Ελιγμός από τον δορυφόρο «Αίολο» του ΕΟΔ για αποφυγή σύγκρουσης με δορυφόρο της SpaceX

Ελιγμός από τον δορυφόρο «Αίολο» του ΕΟΔ για αποφυγή σύγκρουσης με δορυφόρο της SpaceX

twitter/ESA Operations

O ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ο δορυφόρος «Αίολος» (Aeolus) πραγματοποίησε ελιγμό για να αποφύγει μια πιθανή σύγκρουση με δορυφόρο του προγράμματος Starlink της SpaceX.

Όπως ανακοινώθηκε μέσω Twitter, «για πρώτη φορά ο ΕΟΔ πραγματοποίησε “ελιγμό αποφυγής σύγκρουσης” για να προστατέψει έναν από τους δορυφόρους της από σύγκρουση με έναν “μεγάλο αστερισμό”».

«Ο δορυφόρος παρατήρησης της Γης Aeolus ενεργοποίησε τους προωθητήρες του και μετακινήθηκε εκτός πορείας σύγκρουσης με έναν δορυφόρο της SpaceX, του αστερισμού Starlink» αναφέρθηκε σχετικά.

The manoeuvre took place about 1/2 an orbit before the potential collision. Not long after the collision was expected, #Aeolus called home as usual to send back its science data – proving the manoeuvre was successful and a collision was indeed avoided pic.twitter.com/flYGDwFQ57

— ESA Operations (@esaoperations) 2 Σεπτεμβρίου 2019

Σύμφωνα με τον ΕΟΔ, ειδικοί υπολόγισαν τον κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ των δορυφόρων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασφαλέστερη επιλογή θα ήταν να αυξηθεί το ύψος, προκειμένου ο «Αίολος» να περάσει πάνω από τον δορυφόρο του ΕΟΔ.

Όπως αναφέρει το SpaceNews, ο δορυφόρος του αστερισμού Starlink ήταν σε μια τροχιά χαμηλότερη από αυτές των άλλων 60 που είχαν εκτοξευτεί τον Μάιο. Οι περισσότεροι από τους άλλους δορυφόρους, που είχαν εκτοξευτεί σε τροχιές σε ύψος 450 χλμ, έκτοτε μετακινήθηκαν σε ύψος 550 χλμ. Η SpaceX ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι σχεδίαζε να ρίξει στην ατμόσφαιρα σκόπιμα δύο εξ αυτών, στο πλαίσιο δοκιμών του συστήματος προώθησης των δορυφόρων. Επίσης, όπως είχε γνωστοποιηθεί, τρεις από τους 60 δορυφόρους δεν ανταποκρίνονταν σε εντολές, οπότε θεωρούνταν ανενεργοί.

It is very rare to perform collision avoidance manoeuvres with active satellites. The vast majority of ESA avoidance manoeuvres are the result of dead satellites or fragments from previous collisions#SpaceDebris pic.twitter.com/mjbdoFfCPa

— ESA Operations (@esaoperations) 2 Σεπτεμβρίου 2019

Σύμφωνα με το Forbes, το περιστατικό έλαβε χώρα σε ύψος 320 χλμ, και ο δορυφόρος του ΕΟΔ επέστρεψε στο κανονικό του ύψος μετά τον ελιγμό. Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, ο Χόλγκερ Κραγκ, επικεφαλής του Space Debris Office του ΕΟΔ, σημείωσε ότι η πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ των δορυφόρων ήταν 1 στις 1.000- δέκα φορές μεγαλύτερη από το μίνιμουμ που απαιτείται για ένα ελιγμό αποφυγής σύγκρουσης.

O «Αίολος» είχε εκτοξευτεί τον Αύγουστο του 2018 με σκοπό να βελτιώσει τις επιδόσεις στις προγνώσεις καιρού.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *