κροατία για τις θέσεις 5-8 του Eurobasket U16.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 θα προκριθούν οι πέντε πρώτες ομάδες του Eurobasket U16, συνεπώς υπάρχει μόνο μία θέση ανοιχτή. Την διεκδικούν η Ελλάδα, η Κροατία, η Σερβία και η Τουρκία, κάτι που σημαίνει ότι η ομάδα του Κώστα Παπαδόπουλου θα χρειαστεί δύο νίκες στα εναπομείναντα παιχνίδια για να πάρει το εισιτήριο. Η αρχή θα πρέπει να γίνει σήμερα, κόντρα σε μία ομάδα που η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει 13 φορές στο παρελθόν σε Eurobasket Παίδων και την έχει νικήσει επτά.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

Η Κροατία βασίζεται κατά κύριο λόγο σε τρεις παίκτες: τους δίδυμους αδερφούς Τόμισλαβ και Ζβόνιμιρ Ιβισιτς (ύψους 2,12μ. αμφότεροι) και τον σμολ φόργουορντ Ντούγιε Μπράλα. Αυτοί οι τρεις είναι υπεύθυνοι για το 62,5% των πόντων και το 55,2% των ριμπάουντ της Κροατίας στο Eurobasket, ενώ εκδηλώνουν και το 56,1% των επιθετικών προσπαθειών της ομάδας. Ο περιορισμός αυτών των τριών είναι ξεκάθαρα το κλειδί της επιτυχίας για οποιαδήποτε αντίπαλη ομάδα.

Σε γενικές γραμμές η ομάδα του Μλάντεν Έριαβετς δεν σουτάρει πολύ από μακρυά (είναι 11η σε προσπάθειες για τρίποντο, 14η σε εύστοχα και 15η σε ποσοστό ευστοχίας), ωστόσο χρησιμοποιεί αρκετά το ενδιάμεσο σουτ, στο οποίο είναι ικανότατοι και οι τρεις σταρ της. Αν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσεχθεί σε στατιστικό επίπεδο, αυτά είναι οι 19 πόντοι που παίρνει η Κροατία από λάθη αντιπάλου (6η στο τουρνουά) και οι 36,8 που σημειώνει μέσα από την ρακέτα (επίσης 6η).

Στον αντίποδα, η σημερινή αντίπαλος της Εθνικής σημειώνει μόνο 8,6 πόντους ανά αγώνα από επιθετικά ριμπάουντ (13η) και παίρνει 17,2 από τους αναπληρωματικούς της, εκ των οποίων τρεις (περιφερειακοί) είναι αυτοί που έχουν ουσιαστικά συμμετοχή στο rotation του Έριαβετς: ο Πλέαντιν, ο Σάντιτς και ο Κλαρίν. Μόνο ο πάγκος της Σλοβενίας είναι λιγότερο παραγωγικός από αυτόν της Κροατίας στο Ούντινε…

ΕΠΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΕΝΤΕ "ΤΕΛΙΚΟΙ"

Πέρα από τον αγώνα της Ελλάδας με την Κροατία υπάρχουν άλλοι επτά αγώνες στο σημερινό πρόγραμμα, εκ των οποίων οι πέντε έχουν χαρακτήρα τελικού. Κατ' αρχάς, το βράδυ θα διεξαχθούν οι δύο ημιτελικοί, με την Γαλλία να αντιμετωπίζει την διοργανώτρια Ιταλία και την Ισπανία να κοντράρεται με την Ρωσία. Στις 15:15 θα γίνει και το άλλο ματς για τις θέσεις 5-8 που έχει φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο U17, στο οποίο θα κονταροχτυπηθούν δύο ομάδες που έβλεπαν μόνο βάθρο στο Ούντινε, η Σερβία και η Τουρκία.

Μόνο αδιάφορα δεν είναι επίσης τα παιχνίδια για τις θέσεις 13-16, όπου θα αναμετρηθούν η Γερμανία με τη Βοσνία και η Εσθονία με την Λετονία, με τους χαμένους να υποβιβάζονται αυτομάτως στην δεύτερη κατηγορία και τους νικητές να παραμένουν ζωντανοί για άλλη μία ημέρα. Τέλος, οι μόνοι αγώνες που διεξάγονται απλά για λόγους κατάταξης, είναι αυτοί για τις θέσεις 9-12, με τα ζευγάρια να είναι Λιθουανία – Ισραήλ και Βόρεια Μακεδονία – Σλοβενία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημέρας (16/8):

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Ρωσία – Ισπανία (19:45)

Ιταλία – Γαλλία (22:00)

ΘΕΣΕΙΣ 5-8

Τουρκία – Σερβία (15:15)

Ελλάδα – Κροατία (17:30)

ΘΕΣΕΙΣ 9-12

Λιθουανία – Ισραήλ (19:45)

Βόρεια Μακεδονία – Σλοβενία (22:00)

ΘΕΣΕΙΣ 13-16

Βοσνία – Γερμανία (15:15)

Λετονία – Εσθονία (17:30)

* Οι πρώτες πέντε ομάδες προκρίνονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 του 2020 και οι τελευταίες τρεις υποβιβάζονται στην 2η κατηγορία.

Photo credits: FIBA

Πηγή άρθρου – sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *