Εκτόξευση μετεωρολογικής ρουκέτας από μη επανδρωμένο ημι-καταδυόμενο σκάφος

Εκτόξευση μετεωρολογικής ρουκέτας από μη επανδρωμένο ημι-καταδυόμενο σκάφος

Zheng Siping

Δείτε ακόμα

  • Ρομπότ με επαρκή ακρίβεια όρασης και αγγίγματος για να παίξει Jenga 31/01 18:00
  • ΟΗΕ: ΗΠΑ-Κίνα μπροστά στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης 31/01 17:55
  • Facebook: Αλλάζει θεμελιωδώς – Οι χρήστες συνεχίζουν να αυξάνονται 31/01 13:57

Την πρώτη – όπως αναφέρουν – εκτόξευση rocketsonde (μιας μετεωρολογικής ρουκέτας, σχεδιασμένης για μετεωρολογικές παρατηρήσεις πέρα από την εμβέλεια των «συμβατικών» μετεωρολογικών αεροστάτων) από μη επανδρωμένο ημι-καταδυόμενο σκάφος (unmanned semi-submersible vehicle-USSV), το οποίο είχε σχεδιαστεί και αναπτυχθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό, πραγματοποίησαν Κινέζοι επιστήμονες.

Η απόκτηση μετεωρολογικών και ωκεανογραφικών δεδομένων ακριβείας αφορά εκτενείς λήψεις δειγμάτων και παρατηρήσεις σε θαλάσσια περιβάλλοντα – κάτι που «παραδοσιακά» γινόταν με πλοία, σημαδούρες, δορυφόρους και αεροσκάφη. Ωστόσο, οι μέθοδοι αυτοί κατά κανόνα είναι δαπανηρές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, Τσεν Χονγκμπίν, καθηγητή ατμοσφαιρικών και θαλασσίων επιστημών στο Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, το radiosonde (ένα όργανο τηλεμετρίας με μπαταρίες που μεταφέρεται στην ατμόσφαιρα συνήθως μέσω μετεωρολογικού αεροστάτου και κάνει μετρήσεις, τις οποίες μεταδίδει μέσω ασυρμάτου στο έδαφος), είναι επί της παρούσης η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την απόκτηση μετεωρολογικών δεδομένων σε μεγάλα ύψη, ωστόσο δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα για χρήση στις θάλασσες, λόγω έλλειψης σταθμών στην επιφάνεια.

«Εκτοξευόμενο από ένα μη επανδρωμένο ημι-καταδυόμενο όχημα για αποστολές μακράς διαρκείας, με υψηλή κινητικότητα και δυνατότητα μεγάλης κάλυψης θαλάσσιας περιοχής, το rocketsonde (μετεωρολογική ρουκέτα ικανή να εκτοξεύει μετεωρολογικά όργανα σε ύψη μέχρι και 8.000 μέτρων) μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό δυσμενείς θαλάσσιες συνθήκες, και θα είναι πιο οικονομικό και κοινής χρήσης στο μέλλον» λέει σχετικά ο ερευνητής.

Όπως σημειώνει, στο μέλλον οι ερευνητές σχεδιάζουν να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους ημι-καταδυόμενα σκάφη για τη δημιουργία ενός δικτύου παρατήρησης στη θάλασσα που θα παρέχει δεδομένα στον ωκεανό αντίστοιχα αυτών που παρέχονται αυτή τη στιγμή στην ξηρά, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες παρατηρήσεις σχετικά με τυφώνες και βελτιώνοντας τις δυνατότητες πρόβλεψης αλλαγών στην πορεία ή την έντασή τους. «Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε μια νέα γενιά USSV που θα μπορούν να μεταφέρουν διάφορους αισθητήρες σχετικούς με τις θαλάσσιες επιστήμες» επισημαίνει σχετικά ο Τσεν.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *